FOTO: pestre.ro

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii, informează Serviciul Meteorologic de Stat.

Temperatura medie săptămânală a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1,0-2,5ºС și a constituit +18,5..+20,5ºС. Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +34ºС (SM Dubăsari, Tiraspol). Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +9ºС (SM Bravicea, Codrii).

În decursul săptămânii, precipitațiile au căzut în teritoriu neuniform. Suma lor pe 65% din teritoriu a constituit 7-20 mm (75-180% din norma săptămânală), pe 15% din teritoriu – 25-40 mm (55-85% din norma lunară). În restul teritoriului precipitații nu au căzut, ori suma lor nu a depășit  1-6 mm (10-60% din norma săptămânală).

Condițiile meteorologice pe parcursul săptămânii au fost în fond favorabile pentru coacerea culturilor pomicole și strugurilor. Pe cea mai mare parte a teritoriului țării, ploile au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.

Folosești Viber? Intră în grupurile noastre → HORTICULTURĂECO/BIO/ORGANICPOMUȘOAREZOOTEHNIEAPICULTURĂ

La porumb s-a semnalat coacerea deplină, la sfecla de zahăr – îngălbenirea frunzelor inferioare. La culturile pomicole și vița de vie a continuat coacerea rodului. Gospodăriile agricole ale țării au efectuat recoltarea florii soarelui, porumbului, culturilor pomicole, legumicole și strugurilor.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here