Bayer susține tinerii fermieri! Chiar și în condiții climaterice complicate se pot obține recolte înalte

833
Link sponsorizat

Tinerii care se implică în agricultură sunt motivați și depun toată dăruirea în afacerile pe care le dezvoltă. Sunt deschiși și aplică tehnologii moderne, care contribuie la majorarea recoltei per hectar, iar aceasta într-un final duce la dezvoltarea întregului sector.

Unul dintre aceștia este și Anatolie Apetri din satul Cârpești, raionul Cantemir, care, deși a urmat studiile într-un alt domeniu, s-a întors în satul de baștină ca să-l ajute pe tatăl său în activitatea pe care o desfășura.

„După ce am absolvit școala medie am urmat studiile la Universitatea Cooperatist Comercială din Chișinău, facultatea marketing și merceologie, dar am ajuns să fac agricultură. După ce a început Programul Național „Pământ” tatăl meu fiind în calitate de președinte al gospodăriei a rămas cu suprafața de doar 300 de hectare de teren. Am absolvit Universitatea și m-am gândit că trebuie să mă întorc acasă ca să-l ajut în activitatea pe care o desfășura”.

Link sponsorizat

Cultivă porumb, floarea soarelui, rapiță, grâu. Au semănat o perioadă și orz, dar au renunțat, deoarece recoltele pe care le obțineau nu erau tocmai cele mai bune. Pe parcursul anilor, au crescut și legume în câmp deschis, roșii, morcovi, sfeclă roșie, harbuji.

„Rezultatele au fost foarte bune, chiar dacă nu am avut irigare. Pe parcursul anilor am avut intenția de a planta viță de vie sau o livadă, tata fiind de profesie viticultor, dar din lipsa de finanțe nu am mai plantat”.

Deși despune de spații pentru păstrare, în mare parte comercializează recolta direct din câmp.

„În anul curent, am realizat direct din câmp și cred că am luat o decizie corectă, pentru că am reușit să micșorez cheltuielile. Sunt și situații în care putem să păstrăm recolta în depozit pentru o anumită perioadă de timp. La moment, prelucrăm aproximativ 700 de hectare. În anul 2012, am făcut prima investiție și am procurat tehnică modernă și credeam că, cu tractorul și plugul pe care le-am achiziționat am să soluționez toate problemele, dar în timp ne-am convins că nu este chiar așa. Din an în an, mai achiziționăm câte ceva din tehnică și utilaje. Apreciez mult cum lucrează tehnica modernă, care ne ajută să obținem rezultatele scontate”.

Și atunci când vorbim de agricultură desigur că nu o putem practica fără utilizarea inputurilor. Lucrând de mai mulți ani cu compania Bayer s-a convins de eficiența acestora și mai mult ca atât, îi convine raportul preț-calitate a produselor.

„Lucrăm în mare parte cu produsele companiei Bayer. Desigur că, am aplicat și produse de la alte companii, dar rezultate mai bune am obținut în urma utilizării preparatelor Bayer. Pentru noi contează mult raportul calitate-preț. Dar, de mai multe ori, atunci când vorbim de calitate, prețul nu mai contează, pentru că muncim pentru rezultate. Echipa Bayer este una competentă, oricând am apelat după un sfat, o recomandare au fost foarte receptivi, în cel mai scurt timp au venit direct în câmp și ne-au spus unde și cum să intervin ca să soluționăm. Voi lucra și pe viitor cu Bayer, pentru că rezultatele obținute sunt determinante. Astfel, în anul curent, am obținut recolte destul de bune, poate chiar cel mai bun rezultat din ultimii ani. Am obținut o recoltă de 3 tone de rapiță la hectar, 5 tone de grâu, 3 tone de floare și 6 tone de porumb. Sperăm că, anul viitor o să fie cu mult mai bun și respectiv vom compensa anumite rezultate”.

În agricultură toate lucrurile trebuie făcute la timpul potrivit și acesta este primul factor care îți aduce succes în afacere, a mai spus tânărul.

„Agricultura este viitorul. Și prin aceasta cred că spun totul. Nu tuturor le place agricutura, pentru că există încă stereotipuri, că agricultura este ceva inferior. Oamenii care cred că agricultura este ceva din domeniul trecutului nu cunosc că există tehnică și utilaje moderne, care îți permite să realizezi munca în condiții la fel de confortabile ca și munca în oficiu. Această tehnică necesită investiții, dar dacă totul este calculat este și rezultat. Agricultura este cea mai riscantă ramură, deoarece depinde de mulți factori de mediu, dar m-am convins că și în cele mai complicate condiții climaterice se pot obține recolte, dacă se respectă tehnologia, care presupune mai multe componente. Au fost și timpuri când la sfârșitul unui an de muncă nu ne ajungeau bani măcar să întoarcem creditele la bancă. Au fost și ani când de pe un teren de 100 de hectare am recoltat 14 tone de porumb”.

Întrebat dăcă se gândește că ar putea să facă altceva decât agricultură, Anatol ne-a povestit că se gândește să dezvolte o afacere conexă, dar neapărat legată de agricultură.

„Mă gândesc acum că aș mai putea să mai fac și altceva decât agricultură, dar nu fără agricultură. În anul acesta poate am să investesc într-o linie de prelucrare a cerealelor, intenționez să construiesc un siloz, dacă lucrurile o să decurgă așa cum calculez eu”.

Are 8 angajați și intenționează să mai angajeze unul și aceștia vor fi suficienți ca să prelucreze suprafața pe care o administrează.

 „Tinerilor le-aș recomanda să se concentreze pe studiile pe care le urmează ca atunci când absolvesc să cunoască foarte bine domeniul, pentru că, fiind un specialist bun nu are cum să nu-și găsească un job bun, sau să înființeze propria afacere. De multe ori, am spus că dacă aș fi știut cu ce am să mă ocup în viitor, neapărat făceam studii la Universitatea Agrară, pentru că eu am învățat ce înseamnă agricultură de la companiile cu care lucrez, participând la seminarele teoretice. Dacă absolveam o specialitatea în agricultură, aveam un avantaj mult mai mare”.

Feciorul lui Anatol deja și-a ales profesia, ne-a spus că atunci când o să crească mare o să devină tractorist și asta îl bucură și îi dă speranță eroului nostru.Reprezentanța BayerCrop Science Division: 069300529, 069914093, 060762999, 068688476.

Link sponsorizat

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here