‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

ANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Astăzi, 26 mai 2023, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost modificată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 446/2021.

Modificarea principală vizează una din cele 4 componente ale prețurilor la carburanți și anume, Marja comercială specifică, care este actualizată semestrial de către ANRE și care acoperă profitul și cheltuielile aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale. 

Astfel, conform modificărilor votate, la estimarea semestrială a Marjei comerciale specifice, ANRE va lua în considerare inclusiv indicele prețurilor de consum în Republica Moldova pentru ultimele 6 luni, dar care nu poate să depășească anual 110%. 

Prin urmare, în cadrul exercițiului de calculare a marjei comerciale specifice, ANRE va aplica pe de o parte un coeficent macroeconomic de indexare a acesteia, iar pe de altă parte va avea în continuare posibilitatea aplicării coeficientul de eficientizare a pieței produselor petroliere care este la fel limitat la aceleași 10%. 

Modificările votate vor intra în vigoare odată cu publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial și vor putea produce efecte începând cu semestrul doi al anului 2023. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›