‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA anunță modificarea actelor normative în domeniul alimentar

ANSA anunță modificarea actelor normative în domeniul alimentar

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reamintește despre publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 373/2023 pentru modificarea unor acte normative (privind facilitarea activității în domeniul alimentar), care va intra în vigoare din data de 22.02.2024.

La data de 12.01.2023, în comunicatul publicat pe pagina Agenției au fost menționate cele mai importante modificări legislative pentru operatori.

În următoarea perioadă vom încerca să facem claritate în fiecare dintre ele, pentru a ajuta operatorii să fie informați corect, din prima sursă.

Așadar, a fost simplificată procedura de obținere a actelor permisive: autorizare sanitară-veterinară de funcționare și înregistrare în domeniul siguranței alimentelor pentru un șir larg de activități:

  1. Din lista actelor necesare eliberării actului permisiv se exclude noțiunea de referat tehnic. Efectuarea controlului la față locului pentru evaluarea corespunderii sau necorespunderii activității cu cerințele sanitar-veterinare vor fi efectuate în baza listelor de verificare, aprobate prin Ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
  2. Înregistrarea în domeniul siguranței alimentelor va fi efectuată în baza Legii 306/2018 cap. Vpentru un șir mult mai larg de activități decât cel actual.
  3. A fost simplificată procedura de obținere a actului permisiv  pentru unitățile de alimentație publică, secțiile culinare, unitățile de comerț și pentru produsele alimentare de origine animală/nonanimală, care nu vor mai fi supuse autorizării sanitare veterinare, ci înregistrării în domeniul siguranței alimentelor. Acestea nu vor mai fi obligate să dețină un contract cu un medic veterinar pentru obținerea actului permisiv, excepție de care nu beneficiau până la momentul actual.
  4. A fost stabilit termen de valabilitate pentru Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor și Autorizația sanitară veterinară de funcționare. Astfel, acestea se vor elibera cu termen de valabilitate în cazul în care activitatea se va desfășura în spații ce se află în locațiune. Termenul este stabilit în conformitate cu perioada de valabilitate a contractului de locațiune a imobilului/terenului.

Documentul integral poate fi vizualizat accesând Registrul de Stat al actelor juridice accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›