‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA, despre insecticidul care a cauzat moartea celor 3 copii din Cantemir

ANSA, despre insecticidul care a cauzat moartea celor 3 copii din Cantemir

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În legătura cu cazul de intoxicare cu preparatul VALSAFID, care a avut loc în satul Flocoasa raionul Cantemir, ANSA vine cu următoarele explicații ce țin de utilizarea corectă și respectarea strictă a cerințelor de securitate la utilizarea insecticidelor-fumiganților.

VALSAFID – este un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor (insectelor) la grâu, mazăre și porumb. Substanța activă a preparatului – fosfura de aluminiu cu conținutul de 56%. Acesta se utilizează prin fumigație, cu perioada de acțiune de 5 zile, la temperatura de +100ºC. Perioada de degazare cu ventilarea activă este de 10 zile.

Mecanismul de acțiune a preparatului:

La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează un gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi. Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament antigaz special destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice. Măsurile de tratare se realizează într-o încăpere cu izolare ermetică, care nu permite eliberarea gazului.

Este de menționat faptul că, potrivit prevederilor Legii nr. 119 din 22.06.2004 cu privire la produse de uz fitosanitar și la fertilizanți, cu modificările din 23.11.2017, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoria de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare specială. Certificatul de perfecționare specială se eliberează utilizatorilor profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, organizat de ANSA în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În conformitate cu art. 1891 alin (2) al Codului Contravențional:

Încălcarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar ori a fertilizanților ce pote conduce la îmbolnăvirea sau la intoxicarea oamenilor, a animalelor, a insectelor folositoare, la distrugerea completă sau parțială a semănăturilor, a plantațiilor ori a altei vegetații, se sancționează cu amendă de la 24 la 36 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Articolul 225 al Codului Penal prevede:

Încălcarea regulilor  stabilite în ce priveşte fabricarea, păstrarea, livrarea, evidenţa, transportul, expedierea substanţelor cu efect puternic şi toxice, se pedepseşte fie cu privaţiune de libertate pe un termen de până la un an, fie cu amendă în mărime de până la cincizeci de salarii minime.

‹ adv ›

Fabricarea, desfacerea, precum şi păstrarea în scopul desfacerii sau procurarea în acelaşi scop a substanţelor cu efect puternic sau a celor toxice, dar care nu sunt substanţe narcotice, săvărşite fără o autorizaţie specială, se pedepsesc fie cu privaţiune de libertate până la doi ani, fie cu amendă în mărime de până la şaizeci de salarii minime cu confiscarea substanţelor cu efect puternic şi toxice.

Amintim că, două femei și trei copii, au ajuns ieri la spital după ce ar fi inhalat vapori de insecticid „Valsofid”. La scurt timp după internare, fetița de 4 ani a decedat din cauza unui stop cardio-respirator, iar peste câteva ore a decedat și sora ei de 11 ani. Băiatul de 8 ani, a decedat aseară, la Centrul Mamei și Copilului, iar mama fetițelor și bunica se află în stare extrem de gravă.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›