‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApicultorii din România anunță pierderi de 20-30% din efectivul de albine din cauza vremii...

Apicultorii din România anunță pierderi de 20-30% din efectivul de albine din cauza vremii calde

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vremea neobişnuit de caldă înregistrată în lunile noiembrie şi decembrie riscă să îi ruineze pe apicultorii din România. Aceştia spun că albinele bulversate de temperaturile ridicate au depus deja ouăle, cu aproape două luni mai repede decât ar fi trebuit. Din această cauză există riscul ca valul de frig să afecteze serios stupii. Pierderile sunt estimate undeva la 20-30% din întreaga populaţie de albine din România, se arată într-un articol publicat pe stirileprotv.ro.

Un apicultor de pe Valea Feneșului, în judeţul Alba, a verificat un stup şi a descoperit că atât albinele cât şi puietul au murit.

Ionel Puşcaşu, apicultor: „Fiind variaţiile între zi şi noapte foarte ridicate, pe timp de zi undeva la 12-15 grade, iar noaptea undeva la 3-4 grade, cele care au fost mai bune au început ponta. Această pontă trebuia să se facă în perioadă după 1 februarie. Pot să spun că la stup foarte bun, de 8-9 rame iernate, au ajuns la 4-5 rame.”

La câteva case distanţă, un alt apicultor, care are în jur de 300 de stupi, se roagă ca vremea să nu-l ruineze.

Teodor Tomuş, apicultor: „Au fost afectate de vremea din decembrie. Cele care au depus puiet nu mai stau în ghem şi se mută de pe puiet şi mor de foame. Piederi vor fi la 20-30%, vremea caldă le-a dat peste cap.”

Mai mult, pentru că a fost neobişnuit de cald în decembrie, albinele au ieşit din stup şi o parte dintre ele nu s-au mai întors.

Ioan Bada, apicultor: „A fost şi la 12-14 grade şi le-a bulversat. Ieşeau că vedeau că e cald. Au ajuns la umbră au îngheţat şi nu s-au mai întors.”

Şi la Iaşi lucrurile stau la fel de rău. Două din 10 familii de albine au depus ouă, iar oamenii încearcă acum să salveze ce se mai poate, hrănindu-le suplimentar.

Doru Sănsuleanu, apicultor: „Niciodata n-am dat hrană la albine în ianuarie, anul acesta o să o fac. Pot spune că în 25 de ani nu am văzut nicodata atât de mult.”

Alina Mateş Oachiş, director marketing a specificat că în anul 2019 a fost o producţie medie, deoarece într-un an normal România poate să producă 22.000 – 25.000 de tone, însă anul 2019 a fost în jur de 18.000 de tone, nefiind cea mai bună producţie a României.

‹ adv ›

Cea mai afectată producţie de până acum a fost cea de miere de salcâm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›