‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 24 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAronia – beneficii, soiuri, plantare și îngrijire

Aronia – beneficii, soiuri, plantare și îngrijire

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aronia, cunoscută și drept scoruș negru, sau Aronia melanocarpa, este o specie originară din America de Nord, care s-a adaptat bine la climatul din România și este cultivată în special în sistem ecologic.

În acest articol, discutăm despre principalele soiuri cultivate, beneficiile consumului fructelor de aronia și aspecte ale tehnologiei înființăriiși întreținerii unei plantații de aronia.

Soiuri de aronia

Potrivit datelor disponibile din 2021, principalul soi de aronia cultivat atât în lume, cât și în România, este Nero, caracterizat prin producții ridicate și o vigoare supramijlocie (2-2,5 m înălțime), pretabil pentru cultivare și pe solurile mai sărace și cu deficit de apă.

Epoca de maturarea a soiului Nero în condițiile României este 1-15 august. Totodată, în țară mai pot fi cultivate soiurile de aronia:

  • Melrom – obținut de ICDP Pitești-Mărăcineni, fructe de calitate, medii ca mărime, mai acide, pretabile pentru industrializare. Epocă de maturare timpurie, înaintea soiului Nero, sfârșitul lunii iulie – început de august.
  • Viking – soi de origine finlandeză, destul de răspândit, mai astringent decât Nero, cu conținut ridicat în vitamina C, foarte rezistent la ger, secetă și atacul bolilor și al dăunătorilor, cu o comportare bună pe soluri sărace.
  • Hugin – soi suedez caracterizat printr-o vigoare mai redusă (aproximativ 1,5 m înălțime), dar fructe mai puține și de mărime mică, frunziș deosebit de decorativ în toamnă. Gust considerat mai bun, puțin astringent.
  • Alte soiuri de aronia recomandate de specialiști pentru cultivare: Amit, Galicjanka (soi polonez), Brilliant (cu fructe roșii), Rubina (soi unguresc), Aron (soi din Danemarca).

Maturarea fructelor de aronia se realizează eșalonat, fiind necesară recoltarea în 2-3 reprize, în perioada de început de august și până la sfârșitul lunii în unele regiuni mai înalte.

Soiurile de aronia sunt autofertile, pot fi plantate a câte unul singur, însă, amplasarea în parcelă a 2-3 soiuri asigură o mai bună legare a fructelor
și creșterea productivității plantelor.

‹ adv ›

Aronia – beneficii

Aronia a devenit populară datorită faptului că conține o cantitate foarte ridicată
de antioxidanți. Fructele se consumă în special sub formă de suc, dulceață, cidru, deshidratate sau pudră, mai puțin în stare proaspătă.

Printre beneficiile aroniei se numără:

  1. Antioxidanții puternici: Aronia este o sursă excelentă de antioxidanți, în special antocianine, care sunt pigmenții responsabili pentru culoarea sa închisă. Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi și pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
  2. Sănătatea inimiiStudiile indică faptul că aronia poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin reducerea tensiunii arteriale, reducerea inflamației, îmbunătățirea profilului lipidic și prevenirea formării cheagurilor de sânge.
  3. Controlul glicemiei: Aronia poate ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, făcând-o potențial benefică pentru persoanele cu diabet sau prediabet.
  4. Sănătatea tractului urinar: Se crede că aronia are proprietăți antimicrobiene care pot preveni infecțiile tractului urinar.
  5. Sănătatea ochilor: Antioxidanții din aronia pot proteja ochii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și pot preveni progresia unor afecțiuni oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.

Aronia – aspecte la cultivare

La alegerea sistemului de plantare pentru aronia trebuie să se ia în calcul modul în care se va realiza recoltarea, suprafața exploatată și destinația producției. Pe terenuri de până în 1,5 ha, distanțele recomandate de plantare la aronia sunt de 3 m între rânduri și 1m între plante pe rând, pentru majoritatea soiurilor.

Astfel, se obține o densitate de 3.333 plante/ha, ce permite o dezvoltare medie a plantelor pe verticală de până la aproximativ 2 m înălțime, dar și o extindere pe laterală de aproximativ 1,5 m.

‹ adv ›

În acest caz, recoltarea se face manual, distanța de 3 m între rânduri asigurând accesul unor agregate de dimensiuni medii pentru întreținerea plantației.

Pe suprafețe mari se recomandă recoltarea mecanizată. În acest caz, rândurile se proiectează la 4-4,5 m între ele, iar distanța între plante pe rând poate rămâne la 1 m sau redusă spre 0,7-0,8 m, pentru a stimula poziționarea ramurilor cu rod către interval.

În cazul recoltării mecanizate, trebuie să luăm în calcul dimensiunile utilajelor cu care se va realiza recoltarea și să proiectăm zone de întoarcere pentru acestea la capătul rândurilor (se recomandă 7-8 m față de 5-6 m în cazul plantațiilor cu recoltare manuală).

Aronia poate fi condusă pe sistem de conducere pe verticală și sub formă de tufă. Experiențele realizate la USAMV București au arătat că transformarea formei de conducere din tufă în tulpini conduse pe verticală indică o pretabilitate foarte bună a soiurilor testate (Nero, Eggert‚ Viking), fiind recomandate pentru recoltarea manuală.

În cazul în care se optează pentru conducerea pe o tulpină pe verticală tip ax, distanța recomandată pe rânduri este de 0,5 m între plante, varianta cu 2 tulpini – 1,0 m între plante/rând, iar cu 3 tulpini verticale (Trident) – 1,5 m între plante/rând.

Întreținerea a astfel de plantații este mai ușoară, însă costurile de înființare sunt mai mari din cauza sistemului de susținere cu stâlpi, sârme și tutori și imposibilitatea recoltării mecanizate cu ajutorul mașinilor existente.

Ți-ar putea fi util și articolul Cultura de cătină – sfaturi importante la plantare.

Întreținerea unei plantații de aronia

La capitolul întreținerea solului se recomandă înierbarea între rânduri, cosirea periodică a plantelor și distribuirea vegetației printre rânduri.

Fertilizarea solului se realizează doar în baza analizei solului. Orientativ, pentru o producție de 15 t/ha se recomandă aplicarea fracționată pe parcursul vegetației a circa 100-150 kg/ha azot (N), iar la capitolul îngrășăminte cu fosfor (P) 80-100 kg/ha și 100-150 kg/ha de potasiu (K), aplicate în special toamna sau primăvara forte devreme.

Fertilizanții disponibili pe piața locală permit fertilizarea cu succes a aroniei atât în sistem ecologic, cât și convențional.

Irigarea plantațiilor de aronia este recomandată în special în cazul plantațiilor tinere, în perioadele secetoase. Necesarul de apă al aroniei este de 500-600 mm anual. Specialiștii recomandă irigarea prin picurare.

Printre bolile pe care le putem întâlni la aronia se numără făinarea, rugina și alternarioza, iar dintre dăunători, gândacul păros (Epicometis hirta), omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea), afidele și unele ploșnițe.

Tăierile adecvate permit aerisirea tufei, respectiv reducerea riscului dezvoltării bolilor.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, recomandă următoarea schemă orientativă de protecție pentru aronia:

Important! Verificați dacă produsul mai este omologat în momentul citirii acestui articol. Numărul de tratamente variază în funcție de rezerva biologică, biologia patogenilor/dăunătorilor, frecvența și intensitatea atacului, condițiile climatice, toleranța soiurilor, fenofază, etc.

V-ar putea plăcea și articolul Afinul – înființare plantație. Întreținere, tăieri.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›