‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociația Națională a Apicultorilor din Moldova va primi o soluție inedită de combatere a...

Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova va primi o soluție inedită de combatere a acarianului Varroa

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Trei companii din Republica Cehă au încheiat parteneriate cu instituții din Republica Moldova pentru a implementa soluții inovatoare, în cadrul celui de-al șaselea apel de propuneri al Fondului Ceh pentru Inovații, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

Fiecare inițiativă a beneficiat de un grant de până la 40.000 USD și va fi implementată în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023.

În cadrul ediției curente, următoarele proiecte sunt în curs de implementare în Moldova:

  • Apis Innovation va transfera către Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova o soluție inedită de combatere a acarianului Varroa, una dintre principalele surse de mortalitate a coloniilor de albine. Compania cehă Apis Innovation a creat un stup termosolar care distruge acarienii dăunători numai cu puterea luminii solare. Soluția este prietenoasă mediului, iar rata de succes este mai mare decât cea a metodelor chimice utilizate în mod obișnuit.
  • Asociația cehă Seminkovna, împreună cu Asociația obștească „Grădina Moldovei”, va crea o rețea de pepiniere în diferite regiuni ale țării, astfel încât agricultorii să poată să reproducă semințele culturilor pe care le cultivă de sine stătător pentru sezonul următor.
  • Compania cehă Smart Guide, în parteneriat cu Agenția Invest Moldova, va dezvolta un management inteligent al destinațiilor și un ghid digital inovativ al atracțiilor și destinațiilor turistice din țară.

Actuala ediție a Fondului Ceh pentru Inovații acoperă patru domenii tematice: creștere durabilă și orașe verzi, soluții pentru transformarea digitală, schimbări climatice, mediu și eco-inovații.

„Datorită celor 17 proiecte ale Fondului Ceh pentru Inovații desfășurate în Moldova din 2018, vedem în mod clar potențialul atât al inovatorilor cehi, cât și al partenerilor moldoveni de a aduce noi soluții și abordări care vin cu îmbunătățiri reale în economie și în comunități”, a menționat Pavel Faus, specialist în proiecte al Parteneriatului Ceh-PNUD pentru ODD-uri, Biroul regional al PNUD din Istanbul.

Parteneriatul dintre PNUD și Republica Cehă sprijină soluții inovatoare utilizate în sectorul privat, de organizații neguvernamentale, universități, instituții de stat, centre de cercetare și persoane fizice din Republica Cehă.

Proiectele Fondului Ceh pentru Inovații se concentrează pe rezolvarea provocărilor specifice de dezvoltare din șase țări-partenere (Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova, Etiopia, Cambodgia, Zambia).

‹ adv ›

Implementarea este susținută financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. În Moldova, Fondul Ceh pentru Inovații a susținut deja 17 proiecte.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›