FOTO: paradisverde.ro
- pub -

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru perioada 28 aprilie – 4 mai cod galben de îngheţuri şi pericol excepţional de incendiu.

Conform meteorologilor, în orele dimineții de sâmbătă, 28 aprilie, în jumătatea de nord a Republicii Moldova izolat se prevăd înghețuri la suprafața solului, predominant în depresiuni, cu intensitatea de minus 1-2 grade Celsius.

Anterior, într-un interviu pentru Moldpres, Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a atenţionat că în această perioadă nu doar seceta face bătăi de cap agricultorilor.

„Un pericol rămân a fi şi eventuale îngheţuri sau grindină. Schimbările climatice au afectat considerabil ciclul natural. Dar, nişte îngheţuri la final de aprilie – început de mai ar fi catastrofale pentru producătorii agricoli, mai ales pentru cei din sectorul de pomicultură. Pomii sunt deja cu fructul format, procesul de vegetaţie este aproape finalizat, or, în caz de posibile temperaturi de 2-3 grade sub zero, înseamnă că roada din acest an va fi compromisă totalmente”, a explicat şeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul ministerului de resort.

- pub -

Totodată, până la 4 mai pe o mare parte a teritoriului ţării se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole. În acest sens, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

- pub -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here