‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAtenție la utilizarea pesticidelor. Vezi câteva recomandări

Atenție la utilizarea pesticidelor. Vezi câteva recomandări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația să fie prudentă la utilizarea pesticidelor în câmp și pe loturile din preajma locuințelor.

Aplicarea acestora de către o persoană fără o pregătire suficientă și în lipsa echipamentului poate avea efecte asupra sănătății.

Potrivit datelor, în perioada 1 ianuarie – 5 mai, au fost înregistrate 620 de cazuri de intoxicații, dintre care 24 de persoane au fost afectate în urma expunerii la pesticide, inclusiv 13 copii (dintre care 10 copii cu vârsta de până la 3 ani). 

„Nu lăsați recipientele cu pesticide fără supraveghere și în locuri accesibile pentru copii. Intoxicațiile acute cu pesticide la copii rămân a fi o problemă acută de sănătate publică, deoarece copiii constituie un grup vulnerabil. Recent, au avut loc două cazuri de intoxicații cu afectarea a trei copii cu vârste între 1-3 ani, care, fiind lăsați fără supravegherea părinților, s-au intoxicat cu pesticide. Astfel, evidențiem importanța și gradul de responsabilitate asupra utilizării în siguranță a pesticidelor, începând de la achiziția, transportul, aplicarea propriu-zisă a pesticidelor și până la păstrarea acestora, implicit respectarea bunelor practici agricole și minimizarea eventualului impact asupra sănătății oamenilor”, se arată în comunicatul ANSP.

Specialiștii fac apel la populație și insistă asupra corectitudinii utilizării pesticidelor:

  • Achiziționați pesticidele doar de la furnizori autorizați pentru a evita procurarea produselor contrafăcute;
  • Citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și respectați recomandările igienice, de fiecare dată când utilizați produse de uz fitosanitar;
  • Utilizați produsele omologate doar pentru culturile și dozele menționate în etichetă;
  • Purtați echipament individual de protecție (mănuși, cizme, șorț, mască, ochelari de protecție etc.);
  • Asigurați-vă că nu există persoane sau animale în zona care va fi tratată;
  • Nu consumați alimente, băuturi și nu fumați în timpul aplicării pesticidelor și nu desfundați duzele cu gura;
  • Acordați atenție condițiilor de mediu care pot afecta eficacitatea și siguranța tratamentului: nu aplicați produsele dacă e vânt puternic, produsul pulverizat poate fi orientat în direcția operatorului, altor recolte, surselor de apă, animalelor sau locuințelor;
  • Evitați aplicarea produselor fitosanitare în orele cele mai fierbinți ale zilei;
  • Păstrați cantitățile de pesticide rămase după tratamente numai în ambalajul producătorului în încăperi sigure, închise cu lacăt, pentru a evita accesul persoanelor străine, în special al copiilor.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›