Atlantis Flex este un erbicid selectiv, elaborat de compania Bayer, utilizat pentru combaterea ȋn postemergenţă a unei game largi de buruieni monocotiledonate anuale şi perene, dar şi a unor dicotiledonate anuale din culturile de cereale.

Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova, a oferit mai multe detalii despre noul erbicid lansat pe piața din Republica Moldova.

„Atlantis Flex este un erbicid utilizat pentru combaterea buruienilor monocotilidonate anuale și perene în cultura grâului. Acest erbicid, la fel ca și celelalte erbicide lansate de către compania Bayer, conține antidot. Datorită antidotului safener nu este afectată cultura, iar aplicat corect, între fenofaza de 3 frunze până la apariția celui de-al doilea nod, asigură productivitate înaltă a culturii. Atlantis Flex este un erbicid sistemic, ce se absoarbe foarte rapid, în maxim 4 ore de la aplicare și combate eficient buruienile graminee”, a menționat Igor Copacinschi.

Substanțe active: mesosulfuron-metil 45 g/kg + propoxi­carbazon-sodiu 67,5 g/kg + mefenpir-dietil (safener) 90g/kg.

Mod de acţiune

Cele două substanţe active, mesosulfuron şi propoxicarbazon, acţionează ca inhibitori de sinteză ai enzimei acetil lactat sintetaza (ALS). După aplicare, creșterea buruienilor este imediat stopată, astfel încât acestea nu mai concurează cu planta de cultură. Simptomele vizibile ale acţiunii erbicide se observă în primele zile după aplicare prin apariţia unor pete clorotice, prin stoparea creşterii, urmată de necroze şi deformări ale frunzelor şi lăstarilor, buruienile fiind distruse complet în 4 până la 6 săptămâni de la aplicare, în funcţie de condiţiile de creştere locale. Pentru asigurarea selectivităţii faţă de culturile omologate, formularea conţine safenerul mefenpir-dietil.

Mod de utilizare

Produsul se aplică în postemergenţă, între fenofaza de 3 frunze (BBCH 13) până la apariţia celui de al 2-lea nod (când acesta este la cel mult 2 cm deasupra nodului 1-BBCH 32). Momentul optim de aplicare în relaţie cu dezvoltarea buruienilor: dicotilele sunt în faza de 2-4 frunze, iar monocotilele anuale şi Apera spica-venti (iarba vântului) sunt înainte de înfrăţire.

Volum de soluție: 200-400 l/ha. Pentru creșterea eficacității produsului, mai ales asupra speciilor dificil de combătut (Bromus sterilis), se recomandă utilizarea produsului împreună cu un adjuvant (adjuvant recomandat Biopower 1 l/ha). Într-o rotaţie normală, după cereale erbicidate cu Atlantis Flex se poate semăna orice cultură succesivă necerealieră.

Atenție: în general se recomandă arătură adâncă înainte de înființarea culturilor ca muștar sau rapiță de toamnă, în special după o perioadă prelungită de secetă dintre momentul aplicării și cel al înființării următoarei culturi. În situaţia unor accidente, în care cultura erbicidată cu Atlantis Flex trebuie întoarsă, se pot semăna cereale de primăvară, mazăre, porumb sau cartof, după o arătură adâncă.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here