În perioada ianuarie – mai 2015, Direcţiile Raionale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat 6258 controale oficiale a unităților de alimentație publică, comerţ, depozitare, distribuţie şi consum.
În urma controalelor au fost emise 3950 prescripții: 2456 unităților de comerț, 655 operatorilor din alimentaţie publică, 422 blocurilor alimentare din instituțiile preșcolare, 417 blocurilor alimentare din instituțiile școlare.
În urma acestor acţiuni au fost înaintate 272 procese verbale în instanță de judecată.
În primele cinci luni ale anului, au fost depistate produse alimentare neconforme cerinţelor de calitate şi inofensivitate, care au fost retrase din reţeaua de comerţ şi distruse prin clorare: carne și produse din carne – 1462,6 kg, produse lactate – 692,64 kg, produse din peşte – 61,60 kg, ouă – 383 buc., produse de patiserie și cofetărie – 6,92 kg, produse de origine vegetală – 642 kg și alte produse alimentare – 17,1 kg.
Pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea pînă la niveluri admisibile a riscurilor pentru sănătatea umană și garantarea unor practici corecte în procesul de achiziție, depozitare/păstrare și preparare a produselor alimentare Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde acțiuni de informare pentru responsabilizarea agenţilor economici din domeniul alimentar să utilizeze bunele practici în activitatea lor, iar consumatorul să-și cunoască drepturile și să procure produse doar din locurile autorizate.
Comentarii