vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeBakler - fungicid eficient în controlul bolilor la grâu și rapiță

Bakler – fungicid eficient în controlul bolilor la grâu și rapiță

Recomandate

Bakler ME este un fungicid pentru protecția culturilor cerealiere împotriva unui complex de boli ale spicului și întregii părți aeriene ale cerealelor, inclusiv fusarium, septoria, alternaria etc., contribuind și la reglarea creșterii și controlul bolilor rapiței.

  • Ingrediente active: tebuconazol, 200 g/l și metconazol, 50 g/l.
  • Consumul soluției de lucru: 200 – 300 l/ha.
  • Norma de consum: 1,2 l/ha la grâu și 0,6-0,8 l/ha rapiță.

Caracteristici: Concentrat de microemulsie ce conține un sistem de excipienți (surfactanți și adjuvant) special selectați pentru acest fungicid, ce oferă o soluție de lucru cu o dimensiune a particulei mai mică de 200 de nanometri, care oferă posibilitatea pătrunderii eficiente a substanțelor active în țesuturile plantelor comparativ cu concentratele de emulsie și, ca urmare, la o activitate fungicidă mai mare a Bakler.

Caracteristicile substanțelor active: Tebuconazolul și metconazolul aparțin clasei chimice a triazolilor, dar diferă în spectrul agenților patogeni suprimați și în direcția de acțiune, completându-se reciproc.

Mecanism de acțiune: Tebuconazolul și metconazolul sunt inhibitori ai procesului de biosinteză a ergosterolului în membranele celulare ale fitopatogenilor.

Ca urmare, pereții celulari ai agenților patogeni sunt distruși, creșterea miceliului se oprește, apoi miceliul moare. Substanțele active se deplasează acropetal de-a lungul xilemului (de jos în sus de-a lungul tulpinii până la vârf și de la baza frunzei până la vârful acesteia) și sunt absorbite rapid de părțile vegetative ale plantelor.

Tebuconazolul împreună cu metconazolul au un efect sistemic preventiv și curativ, foarte eficient împotriva agenților patogeni cum ar fi Septoria tritici (septorioza), Pyrenophora tritici-repentis (pirenoforoza), Fusarium graminearum (fuzarioza) la grâu și Alternaria brassicae (alternarioza), Phoma lingam (fomoza) la rapiță, metconazolul asigurând un control eficient al bolilor frunzelor și spicelor culturilor de cereale.

Viteza de absorbție a preparatului: Fungicidul pătrunde în plantă imediat după tratament și este distribuit în ea acropetal timp de 1-2 ore, în același timp, începe acțiunea Bakler asupra agenților patogeni.

Perioada de protecție a plantelor după tratare: Tratamentul asigură protecția culturilor împotriva infectării pentru o perioadă de până la 4 – 5 săptămâni din momentul tratării (în funcție de condițiile meteorologice, la ce nivel era infecția și faza de dezvoltare a culturii în momentul pulverizării).

Mod de utilizare: La grâu produsul se aplică prin stropire în perioada de vegetație cu norma de 1,2 l/ha. Se recomandă ca tratamentul să se aplice în fenofaza BBCH 37-39 (apariția frunzei stindard – lama frunzei stindard complet dezvoltată).

Pentru controlul bolilor cum ar fi Fusarium și Septoria, culturile sunt pulverizate în faza de la începutul formării spicului – mijlocul înfloririi culturii (fenofazele 51 – 65).

În programele complexe de protecție fungicidă a cerealelor, care implică două sau mai multe tratamente, este indicat să se folosească Bakler pentru protejarea spicului.

La rapița de toamnă, pentru a-i îmbunătăți iernarea, pulverizarea se efectuează toamna în faza de 4-6 frunze adevărate ale culturii.

Primăvara, pentru a reduce înălțimea plantelor, precum și pentru a stimula formarea de mai mulți lăstari laterali, culturile de rapiță de toamă și de primăvară sunt tratate la începutul formării tulpinii (BBCH 30).

Posibilitate de apariție a rezistenței la preparat: Dacă se respectă norma de consum recomandată și regulile de utilizare a fungicidului, apariția rezistenței la agenți patogeni este puțin probabilă.

Compatibilitate: Bakler este compatibil cu alte pesticide, cu excepția celor care sunt puternic acide sau puternic alcaline. În fiecare caz, este necesar să se verifice compatibilitatea și fitotoxicitatea componentelor necesare de amestecat vizavi de cultura tratată.

Detalii despre disponibilitatea produsului, aflați de la Distribuitorii Oficiali ai companiei „Avgust” în Republica Moldova.

Avgust
Avgust
„Avgust” - cea mai mare companie din Federația Rusă pentru producerea, dezvoltarea și suport tehnologico-informațional privind utilizarea produselor de uz fitosanitar.

Citește și ›

Advertoriale