miercuri, 19 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
Acasă Advertoriale Bayer susține tinerii fermieri! Recoltele obținute mai mulți ani la rând m-au convins că hibrizii sunt de calitate

Bayer susține tinerii fermieri! Recoltele obținute mai mulți ani la rând m-au convins că hibrizii sunt de calitate

0
Bayer susține tinerii fermieri! Recoltele obținute mai mulți ani la rând m-au convins că hibrizii sunt de calitate

Un alt tânăr care poate să servească drept un exemplu de fermieri care contribuie nu doar la dezvoltarea propriei afaceri, dar și a întregii comunități este Vitalie Ciobanu din satul Hârtop, raionul Cimișlia.

„De 11 ani activez în aceast domeniu. M-am apucat să fac afacere când aveam doar 23 de ani. Am învățat mai mult pe propriile greșeli. Citesc mult și mă informez ca să fim la curent cu toate noutățile din domeniu. Am absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Drept internațional, dar am ajuns în satul Hârtop să fac agricultură”, a povestit tânărul.

După absolvire își căuta un loc de muncă, dar s-a confruntat cu mai multe dificultăți și a decis să meargă în satul Hârtop ca să-și dezvolte propria afacere.

„Începând cu anul 2008 și până în prezent, în fiecare an, îmi majorez suprafața pe care o prelucrez cu câte 200-300 de hectare. Pregătim pentru anul viitor circa 2200 de hectare, dintre care proprii sunt doar 400 de hectare. A fost destul de complicat pe parcursul anilor, toate terenurile pe care le avem le-am defrișat. În fiecre an, ne străduim să procurăm și câte ceva din tehnică, cu ajutorul creditelor sau prin leasing. La moment, parcul tehnic este dotat cu tehnica, utilajele necesare”.

Se mândrește cu rezultatele pe care le obțin, astfel că practic, în fiecare an reușesc să adune cele mai bune recolte. Cea mai mare problemă cu care se confruntă însă, este lipsa forței de muncă calificată.

„Desigur faptul că, nu am studii în domeniul agricol reprezintă o problemă, dar aceasta m-a motivat să citesc și să muncesc mult alături de întreaga echipă. Am realizat că dacă nu dispunem de tehnică performantă, trebuie să muncim ca să căpătăm roade bogate. Trebuie să fim competitivi pe piață, altfel riscăm să vină altcineva în locul nostru”.

Rezultatele obținute se datorează și colaborării pe care a dezvoltat-o în timp cu companiile care comercializează inputuri. Tânărul ne-a spus că recoltele obținute cu hibrizii de la Bayer l-au convins de calitate și la moment nu se gândește la un alt parteneriat cu alte companii.

„Cu Bayer lucrăm mai mult pe linia semințe, pentru că recoltele pe care le-am obținut mai mulți ani la rând ne-au convins că hibrizii propuși sunt de calitate. În anul curent, am obținut peste 5 tone de grâu, la porumb peste 6 tone”.

În ceea ce privește agricultura din Republica Moldova mai avem încă mult de lucru, am pierdut foarte mult, dar există totuși speranță pentru că reușim să obținem recolte bogate, susține Vitalie Ciobanu.

„În general, agricultura are viitor, toate terenurile practic se prelucrează, se pune preț pe fiecare centimentru de pământ. Cu regret, nu avem întreprinderi de prelucrare și exportăm în mare parte doar materie primă, aici mai avem de lucrat”.

Pentru că își dorește să dezvolte o afacere prosperă într-un mediu la fel de frumos, Vitalie Ciobanu este printre puținii tineri fermieri care se implică activ și în chestiunile legate de comunitate.

„Participăm activ în viața comunității, oferim suport pensionarilor, deja de 8 ani acordăm cadouri copiilor de la grădiniță, premii pentru copii din școală care au cele mai bune reușite. Contribuim cu ce putem ca să dezvoltăm nu doar întreprinderea, dar și întreaga comunitate. Ca și companie ne-am dezvoltat mult, oferim salarii decente angajaților și doar astfel reușim să-i mai menținem. Am înțeles că trebuie să prețuim muncitorii pe care îi avem. Avem trei lucruri sfinte fără de care cred că nu am fi reușit: achitarea salariilor motivante, a impozitelor și plăților pentru arenda terenurilor”.

Fiind încă destul de tânăr are planuri mari pentru viitor, inclusiv să construiască o fermă, un frigider.

„Trebuie să înțelegem că nimic nu o să se întâmple peste noapte, chiar și cele mai dezvoltate țări au avut nevoie de foarte mult timp ca să ajungă acolo unde sunt, cu atât mai mult noi. Subvențiile oferite sunt foarte mici, suntem tineri și avem planuri mari, dar din cauza lipsei de finanțe, multe dintre dorințele și planurile noastre rămân pentru mai târziu”.

Tinerilor le recomandă să studieze, pentru că aceasta le garantează și un viitor mai bun și mai prosper.

„Îi îndemn să meargă la ore și să studieze pentru o avea o specialitate și să rămână acasă, ca împreună să contribuim la dezvoltarea țării și a agriculturii. La moment, specialiștii care lucrează în agricultură au și vor avea salarii destul de bune. Sunt optimist și cred că, lucrurile vor evolua spre bine”.

Vitalie Ciobanu susține că, a reușit datorită susținerii pe care a avut-o din partea familiei, dar și datorită rezultatelor pe care le-a obținut pe parcursul anilor de muncă.