‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 septembrie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBNM a extins termenele de rambursare a datoriilor pentru companiile agricole

BNM a extins termenele de rambursare a datoriilor pentru companiile agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Datoriile unei serii de agenți economici din industria alimentară, agricultură și complexul vinicol pot fi achitate cu 90 de zile mai târziu de termenul stabilit. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a probat această hotărâre în condițiile în care Rusia a impus restricții la livrările de produse agricole și vinicole moldovenești în Federația Rusă.

Într-un comunicat al BNM, citat de agenția „INFOTAG”, se menționează că cerințele cu privire la evaluarea de către bănci a datoriilor unor categorii de debitori au un caracter provizoriu.

Băncile vor trece la pierderi creditele acordate debitorilor sus-menţionat, dacă perioada de întârziere a plăţilor de rambursare a creditelor va depăşi 450 zile şi nu 360 zile, precum prevede Regulamentul cu privire la clasificarea activelor și angajamentelor condiționale.

‹ adv ›

Totodată, hotărârea Consiliului de Administrație al BNM va fi în vigoare doar până la 31 decembrie 2015. Derogările provizorii de la Regulamentul în vigoare sunt aplicabile doar creditelor eliberate până la 31 iulie 2014 și debitorilor a căror activitate de bază constituie cultivarea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea fructelor și legumelor, producția, prelucrarea, conservarea cărnii și a produselor din carne, viticultura, vinificaţia şi comerţul cu produsele vitivinicole.

În opinia BNM, decizia în cauză le va oferi debitorilor vizaţi timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiţii de comerţ cu Federaţia Rusă. Potrivit unor estimări preliminare, prevederile hotărârii se vor aplica unui număr de circa 1,6 mii de debitori, cu un volum total de credite de 4,6 miliarde lei.

În luna iulie Rosselhoznadzor a aplicat interdicție la importurile de conserve, fructe și legume moldovenești în Federația Rusă. Anterior, Rospotrebnadzor a interzis livrările de produse vinicole moldovenești. Iar din 1 septembrie, autoritățile ruse, în mod unilateral și contrar prevederilor privind liberul schimb în CSI, pun în aplicare taxe vamale la mărfurile din R.Moldova. În aceste condiții, producătorii agricoli și procesatorii au solicitat sprijin guvernului, care le-a fost promis și la nivel de prim-ministru, și la nivel de BNM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›