Biroul Naţional de Statistică informează că, în anul 2023 comparativ cu anul 2022 producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 23,6% (în preţuri comparabile).
Totodată:
- producţia vegetală a crescut cu 35,1%;
- producţia animalieră a scăzut cu 1,9%.
Dinamica volumului producţiei agricole în gospodăriile de toate categoriile în anii 2017 – 2023 (în comparație cu anul precedent) este prezentată în figura de mai jos.
Figura 1. Dinamica indicilor anuali ai volumului producţiei agricole în gospodăriile de toate categoriile în anii 2017 – 2023 (anul precedent=100), %
Evoluția producției pe principalele tipuri de producție agricolă în ultimii doi ani, conform estimărilor preliminare, este prezentată în tabelul ce urmează.
Tabelul 1. Producţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile
În anul 2023 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit cca 75%, producţiei animaliere revenind 25% (în anul 2022, respectiv, 69% și 31%).
Producția vegetală
Recolta anului 2023 față de anul 2022 se caracterizează prin majorarea semnificativă a volumului principalelor culturi agricole: de rapiță – de 2,7 ori, de culturi etero-oleaginoase – de 2,0 ori, de cereale şi leguminoase boabe – cu 79,1% (din ele, a orzului – cu 82,8%, a grâului – cu 81,5%, a porumbului pentru boabe – cu 77,7%, a leguminoaselor pentru boabe – cu 43,2%), de culturi bostănoase alimentare – cu 29,3%, de floarea soarelui – cu 20,0%, de soia – cu 17,4%, de fructe, nuci și pomușoare – cu 15,9%, de legume – cu 9,4%, de struguri – cu 6,9%.
Totodată, recolta de sfeclă de zahăr s-a micșorat cu 15,1%.
În anul 2023 întreprinderile agricole au produs partea principală a producției agricole (conform estimărilor preliminare – peste 61%), inclusiv a volumului de culturi etero-oleaginoase – peste 99%, sfeclă de zahăr – 94,1%, rapiţă – 86,4%, floarea soarelui – 68,3%, cereale şi leguminoase pentru boabe total – 61,5%, (din care: orz – 79,6%, grâu – 76,5%, leguminoase pentru boabe – 52,3%), soia – 56,3%.
Totodată, estimativ, 93,7% din volumul total de culturi bostănoase, 93,1% – de cartofi, 78,3% – de legume, 68,2% – de struguri, 61,8% – de fructe, nuci și pomușoare, 59,4% – de porumb pentru boabe au fost produse de gospodăriile populaţiei și gospodăriile ţărăneşti (de fermier).
Tabelul 2. Roada medie a principalelor culturi agricole în gospodăriile de toate categoriile, chintale la 1 hectar
Producția animalieră
Producţia animalieră în anul 2023, conform datelor preliminare, pe principalele tipuri se caracterizează prin următoarele date:
Tabelul 3. Producţia animalieră pe principalele tipuri în anul 2023
Producția (creşterea) animalelor (în greutate vie) în gospodăriile de toate categoriile în anul 2023 față de anul 2022 s-a micșorat cu cca 1,4%.
Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției în gospodăriile populației (-2,5%) și în întreprinderile agricole (-0,5%).
În pofida faptului că, în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 15,1%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut cu 3,4% în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 6,4%.
Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 4,5% din cauza micșorării producţiei în întreprinderile agricole (-8,5%) și în gospodăriile populației (-1,2%).
Conform stării la 1 ianuarie 2024 față de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile (cu excepția efectivului de porcine), ca rezultat al scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației.
Totodată, în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivului de ovine și caprine – cu 17,0%, păsări – cu 15,0%, bovine – cu 10,6%, porcine – cu 6,6% (Tabelul 4).
Tabelul 4. Efectivul de animale pe principalele specii la 1 ianuarie 2024
Comentarii