Cartofii, legumele proaspete şi unele lactate s-au scumpit considerabil, în luna octombrie curent. Despre aceasta a anunțat Biroul Naţional de Statistică.
Astfel, am plătit mai mult pentru cartofi – cu 17,3%, legume proaspete – cu 10,1% (în special: vinete – cu 42,3%, tomate – cu 28,5%, castraveți – cu 18,9%, ardei dulci – cu 7,8%, sfeclă roșie – cu 7,0%, usturoi – cu 4,1%, morcovi – cu 2,5%), crupe – cu 2,0%, unt țărănesc – cu 1,9%, ouă de găină – cu 1,5%, lapte și produse lactate – cu 1,4% (în special: brânză din lapte de vacă – cu 2,0%, lapte integral – cu 1,7%, smântână – cu 1,6%), carne, preparate și conserve din carne – cu 0,8% (în special: subproduse – cu 1,7%, carne de pasăre – cu 1,0%, carne de porc – cu 0,9%, preparate din carne și semifabricate – cu 0,8%, carne de vită – cu 0,5%), făină de grâu – cu 0,7%.
În aceeaşi perioadă au scăzut preţurile la citrice – cu 8,3%, fructe exotice – cu 7,6%, varză proaspătă – cu 3,7% şi carne de iepure – cu 0,7%. Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 3,9% și carburanți – cu 1,9%.
BNS mai menționează că, preţurile de consum în luna octombrie 2019, comparativ cu luna octombrie 2018, au înregistrat o tendinţă de creştere cu 6,8 la sută, iar în octombrie 2018 faţă de octombrie 2017 – cu 1,2 la sută.
Comentarii