‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoris Boincean despre starea semănăturilor de toamnă: O importanță majoră o are durata temperaturilor...

Boris Boincean despre starea semănăturilor de toamnă: O importanță majoră o are durata temperaturilor negative 

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Semănăturile de toamnă, la moment, în majoritatea câmpurilor din țară, se află în faza de germinare și răsărire, dar sunt și suprafețe unde plantele au 1-2 frunzulițe.

În aceste condiții, temperaturile negative provoacă stres culturilor, dar impactul nu poate fi evaluat la moment, susține Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole.

„Cred că la momentul dat nu există motive pentru îngrijorare, deoarece culturile de toamnă nu au început activ vegetația. Fluctuațiile de temperatură sunt mai grave atunci când începe vegetația. O asemenea situație s-a înregistrat în anul 2003. Totuși, o importanță majoră o are perioada în care se vor menține temperaturile negative și până la ce valori vor coborî. Desigur că, acestea reprezintă un stres pentru plante, dar sperăm că nu se vor menține mult timp. Impactul temperaturilor negative asupra semănăturilor nu poate fi estimat acum”, a explicat expertul.

Acesta susține că este mult mai important ca fermierii să determine viabilitatea semințelor și să se pregătească pentru a interveni acolo unde va fi necesar.

„Cu regret, nu prea avem câmpuri cu plante înfrățite. Este important ca producătorii agricoli să determine viabilitatea semințelor și să se pregătească ca să intervină suplimentar cu completarea semănăturilor, sau, în cel mai rău caz, reînsămânțarea”.

Menționăm că, potrivit prognozei meteorologilor pentru următoarele zile sunt prognozate maxime de până la + 4 grade pe timp de zi, iar noaptea vom avea minime de până la -10 grade.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›