Casa Karaman este o pensiune turistică din satul Târnăuca, Slobozia. Pensiunea a fost ridicată pe locul unei căsuțe tradiționale, cu o istorie de aproximativ 100 de ani, care a fost transmisă din generație în generație și păstrează autenticitatea perioadei începutului de secol XX.
Casa Karaman este o adevărată bijuterie istorică a satului, datorită faptului că păstrează obiecte arhaice și lucruri vechi, confecționate manual (covată, cociorvă, lopată, leasă, butoaie vechi, mobilier, lămpi, covoare etc.), dar și lucruri donate de familiile din comunitate, cu scopul de a promova cultura și tradițiile străbune.
În cadrul campaniei #ePosibilAcasă, Victoria Cazacu, administratoarea proiectului Casa Karaman, ne povestește istoria de succes a acestei pensiuni.
Primele lucrări de renovare și restaurare au fost realizate cu resurse proprii și cu implicarea voluntară, în calitate de forță de muncă, din partea rudelor, verișorilor, mătușilor și a prietenilor.
În scurt timp, sătenii au aflat de intențiile familiei Cazacu, și au decis să doneze din obiectele arhaice, tradiționale, pe care le dețineau, ca să înfrumusețeze și mai mult casa.
Localitatea Târnăuca are o mulțime de atracții care trezesc interesul turiștilor, atât străini, cât și locali. Târnăuca este situată pe curba râului Nistru, ceea ce oferă produselor crescute aici un gust și miros mai deosebit.
În vecinătate de Casa Karaman se află un complex muzeal cu o colecție de peste 200 de sticle cu licori din peste 200 de țări.
Renumita cetate Tighina se află la doar 14 kilometri distanță. Iar tot în apropiere, la Tiraspol, se află o adevărată comoară pentru pasionații de gastronomie – una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni.
La Casa Karaman, vizitatorii pot admira obiectele și exponatele tradiționale, dar și afla poveștile și legendele vechi locale.
Mesele de aici sunt pregătite din bucate tradiționale, specifice zonei, așa cum le pregătea bunica, conform rețetelor străvechi.
Aici, oaspeții pot gusta mâncăruri unice, precum cniș, vărzări, pirojcane, năut cu rață și multe alte bucate delicioase.
Gospodina casei oferă master class-uri de preparare a hulubașilor și pirojcanelor cu cartofi (specialitatea casei) coapte la cuptorul cu lemne.
Oaspeții se pot bucura și de programe artistice, unde fac cunoștință cu tradițiile și obiceiurile neamului, cum ar fi nunta sau botezul.
Anul trecut a fost unul destul de complicat pentru Casa Karaman, însă aceștia au reușit să facă față greutăților și să treacă cu brio prin aceste încercări.
Datorită suportului primit din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, calitatea serviciilor oferite de Casa Karaman vizitatorilor a sporit semnificativ.
Numărul grupurilor de turiști, care pot fi deserviți concomitent, a crescut de la 20 la 50 de persoane.
Casa Karaman a reușit să îmbunătățească aspectul exterior al curții și să doteze pensiunea cu toate necesitățile, pentru a asigura servicii de calitate la cel mai înalt nivel.
Comentarii