FOTO: glosfordsips.co.uk

Casele din panouri termoizolante sunt apreciate pentru simplitatea montajului, rentabilitate și rezistența la umiditate sau cutremur. În pofida acestor avantaje, multă lume se arată reticentă față de tehnologiile canadiene, de aceea în acest material vom vorbi despre plusurile și minusurile acestor construcții.

Li se zic ”canadiene” clădirilor realizate după tehnologia SIP (Structural Insulated Panel – panouri structurale izolante). Blocurile termoizolante, numite și ”sandwich”, sunt asamblate din panouri prefabricate industrial. Este greșit să li se zică carcasă, chiar dacă uneori instalații sunt prevăzute cu o carcasă. Noi ne vom referi doar la clădirile canadiene construite din panouri tipice.

Avantajele caselor canadiene

Principalul avantaj constă în aceea că tehnologiile SIP sunt elaborate până în cele mai mici detalii datorită faptului că au fost perfecționate ani buni în țările din nordul Americii și Europei. Acestea au ținut piept uraganelor și altor intemperii, demonstrându-și eficacitatea nu o singură dată.

1. Protecție și izolare termică unică

Deși panourile SIP nu par masive și trainice, acestea asigură o remarcabilă izolație termică datorită materialelor ”calde” din care sunt confecționate. Prin urmare, nu veți avea nevoie de izolare suplimentară ca în cazul construcțiilor din cărămidă, iar suprafața utilă a casei se va optimiza din contul pereților subțiri.

2. Greutate redusă

Panourile canadiene sunt foarte ușoare, fiind alcătuite în principal din spumă de polistiren, material ușor și durabil. Rolul de carcasă revine bârnelor, iar cele două fețe ale ”sandwich-ului” plăcilor OSB. Dacă un perete din cărămidă cu suprafața de 1 m pătrat cântărește peste o tonă, atunci unul SIP puțin peste 20 kg. Respectiv este mai ușor de montat și necesită cheltuieli mai mici pentru temelie, fundațiile continue și cele pe rețele de piloți fiind suficiente. Aceste construcții pot fi înălțate și pe soluri dificile cum sunt cele cu ape subterane de adâncime mică. Pe lângă asta, puteți construi noi etaje din panouri sandwich pe deasupra celor existente.

fgdgd
Tehnologiile SIP vizează reducerea costurilor fără să taie din calitate sau confort.

3. Izolare fonică bună

Spre deosebire de apartamentele din oraș, izolarea fonică în casele particulare nu este absolut necesară, însă unii proprietari nu sunt împotrivă. Panourile SIP sunt excelente izolatoare fonice întrucât reduc semnificativ nivelul de zgomot și absorb sunetele în interiorul încăperii.

După nivelul de absorbție a sunetului, panourile sandwich pot fi comparate cu pereții din cărămidă. Ele absorb mai rău undele sonore și vibrațiile (cum ar fi cele produse la mers), dar o mochetă peste pardoseală poate salva situația.

4. Duritate ridicată

Panourile sandwich se comportă excelent și în caz de cutremur. Casele construite după această tehnologie rezistă la încărcări longitudinale de 18-20 tone și încărcări transversale de 3-3,5 tone. Un rezultat excelent pentru un material atât de lejer și subțire.

5. Termeni de execuție restrânși

O casă de acest tip se ridică în numai câteva luni, fără să apelați la specialiști de negăsit sau echipamente speciale. Pentru că toate elementele sunt prefabricate locuințele se construiesc indiferent de sezon, ceea ce nu putem spune despre beton. În plus, casele din panouri sandwich nu au nevoie de timp pentru a se ”așeza”, deci puteți începe lucrările de interior imediat după înălțarea construcției. Pereții și pardoseala rămân netezi întrucât materialele își păstrează forma.

6. Mai multă lumină

În aceste case întotdeauna este luminos. Totodată, spre deosebire de locuințele din cărămidă, în acestea puteți instala geamuri de mărimi mai mici.

Dezavantajele caselor din panouri sandwich

Casele canadiene au doar trei dezavantaje, sau cel puțin asta susțin constructorii neîncrezători în ”materialul necunoscut” din care sunt confecționate. La o analiză minuțioasă se dovedește totuși că aceste dezavantaje sunt indirecte și pot fi pe deplin neglijate.

LSKDS
La arderea spumei de polistiren se produce de 6 ori mai puțină energie termică ca la arderea lemnelor uscate de același volum.

1. Risc ridicat de incendiu

Într-adevăr, după nivelul pericolului de incendiu casele canadiene fac parte din clasa K3, adică periculoase, ca și locuințele din lemn. Totuși deseori se neglijează faptul că spuma de polistiren din miezul sandwich-ului împiedică răspândirea focului, iar panourile nu elimină substanțe toxice cum ar fi monoxidul de carbon, eliminat în procesul de ardere a lemnului. Sloiul suplimentar de tencuială și gips carton micșorează la rândul lor pericolul de incendiu.

2. Atrag rozătoarele

Nu este chiar corect deoarece nu toate rozătoarele pot să roadă învelișul din OSB, scândurile sau celelalte materialele tari din care sunt asamblate blocurile termoizolante.

3. Casele nu sunt ecologice

Unii continuă să asocieze panourile SIP cu PAL-urile sovietice, punându-le în cârcă aceleași proprietăți negative. Cu toate acestea, materiale din care sunt confecționate blocurile SIP și care împiedică pătrunderea rozătoatelor sunt inofensive pentru oameni. Pentru un plus de siguranță echipați locuința cu un sistem de ventilare bine pus la punct și aerisiți regulat încăperile (în special bucătăria).

Deși sunt trainice, mai ieftine și se construiesc ușor, locuințele din panouri sandwich încă nu au cucerit destul teren în fața caselor tradiționale din cărămidă sau lemn, dar au toate șansele să devină o alternativă excelentă în viitorul apropiat.

Articol realizat în baza materialelor ogorod.ru

9 COMENTARII

  1. Care ar fi pretul unei ‘case canadiene’ cu sufragerie, dormitor, dressing, bucatarie, baie? Pt un asemenea volum presupun ca e suficienta o centrala de tip apartament (incalzire + apa calda menajera). Placa de baza, temelia – inteleg ca nu trebuie sa fie foarte rezistenta din motive de pereti usori. Totusi, canalizarea – scurgerile de la baie si bucatarie cat si traseele electrice trebuiesc din start batute in cuie pe planul casei? Nu doresc mansarda, totusi din unghiul asterialei persupun ca se creeaza un pod la casei numai bun pt depozitare de lucruri usoare? Aveti deja cateva planuri, schite la marimea la care o doresc? In cat timp se poate ridica? Ce aprobari am nevoie din partea oficialitatilor locale? Ce grosime au peretii? Avand in vedere temperaturile scazute din Romania pe timp de iarna, mai e necesara izolatia exterioara?

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here