‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 septembrie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe măsuri propune Guvernul pentru a scoate din impas producătorii agricoli

Ce măsuri propune Guvernul pentru a scoate din impas producătorii agricoli

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acțiunile Guvernului pentru susținerea sectorului agricol au fost anunțate de Prim-ministrul Iurie Leancă după întrevederea de astăzi cu producătorii de fructe și legume, dar și cu reprezentanții fabricilor de conserve. Părțile au discutat despre măsurile ce ar putea fi luate ca urmare a sancțiunilor impuse de autoritățile de la Moscova la importul de fructe și legume moldovenești pe piața rusă, începând cu data de 21 iulie 2014.

Șeful Executivului a anunțat că Guvernul își propune să desfășoare mai multe acțiuni prin care să sprijine legumicultorii și pomicultorii din țară. Astfel, în cadrul acțiunii „Fructele noastre sunt cele mai gustoase”, începând cu 16 august în toate raioanele vor fi organizate iarmaroace. Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în perioada 27-31 august, vor fi amplasate gherete unde producătorii autohtoni își vor vinde marfa. O altă acțiune a Guvernului este întitulată „Un măr pentru fiecare pasager”. În cadrul acesteia, Compania „AIR Moldova” va oferi pasagerilor mere, struguri şi prune achiziționate de la producătorii autohtoni.

Totodată, Iurie Leancă a spus că Executivul a cumpărat deja mere în valoare de 20 de milioane de lei, care vor fi împărţite în grădinițe, şcoli şi armată începând cu 1 septembrie, în cadrul acțiunii „Un măr pentru sănătate”. Mai mult decât atât, la 30 august va avea loc acțiunea „Plăcinta care ne uneşte”. „Împreună cu colegii din Guvern, voi participa la prepararea unei plăcinte cu mere, pe care o vom denumi sugestiv „Plăcinta care ne uneşte”. Vom invita oamenii să guste din, credem, cea mai mare plăcintă cu mere din istoria Moldovei”, a precizat Premierul.

‹ adv ›

Tot astăzi, Iurie Leancă a anunțat că Guvernul a elaborat un set de măsuri pentru susținerea sectorului agricol. Astfel, urmează să fie identificat mecanismul pentru a oferi compensații fermierilor afectați de prețurile în scădere pentru fructele timpurii. În context, Premierul a declarat că mâine, la ședința Cabinetului de miniștri, va fi adoptată o decizie privind mecanismul și plafonul acestor compensații. În același timp, Executivul se află în dialog cu partenerii externi – Banca Mondiala, BEI, Guvernul Poloniei – pentru a orienta programele lor de suport al agriculturii spre investiții în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor.

Iurie Leancă a menționat și faptul că Banca Națională a Moldovei a modificat regulamentul cu privire la clasificarea creditelor, oferindu-le băncilor posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor financiare. În plus, urmează să fie elaborate amendamente la Codul Fiscal, astfel încât să fie diminuate presiunile fiscale, până la 30 noiembrie 2014, asupra fermierilor afectați de sancțiunile Rusiei. Șeful Executivului a mai subliniat că Guvernul oferă sprijin tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunități comerciale create de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 40 de mii de tone de mere și prune pot fi exportate fără taxe. La fel, au fost identificate noi oportunităţi de piaţă în câteva ţări din Orientul Apropiat. De asemenea, Premierul a precizat că Guvernul va asigura raţionalizarea şi ieftinirea procedurilor de certificare de către ANSA a producţiei vegetale pentru export.

În ultimul timp, Iurie Leancă a avut mai multe întrevederi cu producătorii de fructe și legume, precum și cu procesatorii, cu scopul de a identifica problemele apărute și de a veni cu măsuri în sprijinul fermierilor afectați de sancțiunile impuse de Rusia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›