‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCea de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor, desfășurată la Chișinău

Cea de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor, desfășurată la Chișinău

‹ adv ›
‹ adv ›

Producția autohtonă de nuci, calitatea acesteia, tendințele de dezvoltare a sectorului și oportunitățile piețelor de desfacere sunt subiectele discutate astăzi la Chișinău la cea de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor din Republica Moldova. 

Evenimentul a adunat peste 140 de producători de culturi nucifere din diferite regiuni ale țării, experți naționali și internaționali, autorități, având drept obiectiv principal consolidarea jucătorilor cheie ai sectorului.

Producătorii de nuc, alun și migdal au putut relata mai multe despre provocările din acest sezon, iar specialiștii, în urma vizitării livezilor autohtone, au venit cu recomandări ce țin de tehnologiile moderne de cultivare a culturilor nucifere.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că gustul și calitatea nucilor moldovenești consolidează imaginea țării pe piețele internaționale. 

„Nucile noastre cuceresc numeroase piețe de desfacere, datorită investițiilor pe care le face sectorul, dar și asocierii, care facilitează schimbul de bune practici și de informații între producători. Eforturile conjugate ne vor ajuta să fortificăm această ramură în continuare, menținând direcția de dezvoltare. Ministerul lucrează la proiectul Legii horticulturii pentru a îmbunătăți inclusiv dezvoltarea ramurii nucifere. Urmează o nouă etapă pentru sectorul horticol: crearea Oficiului Horticol. La acest capitol lucrăm alături de USAID”, a menționat Vladimir Bolea.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că pentru înființarea unei plantații de nuc se oferă subvenții de până la 15 mii lei per hectar, pentru înființarea plantațiilor altoi și portaltoi – 100 mii lei per hectar.

De asemenea, se oferă suport financiar pentru procurarea utilajelor de recoltare, de procesare primară și de păstrare a nucilor.

‹ adv ›

Potrivit datelor statistice, anual Republica Moldova exportă între 9 și 12 mii tone de miez de nucă în circa 33 de țări. În anul curent, pentru prima dată miezul de nucă a ajuns în Libia, Liban și Lesotho.

Evenimentul este organizat de către Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii