‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 14 octombrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCea mai mare fabrică de ulei din Moldova are liber la importul de semințe

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova are liber la importul de semințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Licența pentru importul de cereale şi oleaginoase, instituită în octombrie 2023 de către Guvernul Recean, nu va mai fi obligatorie începând cu 26 iunie 2024. Impactul negativ al acesteia urmează a fi estimat, transmite mold-street.com.

Comisia specială care elibera licențele pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui își încheie activitatea în data de 26 iunie, anunță Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Măsură provizorie cu efecte grave

Măsura a fost introdusă pentru prima dată în 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat în 31 decembrie 2023.

‹ adv ›

Ulterior, deciziile de prelungire a termenului pentru trei luni au fost luate în ianuarie și aprilie, iar conform legislației a treia extindere nu mai poate fi efectuată, precizează MAIA.

În această perioadă, comisia instituită de Ministerul Agriculturii a blocat practic importul de materie primă pentru unele întreprinderi, în special cele din domeniul producţiei de ulei vegetal.

În consecinţă, de la mijlocul lunii martie, fabrica Floarea Soarelui din Bălţi, care asigură 90% din producţia de ulei din Moldova şi-a sistat activitatea şi de atunci nu şi-a mai reluat activitatea, invocând lipsa materiei prime şi preţurile mari solicitate de agricultori.

‹ adv ›

Abia la mijlocul lunii mai 2024, au fost acordate licențe pentru importul a 68.000 de tone de floarea-soarelui (unor companii din grupul Trans Oil) și a 44 de tone de porumb.

Exportul de ulei vegetal a scăzut de 50 de ori

Datele arată că, în pofida unor prognoze apocaliptice făcute de Alexandr Slusari, fostul lider al Asociaţiei Forţa Fermierilor, că firmele din cadrul Trans Oil ar putea face reexport de seminţe de floarea soarelui în România şi că Moldova s-ar putea confrunta cu o „catastrofă economică ireversibilă”, până la mijlocul lunii iunie, nu au fost efectuate importuri de seminţe de floarea soarelui din Ucraina.

O consecinţă a sistării activităţii fabricilor de ulei a fost prăbuşirea exporturilor de ulei vegetal în lunile aprilie-mai şi ratarea unor venituri la bugetul de stat.

‹ adv ›

Astfel, în luna mai volumul exportat de ulei de floarea soarelui a constituit doar 399 de tone, de circa 50 de ori mai puţin comparativ cu luna mai din 2023.

În schimb, din ţară au fost exportate volume mari de materie primă – seminţe de floarea soarelui.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›