Vizitatorii Expoziției specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură Ziua Fructelor au avut posibilitatea să consulte și să cunoască produsele de top ale celor mai renumite companii de inputuri din Republica Moldova, dar și de peste hotare.

Compania ADAMA, a prezentat soluțiile și tehnologiile menite să ajute pomicultorii să soluționeze problemele ce țin de combaterea organismelor nocive din plantațiile de pomi fructiferi.

Sergiu Panuța, manager tehnic și înregistrări al Companiei ADAMA în Republica Moldova, a constat că, evenimentul organizat de Asociația Moldova Fruct a reușit să adune atât furnizori de inputuri pentru agricultură, în special pentru producătorii de fructe, cât și nemijlocit pomicultorii interesați de cele mai eficiente produse pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă în plantațiile de pomi fructiferi.

„Pentru al doilea an consecutiv am participat la Expoziția Ziua Fructelor, unde am prezentat fermierilor noi produse, care au fost recent înregistrate în Republica Moldova. Astfel, în luna mai am inclus în portofoliul companiei produsul Merplus, de generație nouă, care sporește caracteristicile de transportare și depozitare a fructelor. Totodată, intensifică culoarea, în special a merelor. Are înregistrare în plantațiile de măr și păr. Începând cu anul 2018, ADAMA propune pomicultorilor produsul Brevis, unul de top destinat pentru rărirea fructelor, pe care fermierii de la noi îl aplică din ce în ce mai des. De menționat că, aplicarea acestui produs necesită prezența unui specialist bine pregătit. Eficacitatea acestuia depinde de condițiile care au fost în anul precedent, starea plantației, soiul, dar și de alte particularități. Totodată, acest produs soluționează problema alternanței de rod la pomii fructiferi. Efectuând rărirea chimică cu Brevis, fermierii obțin un diametru corespunzător al fructelor, dar și calitățile gustative care sunt mult mai înalte. Am prezentat gama de 8 insecticide din diferite grupe chimice și cu diferit mecanism de acțiune, așa cum este produsul Pyrinex Super 420 EC sau Mavrik 2 F, care este total inofensiv față de albine, dar în același timp combate dăunătorii care se dezvoltă în perioada de înflorire la măr. Din cele 8 fungicide, care la moment sunt înregistrate în plantațiile de pomi fructiferi, produsul de top este Merpan 80 WG, un fungicid utilizat practic de majoritatea pomicultorilor din țară”, a spus Sergiu Panuța.

Horticultorii din Republica Moldova încă mai practică rărirea manuală, deși în mai multe țări cum ar fi Italia, Franța, Germania sau Israel deja, s-a renunțat la această practică și se utilizează rărirea chimică, care se realizează prin folosirea unor substanțe de rărire şi se recomandă atunci când legarea fructelor este exagerat de mare în inflorescență.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here