‹ adv ›
duminică, 27 septembrie, 2020
23 C
Chișinău
‹ adv ›

Confirmarea zvonurilor. Incertitudine pe piața cerealieră internă. Ce-i face pe producătorii de grâu să stocheze recolta în hambare?

‹ adv ›

Recente

Ion Cojocaru, legumicultor: „Investițiile în agricultură trebuie și pot fi făcute inteligent”

Legumicultura este o ramură tradițională pentru agricultura din țara noastră și afacerile  din acest domeniu pot deveni profitabile datorită investițiilor făcute inteligent....

În România se lansează AgTech TM by Agroland, primul program de dezvoltare a inovației în agricultură

AgTech TM by Agroland, primul program complet de incubare de startup-uri din România care stimulează și susține inovația în agricultură, se extinde...

Procedura de evidență a zilierilor ar putea fi simplificată. Se propune metoda „voucher”

După ce mai mulți agricultori au precizat că procedura de evidență a zilierilor este complicată, iar birocrația este la ordinea zilei în...

Struguri de masă, cu până la 40% mai puțini în acest an

În cel mult 2 săptămâni, viticultorii din țara noastră încheie campania de recoltare a strugurilor de masă.Potrivit lor,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Crescătorii de animale cu care, acum câteva săptămâni, am luat legătura susțin unanim că, producătorii de grâu din țară ezită să-și vândă recolta din acest an, stocând-o în hambare. Acest lucru creează haos și tensiuni pentru primii, odată ce nu au o viziune certă asupra cum va fi influențat, de exemplu, prețul litrului de lapte în urma indeciziei de comercializare a cerealelor survenite din partea fermierilor sau a oscilațiilor de preț ulterioare de pe piață.

Pe partea cealaltă, situația nu este deloc roz nici pentru producătorii de cereale. Aceștia se confruntă cu o criză a recoltei cauzată de secetă, iar prețul de comercializare al grâului este net inferior sine costului, susțin aceștia.

Aflați în acest articol ce strategie, de fapt, urmăresc fermierii și cum încearcă aceștia să se adapteze condițiilor de criză existente, dar și comentariile pe dimensiunea opțiunii lor, venite de la Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale”, Eduard Grama.

‹ adv ›

Deși, în nordul Moldovei recolta de grâu din acest an a fost una mai frumoasă decât în restul țării, aceasta situându-se la circa 2,5 tone per hectar, fermierul din Mihăileni, Rîșcani, Adrian Cepoi, a declarat pentru Agrobiznesc că, decizia de a păstra recolta intactă este dictată atât de oferta proastă, pe moment, cât și de expectanțele dovedite în decursul anilor, conform cărora prețul cerealelor crește în primăvară.

„Fie an bun, fie an rău mereu vindem producția primăvara. Din experiența mea, în primăvară prețul crește cu vreo 30%. Prețul actual e de 3,30 – 3,60 lei inclusiv TVA. Ca atare, mizez pe un preț de 4,50 lei”.

În centrul țării seceta a afectat recolta și mai mult, astfel încât, comercializarea acesteia la prețul actual pune în pericol capacitatea de însămânțare a câmpurilor în primăvară, susține fermierul Mihai Cerguță din Cimișeni, Criuleni.

„Propunerile comerciale pe care le-am avut până astăzi sunt mult mai mici decât sine costul producției. Noi nu putem lucra în minus. Dacă vindem produsul cu acest preț, nu mai însămânțăm câmpurile primăvara. Noi avem sine costul astăzi de 4,30 lei, cum pot să vând la 3,30- 3,60? Când se va face regulă în acest sistem? Proști vor fi țăranii dacă își vor vinde pâinea! O să vând atâta cât îmi trebuie, o să achit cotașii complet și-mi voi onora obligațiile față de stat, în rest nu mă interesează nimic. Cui nu-i place decizia mea, să-și crească grâul propriu și să și-l vândă mai ieftin. Anul trecut am strâns în medie 5 tone per hectar, iar prețul pe piață a fost 3,60- 3,70, iar anul ăsta am strâns până la o tonă. Asta e situația…”.

Potrivit Președintelui Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale”, Eduard Grama, în acest an prețul grâului este unul bun, iar deciziile fermierilor cu privire la comercializarea grâului în primăvară nu sunt tocmai întemeiate, odată ce roada, deși mai puțină, nu pune securitatea alimentară în pericol.

„Comparativ cu anul trecut, prețul grâului este mai mare cu cel puțin 20%. Din cauza că grâul este mai puțin ca roadă decât în anul precedent, producătorii agricoli pur și simplu țin roada în speranța că prețurile vor crește. Speranța aceasta nu cred că e este justificată, deoarece prețurile la cereale se stabilesc la nivel internațional. Nu cred că este cazul ca, până la urmă, fermierii să-și stocheze grâul în hambare, căci securitatea alimentară este asigurată și, la ziua de azi, necesarul de grâu este acoperit dublu, conform estimărilor necesităților interne”.

‹ adv ›

Amintim că, în acest an, conform datelor MADRM, recolta medie de grâu pe hectar este de 2 tone, iar cel mai inferior indicator al producției a fost înregistrat în sudul țării, circa 150 kg/ha.

Alăturați-vă grupului Agrobiznes Club pe Viber pentru a afla ultimele prețuri și informații despre vânzarea-cumpărarea produselor agricole, ofertele disponibile și stabili parteneriate cu producători sau cumpărători din zonă!

‹ adv ›

Citește și ›

„Calitate perfectă” – ce spun germanii despre prunele moldovenești

În pofida unui sezon extrem de complicat, în care o bună parte din fructe au fost afectate din cauza fenomenelor nefaste cum...

Prețul pentru prune în această perioadă. Vor fi sau nu majorări

La începutul sezonului, experții prognozau un sezon bun pentru prune la capitolul prețuri. Tradițional, în această perioadă, în anii precedenți erau realizate...

Video

Advertoriale ›

Ion Cojocaru, legumicultor: „Investițiile în agricultură trebuie și pot fi făcute inteligent”

Legumicultura este o ramură tradițională pentru agricultura din țara noastră și afacerile  din acest domeniu pot deveni profitabile datorită investițiilor făcute inteligent....
00:07:21

VIDEO. Slatava Grup, reprezentant oficial și exclusiv în R. Moldova al companiei Ningbo Sunjoy Agroscience

Ningbo Sunjoy Agroscience Co. Ltd este una dintre cele mai mari uzine de stat din China producătoare de pesticide.
‹ adv ›

Info

Newsletter-ul Agrobiznes, în creștere. Avem 8.000 de abonați la moment

Dragi prieteni, Newsletter-ul pe care unii dintre voi îl primiți cu regularitate în fiecare luni și joi dimineață a ajuns să numere...

Webinar: Stimularea cooperării producătorilor și procesatorilor agricoli prin comunicare

Astăzi, 18 Septembrie 2020, începând cu orele 16:00, pe platforma de comunicare digitală ZOOM, se va desfășura cea de-a 3-a sesiune de...
‹ adv ›

Recomandate

Un tânăr din România a preluat ferma de subzistență a tatălui său și a transformat-o într-o afacere de succes

Un tânăr curajos din Iaşi a transformat ferma de subzistenţă a familiei în una modernă, cu bani europeni. Pornind aproape de la...

Un parc agroindustrial cu depozit pentru cereale va fi construit în Găgăuzia

Un parc agroindustrial cu depozit pentru cereale va fi construit în satul Avdarma, regiunea Comrat. Implementarea proiectului a devenit posibilă datorită unui...

Rusia, cel mai mare cultivator de sorg în Europa. Franța și Ungaria – pe locurile 2 și 3

În pofida climatului cu totul special din această primăvară, Europa a înregistrat în 2020 o creştere substanţială a suprafeţelor cultivate cu sorg,...

În România se lansează AgTech TM by Agroland, primul program de dezvoltare a inovației în agricultură

AgTech TM by Agroland, primul program complet de incubare de startup-uri din România care stimulează și susține inovația în agricultură, se extinde...
‹ adv ›