Cooperarea producătorilor agricoli are mai multe avantaje, stimulând producerea omogenă, atragerea investițiilor, dar și eficiență înaltă, aceasta rămâne a fi una dintre cele mai avantajoase forme organizatorico-juridice. Cu toate acestea, în Republica Moldova o bună parte din fermieri nu doresc să formeze cooperative din diverse motive.

Pentru a stimula asocierea producătorilor în grupuri, dar și a-i informa despre oportunitățile de care pot beneficia aceștia formând cooperative, pe parcursul a 3 ani s-a derulat Proiectul „Promovarea lanțului valoric horticol prin cooperare” finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii. La data de 15 mai curent, au fost prezentate rezultatele acestuia.

Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Federației FARM, a menționat pentru Agrobiznes că, în cadrul Proiectului a fost creată o componentă specială ce ține de cooperarea fermierilor în horticultură, pentru sporirea competitivității acestora, facilitarea accesului piețelor de desfacere și asigurarea schimbului de experiență între țările vizate.

„Practic, suntem pe ultima sută de metri până la finalizarea acestui proiect. În această perioadă, efectuăm un bilanț a tot ceea ce s-a reușit pe parcursul acestor 3 ani. Prima conferință a avut loc la finele lunii aprilie în Armenia, acum se desfășoară în Moldova și urmează a fi organizată ultima în Georgia, la începutul lunii iunie. Cooperarea fermierilor este, totuși, un subiect destul de sensibil pentru producătorii din țară. Pe parcursul Proiectului a fost efectuată o analiză amplă a cadrului legal și instituțional de creare și dezvoltare a cooperativelor în aceste 3 țări, am avut un schimb de experiență absolut necesar pentru dezvoltare. Avem lucruri similare, dar și specifice, deci, putem învăța câte ceva unul de la altul. Istoriile de succes a producătorilor ce au format cooperative demonstrează importanța și avantajele cooperării. Un obiectiv stabilit a fost crearea în fiecare țară a minim 5 cooperative pilot. În total au participat 25 de astfel de structuri din țările vizate. Beneficiarii au fost selectați prin concurs și sunt cei ce au avut o viziune clară asupra muncii în echipă și cooperării. Aceste structuri reale vor avea un impact pozitiv asupra economiei prin activitatea lor. Comparativ cu țările dezvoltate, avem o experiență prea tânără în cooperare, astfel, Legea privind cooperativele de întreprinzător a fost adoptată abia în 2001. Fermierii încep a avea încredere în ceea ce vizează cooperarea, însă lipsa unor programe special focusate pe cooperare, consultanței tărăgănează acest proces”, a explicar Iurie Hurmuzachi.

Prezentă la eveniment, Mariam Jorjadze, directorul Asociației Agriculturii Biologice ELKANA, a relatat în cadrul evenimentului experiența de cooperare a producătorilor din Georgia, menționând că, analizând țările participante la Proiect, cel mai bun exemplu de cooperare este prezentat anume de Georgia.

„Timp de acești trei ani, perioadă în care s-a desfășurat proiectul, am reușit multe. Colaborarea dintre cele trei țări a permis un schimb de experiență inedit. Consider că, dezvoltarea cooperării este un element cheie pentru țări precum Moldova, Armenia și Georgia, deoarece vorbim de întreprinderi relativ mici. Având în față atât exemple bune, cât și eșecuri putem alege ceea ce este cel mai eficient pentru o dezvoltare durabilă. Pe parcursul proiectului, am elaborat diverse politici privind dezvoltarea cooperării. Ne dorim mult să ajutăm fermierii, iar acest lucru este posibil anume prin colaborarea acestora. Dacă e să analizăm aceste 3 țări, cel mai bun exemplu de cooperare este prezentat anume de Georgia. Cu toate că, și la noi mai există anumite lacune, totuși, producătorii sunt deciși să-și dezvolte afacerea prin cooperare. În Georgia a fost elaborat un program special pentru dezvoltarea cooperativelor, care a stimulat asocierea. Cred că experiența dată ar putea fi preluată și de alte țări”, a spus Mariam Jorjadze.

Am solicitat opinia producătorilor de la noi din țară, care deja au format cooperative și pot împărtăși experiența cu ceilalți fermieri. Potrivit acestora, barierele și impedimentele ce apar după formarea cooperativei pot fi depășite ușor, dacă este stabilit un scop bine determinat comun.

„Am format cooperativa acum 7 ani în urmă. Împreună cu ceilalți producători, producem mere și prune cu diferite epoci de coacere, ceea ce ne permite să asigurăm o exploatare mai eficientă a plantațiilor. Comercializăm circa 20% din fructe pe piață locală și restul este exportată. Planificăm, în viitorul apropiat să construim un frigider, pentru a avea posibilitatea de a exporta direct, fără intermediari. Datorită formei organizatorico-juridice pe care o avem, anul trecut am beneficiat de suport din partea IFAD și am investit în dezvoltarea instituțională, tehnologii moderne de producere, procurarea utilajelor moderne. Cooperarea este atractivă nu doar datorită posibilității de a activa în grup, dar și datorită posibilității de a atrage investiții. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a vizita mai multe țări exemple la acest capitol și preluarea practicilor de acolo. Datorită tuturor acestor schimbări, asigurăm dezvoltarea durabilă a cooperativei”, a spus Andrei Zbancă, membrul cooperativei Verifruct.

 

„Suntem 6 producători care prelucrăm în comun 100 de hectare. Cooperativa a fost creată în anul trecut, reprezentând, de fapt, o necesitate. Chiar dacă a trecut puțin timp, am reușit deja să beneficiem de avantajele cooperării. Ne-a fost asigurată consultanță de către FARM, am avut ocazia să vizităm cooperative din Georgia, Polonia și am obținut un grant pentru procurarea tehnicii agricole. Doar asocierea permite asigurarea unei producții omogene, dar și efectuarea lucrărilor la cel mai înalt nivel. Efectuăm împreună lucrările de întreținere a livezii de nuci, însă nu am reușit încă să comercializăm în comun, deoarece plantația nu a intrat pe rod. Ne este mult mai ușor, utilizăm un tractor comun și restul tehnicii agricole. Conferință este foarte utilă pentru noi, aici putem prelua practici bune, dar și colabora cu producătorii ce au format deja cooperative și se bucură de succes”, a spus Nicolae Jalamschii din Rezina.

Întrebați dacă s-ar asocia în cooperative, producătorii care încă nu au o asemenea experiență, au menționat că, sunt pentru, important este să găsească colegi cu scopuri comune.

„Sunt apicultor de peste 15 ani și pot spune că asocierea și crearea grupurilor de producători este foarte importantă pentru noi, acum întâlnim mai multe dificultăți la comercializare. Cred că, nu în zadar se spune că „unde-s mulți puterea crește”. Statutul de cooperativă ne va permite comercializarea mult mai rapidă a mierii, valorificarea eficientă post-recoltare prin procurarea în comun a utilajelor necesare pentru prelucrarea și ambalarea mierii. Eu văd doar avantaje. În cadrul acestei conferințe am discutat cu producători din Georgia și Armenia, cu care sper să cooperăm pe viitor”, a relatat Gheorghe Moroianu, GȚ „Gheorghe Moroianu”, Cahul.

 

„În cadrul întreprinderii producem prune și nuci, însă cantitatea este mică și comercializăm pe piața locală. Avem o suprafață totală a livezilor de 15 hectare. Consider că, în cazul în care am forma o cooperativă cu mai mulți producători ne-ar fi mult mai ușor. După experiența altor cooperative, asocierea chiar oferă multe avantaje. Pentru noi, este important să exportăm fructe direct, produce aceeași calitate, dar și asigura cantități suficiente”, a conchis Denis Coroi, GȚ „Coroi Sergiu”, Cantemir

Potrivit experților, mediul economic din țară este favorabil pentru dezvoltarea cooperării, iar asocierea producătorilor este un factor de competitivitate și de progres economic. Totodată, formarea unui cadru de politici viabile pentru dezvoltarea cooperativelor în Moldova va influența substanțial cooperarea.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here