‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCreșterea rațelor mute (leșești) vă poate asigura un profit lunar de până la 250...

Creșterea rațelor mute (leșești) vă poate asigura un profit lunar de până la 250 de dolari

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Carnea de rață mută sau leșească este la mare căutare în toată lumea și îndeosebi în țările europene care se ocupă de creșterea acesteia la nivel industrial.

Rața mută este o pasăre domestică tăcută și liniștită. Se înmulțește foarte ușor și are cea mai bună rată de supraviețuire. În plus nu e pretențioasă la condițiile de întreținere și nu are nevoie de un bazin de apă.

Creșterea rațelor pentru carne

Spre deosebire de alte specii, rața mută are carnea slabă, delicioasă și crește repede, în doar două luni ajungând la 2-2,4 kg. După ce împlinesc 70 de zile păsările încep să slăbească și nu mai are rostul să le țineți. În plus năpârlesc și penele crescute în loc vor fi greu de înlăturat la tăiere.

Principalele avantaje ale rațelor mute față de alte specii:

 1. Au cea mai ridicată rată de supraviețuire. Dacă sunt crescute adecvat, 95% sau chiar 100% din păsări ajung să fie comercializate.
 2. Nefiind pretențioase, pot fi crescute într-o încăpere obișnuită, cu condiția să fie cald, bine aerisit și să nu fie curent.
 3. Ele trăiesc bine mersi și fără un bazin de apă unde să se ghilosească. Un jgheab cu apă va fi suficient.
 4. La apariția necunoscuților, acestea nu fac gălăgie și nu creează disconfort.
 5. Fac ouă comestibile.  Timp de un an o pasăre produce aproximativ 100 de ouă mari (70 g fiecare).
 6. Nu au mari pretenții în privința mâncării. Însă dacă își smulg una alteia penele înseamnă că nu consumă destule substanțe nutritive și va trebui să adăugați în alimentație verdeață și suplimente de vitamine.
FOTO: arff.org
FOTO: arff.org

Tehnologia de creștere a rațelor

Este rentabil să creșteți rațe nu doar pentru sacrificare, ci și pentru înmulțire mai ales că  păsările  de sămânță  sunt destul de ieftine (12$ per individ), iar bobocii ajung buni de vânzare în numai câteva luni.

Procurați inițial o rață în vârstă de un an, care peste puțin timp va fi capabilă să aducă primii urmași. Cel mai bine ar fi să o cumpărați la începutul sau la mijlocul toamnei deoarece anume în această perioadă progenitura se transformă în rață sau rățoi adult.

‹ adv ›

Deși păsările de curte sunt de obicei ținute împreună cu alte animale, acest lucru nu e valabil pentru rațele mute. Ele nu conviețuiesc bine și mănâncă puțin, de aceea construiți-le o poiată izolată, răcoroasă vara și călduroasă în anotimpul rece.

De dorit ca ușile și ferestrele cotețului să fie îndreptate spre sud, în direcția principală de bătaie a vântului.

Citește aici despre Cele mai frecvente boli la rațe. Cum le tratăm și evităm.

‹ adv ›

Mărimea cotețului depinde de numărul de capete pe metru pătrat, densitatea optimală fiind de trei rațe adulte și opt rățuște.

Rața leșească matură începe să depună ouă încă din aprilie când vremea se încălzește. După ce depune 20 de ouă, se pune pe clocit. Puii de rață ies după o lună.

Ca să nu zboare rațelor li se taie capătul aripioarei încă în prima zi de viață. Locul se dezinfectează cu apă oxigenată sau permanganat de potasiu. Dacă li se tăie aripile rațelor mature acestea nu vor depune ouă până nu le cresc înapoi aripile.

FOTO: vancats.ru
FOTO: vancats.ru

Cum se incubează ouăle de rață?

Față de alte păsări, durata de incubare a ouălor de rață mută este cea mai lungă (32-35 zile).

Un sfat! Rata de eclozare este mai mare dacă înainte de a fi puse în incubator ouăle au fost  depozitate timp de 15-18 zile într-un spațiu cu temperatură de +15°C. Pentru ca oul să nu piardă multă apă înainte de incubație amplasați un bol cu apă în încăpere.

Ouăle de rață se introduc în incubatorul setat corespunzător și preîncălzit timp de patru ore. Programați plasarea ouălor în incubator în așa fel ca bobocii să iasă din ou dimineața.

Regimul de incubație:

Indicatori 1-7 zile 8-29 zile 30-34 zile
Termometru umed 29-30° C 26-27° C 32° C
Termometru uscat 38° C 37° C 37° C
Numărul de rotații pe zi 24 24
Umiditatea aerului 55%-60% 40%-45% 70%-75%

De remarcat că în incubatoarele verticale încap cu 20% mai multe ouă, dar eclozează mai bine cele orizontale.

Ce mănâncă rațele mute?

Ca orice pasăre domestică, rața leșească are nevoie de o alimentație completă. Hrana de bază o constituie furajele cerealiere ca:

 • grâul, orzul și alte cereale (îndeosebi porumbul);
 • legumele;
 • verdeața;
 • deșeurile de producție (melasa, drojdia furajeră, tărâțele și turtele oleaginoase).

Regimul alimentar al rațelor variază în funcție de sezonul de depunere a ouălor.

Norma furajeră zilnică a unei rațe leșești:

Furaje Vara Toamna Iarna Primăvara
Orz 30g 20g 20g 30g
Grâu 30g 10g 30g 60g
Tărâțe (de grâu) 10g 15g 20g
Ovăz 20g 20g 20g 20g
Cartof 60g 30g 40g
Făină de carne și oase 10g 15g
Sfeclă 30g 20g

Este important să folosiți nutrețuri cu un conținut de umiditate de până la 18%. Deși rațele iubesc amestecurile umezi din terci și verdeață, nu este recomandat să o faceți prea des deoarece se strică repede. Până la urmă hrana lor preferată constă din insecte și viermi.

Atenție! Este contraindicat să le dați mâncare sau apă caldă.

Cum hrănim rățuștele în primele zile de viață?

Rățuștele de o zi, scoase la incubator, nu știu să mănânce sau să bea, dar au reflexul de a apuca ce mișcă. De aceea în prima zi le veți fierbe și mărunți ouă tari pe care le veți presăra pe spate.

În a doua zi puteți prepara primul amestec semilichid din lapte, ouă fierte și tărâțe.

Din a patra zi  hrăniți rățuștele cu un amestec din:

 • brânză;
 • ceapă tăiată mărunt;
 • spanac;
 • puține cereale tocate.

După primele patru zile vom adăuga în alimentație resturi de carne tocată și fiartă. În a zecea zi în amestec vom pune cartof fiert.

Pentru înmulțire sunt buni doar bobocii scoși din ou de 60-70 g și care stau bine pe picioare, puii mici cu burta mare nu se potrivesc.

FOTO: klyv.ru
FOTO: klyv.ru

Cât de profitabilă e afacerea?

Ca să obțineți un profit palpabil este destul să creșteți 100 de capete aripate, dar începeți mai bine de la 30 de păsări. În nici un caz să nu uitați că la fiecare a cincea rață e nevoie de un rățoi.

Carnea de rață are un gust deosebit și este dietetică. Având în vedere că tot mai multă lume își îndreaptă atenția spre produsele naturale probleme cu clientela nu ar trebui să apară. La început puteți vinde carne și ouă în magazin sau la piață.

De asemenea puteți colabora cu restaurantele si rețelele de magazine din orașul dumneavoastră sau din regiune. Magazinele online sunt și ele o soluție pentru promovarea mărfii.

Clik aici pentru a afla Cum trebuie îngrijite rațele pe timp de iarnă.

Planificați afacerea în așa fel ca în fiecare lună să pregătiți  o nouă partidă de păsări pentru sacrificare. Cu o abordare corectă și un business plan bine pus la punct, o gospodărie mică de 100 de capete de rață mută ar putea să vă aducă 250$ profit net pe lună.


Articol realizat în baza materialelor businessideas.com.ua

‹ adv ›
‹ adv ›

21 Comentarii

 1. Destul de multe informații pentru un începător, dar nu suficiente pentru a te apuca de treaba.
  Nu știu cât timp trebuie alocat pentru creșterea celor 100 rate, dar nu mi se pare mare profitul lunar de 250 dolari. In condițiile in care cred ca nu intra in costuri munca (nu este remunerata separat).

 2. Foarte bun articolul! Informatii utile si clare. Cred ca este bun pentru orice mini fermier care vrea sa creasca peste 100 de pasari. Anul trecut mi-am achizitionat un astfel de incubator https://www.allexpress.ro/incubator-oua/incubator-automat-2-etaje-gf-1509.html tocmai pentru cresterea ratelor lesesti. Din 96 de oua puse au iesit 93, iar la maturitate am ajuns cu 87. Pot spune ca sunt destul de profitabile in conditiile in care e nevoie sa le asiguri mancare si suplimente. Da trebuie luata in considerare si munca pentru ca este destula, macinare cerealelor, curatenia asigurarea caldurii samd. Am norocul ca exista o persoana care imi cumpara ouale la 2 zile.

  • Salutare , foarte interesanta explicarea ta. La cat timp, au inceput sa oua ? Cate oua poate sa faca o rata intr un an ? La ce pret poate fi vanduta rata / oul? Pt ca informatii aiurea gasesti peste tot. Dar imi plac informatiile de la cel care se ocupa. Multumesc frumos si mult succes incontinuare.

 3. Poate este cineva care vrea sa ma finanseze, as dori sa ma okup cu acest biznes. Traesc la tara si am un teren de 0,6ha pentru asa ceva. Așteptat propunirele d-stre.

 4. La mine azi a inceput una sa depuna se oua. Deci nu neaparat in aprilie incep ouatul. Adevarul este ca eu traiesc in Belgia, iar aici este mai cald, nu este clima ca in Romania.

 5. As dori sa știu dacă exista un anumit ritm in administrarea hranei la bobocii de rata muta
  Eu pana acum timp de o săptămâna am lăsat recipientele cu hrana și apa permanent in adăpostul bobocilor și nu știu dacă e corect entru ca am impresia ca in timp de 7 zile și-au dublat dimensiunile
  Multimesc

 6. Cresc rate mute de ani buni doar pentru familie. Nu știu de unde inventați că rata muta creste repede. Rasa pekin are la 3 luni cam 2,5-3kg și nicidecum ratele mute care au un ritm de creștere mai lent. După 4 luni ajung la 2-2,5 kg , maximul ce poți scoate la femele, doar daca nu le îndopi cu concentrate . Rățoii sunt într-adevăr rentabili , cresc dublu decât femelele dar abia după 8-9 luni un rățoi atinge 4 -5 kg. Iar cu ouatul am ras copios când am citit că o rata muta face până la 100 oua pe an. La 10-20 de oua rata muta se pune pe clocit. Maxim 2 clociri pe an la ratele ff bune . E adevărat că mănâncă mai puțin că celelalte păsări de curte , sunt liniștite ,au o carne ff gustoasa dar nu mai exagerati in halul asta😂😂😂😂

 7. Seara buna tuturor! Detin rate lesesti, pot spune ca e profitabil. Anul trecut la sfarsitul lunii iunie au avut 4 saptamani. Emil, imi pare rau ca te contrazic, nu e din rautate, doar scriu ceea ce am vazut eu, la ratele mele….Dupa4 luni, adica la sfarsitul lunii octombrie, anul trecut, ratoiul taiat avea 5 kg, iar rata 3,7 kg. primele doua luni le-am dat concentrate, pe urma faina din grau30%, orz20%, porumb 50%

 8. apropo, daca ai incubator, nu lasi rata sa cloceasca…..aduni ouale, le tii doua saptamani, dupa care le pui in incubator…..daca ai doua incubatoare, poti produce rate pe banda rulanta, dupa 30 zile scoti din primul incubator, dupa un decalaj de doua saptamani din al doilea….asa ai rate din doua in doua saptamani, nu ai pierdere nici la oua….

 9. O tâmpenie cu ouatul rațelor mute doar din aprilie,ale mele ouă din ianuarie,iar a unei vecine deja a scos boboci. Au deja 2 săptămâni,iar una de a mea ,mâine , poimâine va termina clocitul.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›