sâmbătă, 15 iunie, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCricova a inițiat plantarea viței-de-vie pe terenurile transmise prin comodat: Soiuri noi pentru vinuri...

Cricova a inițiat plantarea viței-de-vie pe terenurile transmise prin comodat: Soiuri noi pentru vinuri și spumante selecte și oportunități excepționale

Recomandate

Pe data de 25 aprilie 2024, Combinatul de Vinuri „Cricova” a marcat un moment semnificativ în expansiunea sa, prin inițierea plantării a 51 de hectare din cele 672,4 hectare transferate în gestiunea sa de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu Agenția Proprietății Publice.

Evenimentul de lansare a campaniei de plantare a avut loc în viitoarele podgorii „Cricova” din comuna Stăuceni și a reunit lideri din sectorul vitivinicol și oficiali guvernamentali, marcând un moment important în evoluția viticulturii moldovenești.

Colaborare Strategică: Rolul Guvernului în expansiunea Cricova

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, a menționat importanța dezvoltării industriei vitivinicole pentru un viitor sustenabil și prosper, remarcând că „un vin bun este întotdeauna produs din struguri calitativi”.

„Suntem foarte și foarte puternici. Țara noastră are o poziție de frunte în Europa și la nivel mondial în ceea ce privește calitatea vinurilor. Astfel că, proiecte de acest gen consolidează și mai mult poziția noastră.
În toamna anului trecut, acest teren a fost transmis în gestiune, iar astăzi deja se înființează o podgorie cu metode tenhnologice noi și cu material săditor de cea mai înaltă calitate. Pentru că un vin bun este întotdeauna produs din struguri calitativi.

De aceea, avem în Republica Moldova un program național dedicat reabilitării viticulturii. Vom continua să investim în această ramură prin intermediul programelor de subvenționare”, a declarat Vladimir Bolea.

Directorul general interimar al Combinatului Cricova, Sorin Maslo, menționează că, strategia de colaborare strânsă cu autoritățile și investițiile continue, permit consolidarea poziției „Cricova” pe piață și asigurarea unei surse stabile de materie primă de înaltă calitate.

„Este o sarcină importantă pentru noi și o responsabilitate enormă, ca să valorificăm cele 670 ha primite prin comodat din partea statului, astfel încât să ne asigurăm pentru următoarea perioadă cu struguri de calitate. Acest lucru va deschide noi oportunități și noi pieți.

Începem să plantăm primele 51 de hectare cu soiuri selecte, potrivite pentru vinuri spumante și anume – 15 hectare de Chardonnay și 36 de hectare de Glera. Ultimul este unul nou pentru combinatul nostru, sperăm că peste trei ani vom avea deja vinuri de pe aceste plantații” a menționat Sorin Maslo.

Cultivarea diversității și promisiunea calității: Investițiile „Cricova” în soiuri selecte pentru vinuri excepționale

Strategia pe termen lung a combinatului include cultivarea tuturor terenurilor cu soiuri renumite internațional, cum ar fi Pinot Noir, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel.

În plus, sortimentul va fi completat cu soiuri autohtone, precum Fetească Albă, Viorica și Floricica, care vor contribui la diversificarea portofoliului de produse.

Turism și Sustenabilitate: Integrarea atracțiilor turistice în peisajul viticol

Pe lângă producția de vinuri, proiectul prevede și crearea de atracții turistice, inclusiv piste pentru bicicliști și terenuri pentru evenimente în aer liber, contribuind la promovarea turismului în regiune.

De la terenuri pârloagă la podgorii prolifice

Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietății Publice, a explicat că transferul acestor terenuri către „Cricova” este o parte a unei strategii mai ample de valorificare a terenurilor agricole de stat, pentru a stimula producția vitivinicolă și a impulsiona economia națională.

„Statul are peste 20 000 de hectare agricole unele dintre ele de-a lungul anilor au fost valorificate bine, iar unele dintre ele stau ani de zile pârloagă.

Deoarece producția vitivinicolă este în continuă creștere, iar noi avem așa o întreprindere de stat cum e „Cricova” cu un potențial enorm, am decis că acest teren poate fi valorificat de ei prin crearea unor podgorii moderne în apropierea Chișinăului. Acestea o să ne bucure cu priveliști frumoase, dar și vor asigura obținerea vinurilor de calitate, care vor contribui la economia țării. La moment analizăm posibilitatea transmiterii prin comodat și a altor terenuri din sudul țării.”

Mai multe detalii tehnice despre mersul lucrărilor și planurile de viitor ne-a relatat Sergiu Sîrbu, director adjunct SA „Cricova”.

„Am primit terenurile în luna decembrie, de aceea nu am reușit să realizăm toate lucrările planificate. Totuși, din totalul de terenuri atribuite Combinatului „Cricova”, 400 ha sunt deja prelucrarate, respectându-se asolamentul și alte principii de pregătire a solului, o parte din ele fiind destinate tehnologiilor organice și sustenabile.

Conform proiectului, podgoriile de aici vor fi plantate după schema de 2,5 x 1,2 m, ceea ce înseamnă că vom avea 3333 de butași la hectar.
Plantele de aici vor fi formate după „cordon liber” și vor fi palisate pe un sistem de suport modern, care corespunde celor mai exigente cerințe ale pieței și sistemelor de certificare și agricultură la nivel european cât și mondial. Acest tip de sistem de suport este destinat îngrijirii mecanizate și sistemelor de prelucrare mecanice, inclusiv recoltarea strugurilor.”

Cricova plantare

Pe măsură ce „Cricova” continuă să exploreze noi teritorii viticole, viitorul pare și mai ambițios pentru vinurile moldovenești, promițând să adauge noi capitole impresionante la bogata noastră tradiție viticolă.

Amintim că, în 2023 Cricova a înregistrat cel mai mare profit din istoria întreprinderii. Detalii aici.

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

Citește și ›

Advertoriale