‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCriza fertilizanților și impactul asupra securității alimentare. Soluțiile MAIA

Criza fertilizanților și impactul asupra securității alimentare. Soluțiile MAIA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fertilizarea solului este absolut necesară și importantă pentru obținerea unei producții calitative și a unei productivități maxime în sectorul agricol. 

Din cauza conflictului ruso-ucrainean, o parte din fertilizanți au fost blocați pe teritoriul Ucrainei și a Federației Ruse. Despre aceasta a menționat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii, la o dezbatere publică la care au participat reprezentanții asociațiilor de business din agricultură și ai companiilor specializate în furnizarea inputurilor.

„Conform datelor statistice, la ziua de astăzi, avem importate în țară 68 de mii de tone de fertilizanți, cu 5 mii de tone mai puțin decât anul trecut, în aceeași perioadă. În principiu, sectorul agricol este asigurat cu îngrășămintele necesare. Problema constă în prețul de achiziție a acestor produse, în contextul ultimilor scumpiri. Echipa MAIA a avut întâlniri constante cu fermierii și discuții constructive, s-a implicat plenar în soluționarea problemelor existente. Ulterior, am elaborat un document de politici care  a fost remis către Guvern, pentru a identifica cele mai optime soluții în susținerea suplimentară a agricultorilor”, a declarat ministrul. 

Subiectele inițiate de mediul de afaceri s-au referit la:

  • oferirea compensațiilor la achiziționarea fertilizanților;
  • diversificarea piețelor externe de desfacere,
  • promovarea exportului,
  • restituirea accizelor la carburanți.

Potrivit ministrului Agriculturii Viorel Gherciu, cabinetul de miniștri ar fi agreat în principiu ideea de a compensa parțial majorările fără precedent la fertilizanți și motorină, ajutând astfel fermierii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›