sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCropaid NPA - protejează pomii de înghețuri primăvara

Cropaid NPA – protejează pomii de înghețuri primăvara

Recomandate

Îngheţurile târzii de primăvară sunt frecvente pe teritoriul Moldovei, afectând organele florale ale plantelor, a căror rezistenţă la ger scade pe măsura avansării vegetaţiei.

Rezistenţa organelor florale la îngheţuri, la majoritatea speciilor este similară. Acestea suportă următoarele temperaturi sub zero: 

 • bobocii în faza de colorare -3,5-3,9 grade C, la cireş -2,2 grade C;
 • florile în plină deschidere -2,2 grade C, la piersic -2,8 grade C;
 • fructele abia formate -1,1 grade C, la măr -1,7 grade C, la cais -1,9 grade C.

La temperaturi de până la -2 grade C îngheţul ţesuturilor nu este pronunțat şi de regulă acestea îşi revin, chiar dacă dezgheţarea este mai rapidă, deci nu se provoacă moartea organelor florale. 

La temperaturi sub -2 grade C, îngheţul ţesuturilor este profund afectat, încât ele îşi mai pot revini doar dacă dezgheţarea are loc lent, iar dezgheţarea bruscă provoacă moartea organelor sensibile.

În anul 2020, preparatul Cropaid NPA a fost testat şi înregistrat cu succes la speciile pomicole, legume, căpșun, sfeclă de zahăr, cartofi și floricultură.

Puteți comanda produsul direct de la compania BIOCONSTERR SRL, la numerele de telefon:

Tehnologia de aplicare a produsului Cropaid NPA:

 • Cropaid NPA poate să reducă punctul de îngheț al plantelor cu până la 7°C. 
 • Pentru a îmbunătăţi recolta şi calitatea fructelor, trebuie de aplicat în timpul înfloririi și de continuat pulverizarea la fiecare 15 zile. 
 • Produsul Cropaid NPA are efect diferit asupra plantelor, în funcţie de vârsta plantei, proprietăţile genetice și mediul în care se dezvoltă, temperatura aerului, condiţiile de sol și de fertilizanţii folosiţi. Nu toate plantele pot sintetiza proteine și aminoacizi anti-îngheț, dar și în cazul celor ce le pot produce, Cropaid NPA va contribui la creșterea acestora în plantă. 
 • Pentru o rezistenţă şi o protecţie mai bună la îngheţ se aplică cu 2 zile înainte de vreme rece sau îngheţ, dar şi o aplicare cu cel puţin 6 ore înainte de îngheţ va oferi o bună protecţie plantelor. 

La fel produsul sporeşte şi rezistența la stresul produs de căldură.

 • Se recomandă aplicarea produsului între orele 10:00 și 16:00, la o temperatură de peste 12°C pentru plantele crescute în seră şi la peste 9°C pentru plantele crescute în câmp deschis. Dacă acest lucru nu este posibil, aplicați în cel mai cald moment al zilei. Produsul Cropaid NPA nu va avea efect asupra plantelor deja afectate de stresului cauzat de îngheț.
 • În sere produsul Cropaid NPA va crește nivelul de rezistență al plantelor la leziunile cauzate de frig și îngheţ. 
 • Conținutul de bio-minerale ale produsului Cropaid NPA este absorbit cu uşurinţă de către frunze, tulpină și rădăcinile plantelor. Într-o perioada scurtă de timp, plantele vor începe să înregistreze o activitate metabolică intensă, iar nivelul de aminoacizi, proteine, zahăr, grăsimi, vitamine, minerale și în special de proteine anti-îngheţ va creşte. Fructele vor deveni mai mari, mai grele, mai gustoase, calitatea lor va fi mai bună, iar recolta mai mare. 
 • Cropaid NPA sporeşte abilitatea de fotosinteză a plantei. Aceasta creşte presiunea osmotică și aportul de apă și nutrienţi în rădăcinile plantelor. Astfel, plantele pot rezista mai bine la căldură și la secetă. Frunzele devin mai groase și mai sănătoase. Aceste proprietăţi fac ca plantele să fie mai rezistente la factorii externi nedoriţi. 
 • Produsul Cropaid NPA aplicat pe sol, scade nivelul PH-ului. Bacteriile Thiobacillus spp preiau azotul din aer și-l fixează în sol. Cantitatea anuală de azot pur fixat în sol fiind de aproximativ 60-80 kg/ha. 

Despre eficiența Cropaid NPA puteți afla și în acest articol de la producătorul Cristian Ciobîrcă care spune că Cropaid NPA i-a salvat livada de cais de înghețuri

Norma de utilizare: De folosit 500 ml Cropaid NPA diluat în 100 de litri de apă

La măr, cireş şi prun: pomii fructiferi trebuie trataţi pentru prima dată toamna, imediat după căderea frunzelor, pentru a-i proteja de efectele frigului şi îngheţului pe timp de iarnă. 

Celelalte 2 tratamente esențiale se efectuează înaintea înfloririi şi după căderea petalelor. 

Aplicarea în timpul primăverii necesită urmărirea prognozei meteo, pentru a putea aplica cu cel puţin 2 zile înainte de apariţia riscului de îngheţ. 

A se folosi 500 ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apa. După ce pericolul de frig și îngheţ a trecut, aplicaţi la fiecare 15-20 de zile, pentru a îmbunătăţi cantitatea şi calitatea fructelor.

Alun, Nuc: 500 de grame de soluţie naturală anti-îngheţ pentru plante se amestecă cu 100 de litri de apă. În perioada garoafelor sau la sfârşitul lunii noiembrie sau pe parcursul lunii decembrie se aplică o dată.

La sfîrşitul lunii martie sau pe parcursul lunii aprilie se aplică încă două ori. Dacă riscul temperaturilor joase şi îngheţurilor continuă, atunci aplicarea se repetă periodic, o dată în 10-15 zile.

La căpşuni: înainte de plantare, de înmuiat stolonii în soluţie 450 ml Cropaid NPA diluat în 100 de litri de apă. În ziua 7 şi 17 după plantare şi imediat ce apar florile, de efectuat stropirea plantaţiei, prin pulverizare.

În cazul în care există risc de frig şi îngheţ,  tratamentele trebuie repetate la fiecare 7-15 zile. Pentru îmbunătăţirea recoltei şi a calităţii fructelor, stropiţi la fiecare 15 zile.

La cartofi: înainte de plantare, de înmuiat tuberculii de cartofi în soluţie 450 de ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă sau de pulverizat peste ei.

Următoarea aplicare ar trebui sa fie prin stropire foliară, când începe să apară vegetația. În cazul în care există risc de frig și îngheţ, aplicările trebuie repetate la fiecare 7-10 zile.

La flori pentru câmp deschis sau sere: atunci când există risc de îngheţ, la fiecare stadiu de creştere, aplicarea 450 ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă se face prin pulverizare (foliar).

Se recomandă testarea pe flori, în caz de schimbare a culorii, se evită stropirea mugurilor și a florilor.

Plante la ghiveci: Pentru a le proteja de frig sau îngheţ sau pentru a reduce la minim leziunile: diluați 500 de ml Cropaid NPA cu 100 de litri de apă și pulverizați sub formă de ceaţă fină peste plantele în ghiveci păstrate în exterior.

Pentru a îmbunătăţi aspectul și durata de viaţă a plantelor de interior, de pulverizat la fiecare 15 zile.

Cropaid NPA este permis și în Agricultura Ecologică.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale