‹ pub ›
12 C
Chișinău
29 mart. 2020
12 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

Cum să-ţi iniţiezi o afacere cu ciuperci

‹ link sponsorizat ›

Recomandate

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii...

Exportatori de mere: Nu panicați și vindeți totul! Din cauza livrărilor masive, prețul se va reduce foarte mult

În pofida restricțiilor impuse de coronavirus, livrările de mere pe piața rusă sunt realizate fără probleme, cel...

Vitalie Gorincioi: Producătorii sunt în așteptarea unor acțiuni concrete din partea statului

Săptămâna trecută, un grup de Asociații de producători au adresat o scrisoare deschisă Guvernului, în care au...
‹ pub ›

Advertoriale

Pentru natură nu există carantină: Microinvest continuă să crediteze sectorul agricol

Antreprenorii din agricultură continuă lucrările de sezon indiferent de situația actuală din Moldova, căci dacă nu reușești să faci totul acum, într-o...

Internet Banking de la MAIB – acces securizat, non stop la conturile companiei

Gestionează-ți afacerea oriunde nu te-ai afla, prin intermediul sistemului de deservire la distanță - Internet Banking. Integrat cu 1C, sistemul Bank Flex...
‹ pub ›

Înfiinţarea unei ciupercării nu este deloc complicată, iar dacă alegem cu grijă echipamentele necesare şi soiurile de ciuperci plantate, investiţia ne va fi amortizată în cel mai scurt timp.

Principalul avantaj al unei afaceri cu ciuperci constă în ciclul de cultură scăzut al plantei, care variază între 100 şi 120 de zile. Astfel, o singură ciupercărie ne poate asigura până la 3 culturi pe an, lucru care ne va asigura profituri crescute şi ne va amortiza rapid investiţia.

Spaţiul pentru cultivarea ciupercilor

‹ pub ›

După cum ştim, cultivarea industrială a ciupercilor nu se poate realiza în aer liber, iar pentru a obţine o cultură optimă va trebui să construim o hală termoizolată. Pentru a obţine o productivitate mare, cu costuri de înfiinţare reduse, specialiştii consideră că o hală de tip tunel este ideală pentru această activitate.

În interiorul halei, va trebui să amenajăm mai multe rânduri de rastele şi mai multe rafturi pe fiecare rastel. Ciupercile se cultivă pe rafturi cu medii nutritive, în saci sau alte vase special concepute, creându-se un mediu optim pentru dezvoltarea plantelor dar şi o oportunitate de a economisi spaţiu, rafturile fiind suprapuse.

‹ pub ›

FOTO: jobstrainatate.blogspot.com

Echipamente tehnologice

Fiind plante pretenţioase, ciupercile au nevoie de anumite condiţii climatice care să le optimizeze dezvoltarea. Pentru a asigura un ambient propice pentru plantele noastre, este absolut necesar să investim în anumite echipamente tehnologice care să creeze în mod artificial aceste condiţii.

‹ pub ›

Astfel, încă din faza incipientă vom avea nevoie de: sistem de control şi comandă a parametrilor din hala culturii, instalaţie de tratare a aerului, sistem de răcire a apei, panou filtru de evaporaţie, instalaţii termice de răcire, dar şi racordarea la utilităţile de baza (apă, canalizare, electricitate, etc.). În cazul în care poziţia halei noastre nu permite racordarea la curent electric, va trebui să investim în echipamente adiţionale de producere a curentului.

FOTO: turdalive.ro

Inputuri

Calitatea substanţelor şi seminţelor utilizate în cadrul ciupercăriei noastre va reflecta productivitatea afacerii noastre, şi de aceea este important să folosim doar inputuri de o calitate ireproşabilă. Pentru o cultură de succes, este indicat să ne documentăm temeinic şi să alegem doar acele produse care au dat randament pentru alţi cultivatori şi care pot fi recomandate de către aceştia.

Pentru dezinfectarea încăperii înainte de plantarea miceliului putem folosi soda calcinată (50 g soda la 1 litru de apă), formalină (20 – 50 ml la 1 l de apă) dar şi piatra vânătă (20 -30 ml la 1 l de apă). Dezinfectarea halei este absolut necesară după fiecare ciclu de cultură.

Cel mai indicat îngrăşământ pentru ciuperci este un compost special, care poate fi produs personal.  Pentru obţinerea compostului de ciuperci vom avea nevoie de: paie de grâu, gunoi de grajd, rumeguş sau coji de floarea-soarelui. După omogenizare, compostul se aplică din abundenţă (aproximativ 80-100kg compost la fiecare metru pătrat). După aplicarea compostului, putem aplica şi miceliul de ciuperci.

Activităţile din interiorul ciupercăriei

Spre deosebire de alte tipuri de culturi, o ciupercărie necesită o foarte mare implicare din partea noastră şi o foarte mare atenţie la evenimentele ce se petrec în interiorul halei. Prima operaţiune, aplicarea compostului, se întreprinde direct în lăzi, care au fost poziţionate în prealabil pe rafturi. Tot atunci se aplică şi miceliul, care va fi mărunţit cu grijă şi împrăştiat deasupra stratului de compost. După aplicarea miceliului, se recomandă acoperirea straturilor cu hârtie, care va fi menţinută umedă în permanenţă.

Pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturii noastre de ciuperci, va trebui să ne asigurăm ca, după însămânţare, temperatură din ciupercărie va fi menţinută la 20-24 grade Celsius. După ce se realizează incubarea, temperatura din hală se reduce la 18 -20 grade Celsius.

În cazul ciupercilor Champinion, recoltarea se poate întreprinde după aproximativ 3-4 săptămâni de la acoperire, când ciupercile şi-au format deja pălăria şi au piciorul puţin alungit. Pentru recoltare, ciupercile se răsucesc şi se apasă uşor în jos.

‹ pub ›

Video

‹ pub ›

Alte subiecte

‹ link sponsorizat ›

5 COMENTARII

  1. Bună ziua aș dori să fac pt inceput ceva mic pt ciupercarie cine ma poate ajuta cum ar trebui să încep. Am avut de foarte mult timp in urma ideea de a înființa ceva cu ciuperci dar timpul petrecut departe de tara nu mi-a permis sa mai gandesc pt asa ceva. Nu am idee cum ar trebui să încerc să initiez o mică afacere daca ma poate cineva ajuta cu ideei îi mulțumesc anticipat.

  2. As dori sa incep o afacere micca la inceput care sunt primi pasi si daca este creo posibilitar de a face un contracto de vanzare directa etc Multumesc mult astept raspunsul

  3. Salutare ! As dori sa incep o afacere in domeniul ciupercilor. Va rog sa imi spuneti , ce documentatie necesita sau ce aprobari si in prealabil, ce suma de bani , pentru inceput? Se pot accesa fonduri europene ? Si daca da, care sunt conditiile? Va multumesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Recente

După suprafețe record plantate cu livezi, Rusia planifică să obțină producții record de legume crescute în sere

Guvernul rus și-a stabilit acum câțiva ani drept domeniu prioritar dezvoltarea sectorului agricol pentru asigurarea consumului intern de fructe și legume. Astfel,...

Studiu: O bună parte din fermieri nu cunosc cu ce sunt tratate semințele pe care le seamănă

Tratarea semințelor înainte de semănat a ajuns a fi o practică aplicată de tot mai mulți fermieri din întreaga lume. În ultimii...

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii producători și anume ei sunt...
‹ pub ›

Comentarii

‹ pub ›

Important

Economist italian: „Cel mai probabil, micii producători vor dispărea”

În contextul problemelor cu care se confruntă sectorul de producere, cei mai afectați rămân a fi micii producători și anume ei sunt...