25 C
Chișinău
duminică, 12 iulie, 2020
25 C
Chișinău
‹ adv ›

Cum se recoltează și păstrează corect soia?

‹ sponsorizat ›

Recomandate

C.Î. Agrostoc angajează Șef de Producere – sector administrativ în Florești

C.Î. Agrostoc angajează șef de Producere-sector administrativ în satul Domulgeni, raionul Florești.Responsabilități:Implementarea managementului general al...

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...

Fermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

Seceta hidrologică și pedologică înregistrată de luni bune în unele raioane din sudul țării continuă să producă pagube importante fermierilor. În mare...

Nu-și mai pun speranța nici în floarea soarelui: Dacă vom recolta 300 kg per hectar, va fi bine

Raionul Basarabeasca este unul dintre cele mai afectate de secetă. Potrivit datelor prezentate de producătorii, dar și reprezentanții MADRM, recoltele în această...
‹ adv ›
‹ adv ›

Crearea și menținerea condițiilor optime de păstrare a soiei asigură boabe de calitate. Anatolie Fală, expert în agricultură, a făcut mai multe recomandări la capitolul particularitățile de recoltare și păstrare ale boabelor acestei culturi.

Semințele de soia sunt considerate uscate atunci când umiditate lor nu depășește 12%, iar umiditatea medie a aerului în depozitul de păstrare nu depăşeşte 14%. În acest caz, raportul de umiditate și perioada de păstare ale boabelor de soia este următoarea:

  • la umiditatea de până la 14% sau, mai bine 13%, soia este păstrată timp de un an;
  • la o umiditate a aerului de peste 14% soia poate fi păstrată nu mai mult de 3 luni.

Calcularea perioadei de păstrare (valabilitate) a soiei poate fi efectuată printr-o corelaţie între umiditatea la recoltare şi cea de păstrare:

  • dacă la recoltare soia avea circa 14%, iar după recoltare pe parcursul primelor luni au fost fluctuaţii de + 1-1,5% de umiditate (15-15,5%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 6 luni de zile;
  • dacă la recoltare soia avea circa 12-13%, iar după recoltare, pe parcursul primelor luni, au fost fluctuaţii de + 1-1,5% de umiditate (13-14,5%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 9 luni de zile;
  • dacă la recoltare soia avea circa 14%, iar după recoltare pe parcursul primei luni a fost asigurată ventilarea încăperilor de păstrare şi cu 1-2% a scăzut umiditatea (12-13%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 12 luni;
‹ adv ›

Perioada de valabilitate maximă a soiei este de un an. Este mai bine să consumaţi sau procesaţi boabele de soia treptat, dar rapid. În plus, cu cât soia este păstrată o perioadă mai lungă de timp, cu atât boabele devin mai tari, iar fluctuaţiile de umiditate a aerului duc la râncezirea acestora.

Când se recoltează soia?

FOTO: Facebook/Soia Convențională Moldova

Recoltarea soiei trebuie inițiată când umiditatea seminţelor scade până la 13-14%, după căderea naturală a frunzelor. Bunele practici de cultivare a soiei interzice utilizarea desicanților pentru maturarea forţată a boabelor şi căderea prematură a frunzelor, deorece aceste produse de uz fitosanitar se păstrează în semințe;

‹ adv ›

În caz de stres hidric poate avea loc căderea prematură a frunzelor şi coacerea prematură a seminţelor, care, de regulă, nu sunt suficient de dezvoltate şi, în acest caz, vor fi utilizate cu exclusivitate pentru hrana animalelor sau pregătirea de nutreţuri combinate, cu prelucrarea termică a boabelor pentru a combate fracţiunea ntinutritivă din soia reprezentată de tripsininhibitori (SBTI – Protease inhibitors sau inhibitorul Bowman – Birk), asfel proteinele fiind mai ușor digerate.

În caz de recoltare după ploaie sau în cazul când boabele de soia au umiditatea de 15-16% sau mai mult de 16%, acestea necesită uscare forţată imediat după recoltare. Temperatura aerului într-o uscătorie trebuie să fie de circa 55-60°C, iar boabele de soia nu trebuie uscate mai mult de 30 de minute.

Având o valoare ridicată, ele nu trebuie să fie uscate la temperaturi mai mari de 40°C. Uscătoriile cu temperaturi joase asigură o bună circulaţie a aerului în jurul boabelor. Este necesar să se monitorizeze temperatura aerului şi umiditatea în timpul uscării. Expunerea prelungită a aerului cu o umiditate mai mică de 40% poate provoca fisuri la boabele de soia. Dacă aerul este prea fierbinte, atunci poate avea loc uscarea excesivă a acestora.

‹ adv ›

O caracteristică a procesului de uscare a boabelor de soia este aceea că pierd încet umiditatea (0,5-0,8%/oră) și pot fi foarte ușor deteriorate de stresul diferenţei de temperaturi la uscare. În plus, coaja seminţei (cuticula) se usucă mai repede decât miezul cu cotiledoanele și embrionul, astfel coaja începe să se dilate și se rupe sub presiunea miezului, drept urmare, cotiledoanele se despart în două şi avem pierderi prin multiple jumătăţi de seminţe.

Temperatura de păstrare a boabelor de soia în perioada de iarnă trebuie să fie de 1- 4°C, şi 4-15°C în timpul verii. Aceste temperaturi reduc probabilitatea apariției mucegaiului şi activitatea insectelor. Se recomandă, la depozitare, în mod regulat să se verifice umiditatea boabelor de soia.

FOTO: Facebook/Soia Convențională Moldova
‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Asociaţia „Donau Soja” a elaborat manualul „Bunele Practici/Soia Ecologică în Republica Moldova”

Asociaţia „Donau Soja” lansează manualul „Bunele Practici/Soia Ecologică în Republica Moldova” care vine să încurajeze toți producătorii de soia din Moldova să...

Instruire: Certificarea conform standardului Donau Soja în Republica Moldova

În vederea construirii unor lanțuri de valori durabile și incluzive pentru soia organică și nemodificată genetic, Donau Soja a elaborat două cursuri...

Donau Soja a pornit lucrările de semănat pe platforma demonstrativă de la Glodeni

În cadrul Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii...

Inocularea semințelor de soia – care este rolul și cum se efectuează corect

Soia, ca toate culturile de leguminoase pentru boabe, găzduiește bacterii fixatoare de azot. La cultura de soia, acestea sunt Bradyrhizobiumjaponicum, care nu...
‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...
‹ adv ›

Recente

Chicu: Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi majorat. Guvernul va elabora o rectificare oficială

Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi suplinit de autorități, iar reprezentanții opoziției sunt îndemnați să ofere consultanță în acest caz. Anunțul...

În Republica Moldova va fi înființat Colegiul Medicilor Veterinari

Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Documentul prevede crearea...

PNUD Moldova lansează un apel de selectare a 6 ONG-uri de mediu care vor beneficia de un Progam de Dezvoltare a Capacităților Instituționale

Proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” este un proiect finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru...
‹ adv ›