miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeDmitrii Mihov: Aplicând Coragen® de la FMC la momentul oportun, performanța produsului este de...

Dmitrii Mihov: Aplicând Coragen® de la FMC la momentul oportun, performanța produsului este de neegalat

Recomandate

SRL Terra Vitis este de-a dreptul una dintre cele mai progresiste întreprinderi specializate în producerea strugurilor din țară. Sisteme moderne de susținere, cultivarea a peste 100 de soiuri de viță de vie, dar și aplicarea unor tehnologii eficiente de îngrijire a plantației sunt doar câteva din succesele înregistrate de ani buni de aceasta.

Și în condițiile 2020, an care s-a dovedit a fi o adevărată provocare pentru toți fermierii, Terra Vitis a încercat să identifice și aplice soluții care s-au dovedit a fi cu adevărat eficiente.

„Anul acesta este deosebit de secetos, și vine pe fondul unei ierni calde. În contextul dat, atacul dăunătorilor, în special al moliei strugurilor (Lobesia botrana,) știam că va fi foarte mare. Zborul dăunătorului în prima și a 2-a generație (peste 50-100 de insecte timp de 24 ore) în majoritatea sectoarelor de vița de vie , au confirmat condițiile prielnice de iernare a dăunătorului”, ne-a spus Dmitrii Mihov, agronomul Terra Vitis.

Molia strugurilor este unul din dăunătorii viței de vie care poate afecta calitatea strugurilor, extrem de importantă mai ales pentru soiurile de masă. Pentru a o combate, Dmitrii Mihov a inclus în schema de protecție la vița de vie unul dintre produsele care s-a recomandat în anii precedenți la cultura de măr – Coragen® 20 SC de la compania FMC.

„În schema de protecție a mărului, produsul Coragen® este unul indispensabil, utilizându-l de mai mulți ani pentru combaterea viermelui mărului din prima sau a 2-a generație în momentul începerii eclozării masive a larvelor. Având premisele dezvoltării foarte mari a moliei strugurilor, am decis să utilizăm produsul Coragen® și la vița de vie”.

Produsul a fost aplicat pentru a combate a doua generație a moliei strugurilor în momentul începerii eclozării în masă a larvelor, doza de 0,15 l/ha.

„Pe lângă acțiunea ovicidă și larvicidă puternică, produsul are și un efect secundar de dezorientare a adulților, efect demonstrat prin stoparea prinderii masculilor în capcane, imediat după aplicare. Ceea ce s-a reflectat și în zborul generației a 3-a, care este unul destul de redus. Aplicând Coragen® 20 SC în momentul oportun, luând în considerație parcurgerea zborului și dezvoltarea dăunătorului după modelul temperaturilor active – performanța produsului este de neegalat”.

Victor Pînzari, consilier regional FMC, a oferit câteva recomandări de aplicare a produsului Coragen® 20 SC pentru un control mai bun și cu un mod unic de acțiune asupra Moliei strugurilor (Lobesia botrana), care în ultimii ani provoacă pagube considerabile în cultura viței de vie:

  • Doza recomandată: 0,15 – 0,25 l/ha.
  • Tratamentul se poate aplica de la formarea ciorchinelor până la maturitatea boabelor, cu respectarea timpului de pauză recomandat.
  • Se recomandă utilizarea la un singur tratament la strugurii pentru vin și maxim două tratamente la strugurii de masă.
  • Intervalul între tratamente 10- 21 zile.
  • Momentul optim de aplicare este înainte de eclozarea ouălor și producerea atacului.
  • De utilizat un volum de apă mai mare și doza maximă, în condiții de presiune ridicată și atac puternic.
  • Se poate intra în cultură după minim 2 ore de la aplicare.
  • Timpul de pauză de la ultimul tratament până la recoltare: 3 zile la strugurii de masă și 30 zile la struguri soiuri tehnice.

Molia strugurilor se combate, de regulă, cu 2 tratamente: unul înainte de înflorit și al 2-lea la formarea ciorchinilor și intrarea în pârgă. În zonele puternic atacate, se aplică și un al treilea tratament, cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare. În acest caz, se vor utiliza produse cu remanență redusă!

Coragen® 20 SC este unicul produs de pe piață care este prietenos cu entomofauna utilă!

Protejarea insectelor benefice asigură o reducere a populației de dăunători și reduce riscul de apariție a rezistenței dăunătorilor.

Un alt produs de top din portofoliul companiei FMC în controlul moliei strugurilor este Avaunt 150 SC, care combate toate generațiile moliei viței de vie. Se poate aplica de la formarea ciorchinilor până la maturitatea boabelor, cu respectarea pauzei recomandate. Intervalul între aplicări 10-14 zile.

Timpul de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 3 zile pentru strugurii de masă și 10 zile pentru struguri soiuri tehnice. Avaunt 150 SC controlează bine cicadele și unii dăunători din oridinul Coleoptera și Diptera.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale