Schimbările climatice influențează toate sectoarele economiei, agricultura fiind însă sectorul cel mai vulnerabil. Diversitatea largă a speciilor și varietăților cultivate oferă un potențial major de adaptare la condițiile climatice diversificate la nivel regional/local sau de la un an agricol la altul.
În condiţii de secetă se promovează culturile alternative cu toleranţă mai mare la deficitul de apă și la secetă. Unele dintre culturile importante în acest sens, dar care sunt mai puțin semănate de fermierii autohtoni, sunt cele leguminoase, printre care se numără și soia.
Soia este o cultură care se cultivă în raioanele de nord ale Republicii Moldova sau pe sectoare cu condiții de irigare. Mai jos Vă prezentăm o practică de success a cultivării de soia în condițiile anului 2020, realizată inclusiv cu susținerea proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”.
Managementul tehnologic corect necesită cunoașterea particularităților agrotehnice și fitotehnice de cultivare a soiei, inclusiv succesiunea în spațiu și timp a acestei culturi în asolament și sistemul corespunzător de lucrări agricole și fertilizare.
Fermierul Victor Zbancă, din regiunea de nord a țării, membrul C.Î. Agrostoc, a semănat, ghidat de specialiști, două soiuri de soia importate din Serbia de la Institutul de Cercetare a Culturilor de Câmp și Legume „Novi Sad”: Taifun (00) și Altis (0).
Tehnologia de cultivare a acestor soiuri a fost preluată de la producătorii de soia din Serbia, la care reprezentanții Agrostoc au fost în vizită în anul 2019, datorită suportului proiectului pentru dezvoltarea lanțului valoric al soiei în Moldova. Tehnologia respectivă de cultivare constă în reducerea cantității de boabe la semănat (micșorarea normei de semănat).
De obicei, este aleasă o densitate a culturii de circa 500-800 de mii de plante. Schema de semănat pentru care s-a optat presupune asigurarea a circa 380 de mii de boabe, distanța dintre rânduri fiind de 70 de centimetri.
Din cele menționate de fermier, la recoltare s-au obținut aproximativ 350 de mii de plante.
„Am redus cantitatea de boabe la semănat, dar am obținut recolte mai bune”, susține Victor Zbancă.
Recolta obținută la soiul Taifun a fost de aproximativ 2200 de kg/ha, iar la soiul Altis – 2000 de kg/ha. Pe lângă faptul că a fost respectată tehnologia de creștere, fermierul susține că a avut noroc și de puține precipitații la momentul potrivit. Totuși, acesta a obținut recolte mai bune comparativ cu fermierii din aceeași zonă.
În condiții de secetă, acesta recomandă realizarea semănatului la o densitate mai mică decât de obicei – aproximativ 380 de mii de boabe per hectar.
Seceta este o stare extremă caracterizată prin faptul că o anumită regiune suferă din cauza lipsei necesarului de apă. Susținerea și promovarea celor mai rezistențe soiuri de soia la stresul hidric și temperaturi extreme, ca și adaptarea tehnologiilor de cultură aferent, poate dovedi o alternativă viabilă la sistemele de irigații costisitoare.
Pe parcursul a trei ani, Proiectul „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”, finanțat de UE și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica, susține și promovează fermierii autohtoni în cultivarea acestei culturi valoroase din punct de vedere furajer și alimentar.
La ce distanță se seamănă soia?.