‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluția pozitivă a relațiilor comerciale între Moldova și Kazahstan, discutată la Chișinău

Evoluția pozitivă a relațiilor comerciale între Moldova și Kazahstan, discutată la Chișinău

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vicepremierul Vladimir Bolea a participat astăzi, la masa rotundă „Investițiile și reformele economice în Kazahstan: Oportunități economice pentru business-ul dintre Kazahstan și Republica Moldova”, organizată de ambasada Republicii Kazahstan la Chișinău, sub egida Excelenței Sale Almat Aidarbekov, ambasadorul Republicii Kazahstan.

Evenimentul a fost o platformă pentru discuții despre consolidarea legăturilor comerciale și diplomatice între Republica Moldova și Kazahstan.

Un punct important de discuție a fost inițierea procesului de înființare a misiunii diplomatice moldovenești la Astana, o inițiativă ce promite să consolideze și mai mult relațiile bilaterale.

Vladimir Bolea a subliniat potențialul comerțului bilateral, în special în sectorul agroalimentar, referindu-se la produse de marcă moldovenești precum vinurile și brânzeturile, recunoscute pentru calitatea lor.

Vicepremierul a prezentat, de asemenea, oportunitățile de creștere pentru exportatorii moldoveni în contextul cererii ridicate din Kazahstan pentru legume.

„Subliniez progresul remarcabil: în anul 2023, valoarea producției agroalimentare exportate către Kazahstan a ajuns la aproximativ 24,3 milioane de dolari, marcând o creștere de 2,5 ori față de anul 2021.

Aceasta este o dovadă clară a potențialului nostru și a relațiilor comerciale tot mai strânse între țările noastre. Observăm că cele mai mari cantități exportate includ fructe proaspete, struguri, fructe uscate și, bineînțeles, vinurile noastre.

Cu un volum impresionant de importuri de peste 400.000 de tone anual pentru aceste categorii, Kazahstanul reprezintă o piață atractivă pentru producătorii moldoveni.

Totuși, în ciuda acestor succese, există încă nișe nevalorificate care oferă oportunități semnificative pentru ambele țări. Unul dintre aceste domenii este sectorul legumicol.
Cu siguranță, putem lucra mai bine și mai mult pentru a materializa aceste oportunități”, a remarcat Vladimir Bolea.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›