‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExperții susțin: Scumpirea produselor agro-alimentare, dar și a combustibilului, s-a stabilit în mod artificial

Experții susțin: Scumpirea produselor agro-alimentare, dar și a combustibilului, s-a stabilit în mod artificial

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Scumpirile din ultima perioadă de pe piața agro-alimentară, dar și a combustibilului, sunt cauzate de proasta guvernare, consideră unii experți. Economiștii cred că, majorările de prețuri vor continua la unele produse, iar o altă cauză a scumpirilor ar fi economia nefuncțională, scrie Radio Chișinău.

Economiștii consideră că, anul trecut, autoritățile au ținut în frâu prețurile din Republica Moldova în mod artificial: rata inflației a fost mică, leul s-a apreciat în raport cu valuta internațională. Expertul economic, Viorel Gârbu, susține că în anul 2019-2020 prețurile vor crește destul de repede și va avea loc o așa-zisă reechilibrare a economiei:

„Cauza principală este actul de guvernare de proastă calitate și simulare a tot ce înseamnă prosperitate și performanță în Republica Moldova. Economia de anul trecut poate fi comparată cu un arc, care a fost ținut întins sub acțiunea autorităților, astfel că, prețurile nu se formau în mod firesc. Executivul trebuia în orice condiții să demonstreze performanță și schimbări cantitative care s-au produs în Moldova. Multe schimbări au fost simulate: situația tarifelor, prețuri reglementate care au fost ținute stagnate, nu au înregistrat creșteri firești anul trecut și acum trebuie să recuperăm. Autoritățile în prezent nu au nici un interes să mențină aceeași stare a lucrurilor”.

În perioada următoare vor scădea prețurile la produsele agricole, spune expertul economic Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”, însă nu la cele petroliere, întrucât ele nu ar fi reglementate corect.

Toate aceste scumpiri, pe care le avem în prezent, nu ar fi o problemă, dacă am fi siguri că avem economie de piață funcțională și dacă prețurile pe care le avem sunt corecte. Evident, la produsele agricole prețurile vor scădea pentru că vine vara și în această perioadă va avea loc o scădere puternică a prețurilor la aceste produse. Rămân foarte sceptic la calitatea reglementării în domeniul asigurării concurenței. Piața produselor petroliere va avea încă un handicap de concurență cel puțin 2-3 ani de zile”.

Banca Națională a Moldovei a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută. Potrivit guvernatorului Octavian Armașu, în 2019 se estimează că, prețurile la produsele petroliere vor crește cu 15%, iar la gazele naturale – cu 6%.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›