Vinurile moldoveneşti sunt tot mai apreciate peste hotare. Și nu doar de către consumatori, ci și de experții în domeniu, care jurizează diferite concursuri internaționale. O demonstrează numărul mare de medalii și distincții obținute în ultimii ani de către vinificatorii moldoveni, se arată într-un articol publicat pe sputnik.md.
Vinul moldovenesc – aproape ignorat acasă, dar atât de apreciat peste hotare
Dacă e să ne uităm peste cifre vedem că, numai în 2018, la cele 28 de concursuri internaționale la care au participat vinificatorii noștri, s-au întors cu 490 de medalii și distincții, dintre care 190 de aur. Un succes pentru sectorul viticol din țara noastră, care depun eforturi mari pentru a ține pasul cu marile puteri în materie de vinuri.
Cert este că, vinurile care au dus faima țării noastre peste hotare și au obținut locurile de frunte la concursurile internaționale pot fi găsite în catalogul „Vinurile de Aur ale Republicii Moldova”, lansat în această primăvară de către Oficiul Național al Viei și Vinului.
Participarea vinăriilor la concursurile și expozițiile de profil a fost susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul strategic de dezvoltare – Proiectul de Competitivitate din Moldova – finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Finanțatorii spun că-i vor susține vinificatori și în 2019.
„Noi am luat în calcul numărul de medalii pe care vinificatorii moldoveni le-au obținut în 2018. Să știți că nu ne-a ajuns doar puțin ca să fim țara cu cele mai multe medalii. De aceea, în comun cu Oficiul Național al Viei și Vinului vom susține financiar vinificatorii pentru a participa la concursurile internaționale, astfel încât să atingem scopul propus. La începutul acestui an, vinificatorii noștri deja au obținut 144 de medalii la concursurile internaționale, dintre care 92 de aur. Este un succes, care ne motivează să mergem înainte”, a declarat vicedirectoarea proiectului de competitivitate al USAID, Diana Lazăr.
Totuși, acest succes nu este apreciat aici, acasă. Din cele 16,6 milioane de decalitri de vin produs anul trecut, în Moldova, aproape 14 milioane de decalitri au fost exportate. Ceea ce înseamnă că pieței interne i-a rămas doar 2,6 milioane de decalitri de vin în beciurile vinificatorilor.
ONVV: În 2018, cota vinului în consumul total de alcool a fost de doar 12%
Ceea ce înseamnă că moldovenii continuă să consume bere, votcă, coniac, precum și alte băuturi alcoolice, dar nicidecum vin. Și asta în condițiile în care vinul este produs din struguri autohtoni și corespunde tuturor cerințelor pentru a nu dăuna sănătății, spre deosebire de majoritatea băuturilor tari care afectează grav sănătatea și a căror calitate lasă multe semne de întrebare.
„Vinul consumat în cantități mari dăunează sănătății. Totuși, studiile artă că acest produs are foarte multe beneficii pentru organism, dacă este consumat responsabil. Și noi pe asta punem accentele, pe un consum rațional”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.
Dacă le va reuși reprezentanților industriei vinicole să-i educe pe moldoveni în ceea ce privește consumul responsabil de vin vom vedea în următorii ani. Cert este că, între timp, cei din exterior savurează din plin din vinul nostru.
Comentarii