‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile franceze de vin au atins un nivel record în 2019

Exporturile franceze de vin au atins un nivel record în 2019

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au atins anul trecut un nivel record, în condiţiile în care comercianţii francezi au înregistrat vânzările înainte de Brexit şi de introducerea tarifelor vamale în SUA, a anunţat miercuri Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS), scrie Agerpres.

Vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 5,9% în termeni de valoare, până la un nou record de 14 miliarde de euro. Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze în condiţiile în care piaţa americană este responsabilă pentru aproape un sfert din exporturile totale, au crescut cu 16% până la 3,7 miliarde de euro în 2019, în condiţiile în care volumul livrărilor a crescut cu 5,5%.

Incertitudinile cu privire la data şi condiţiile în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au determinat consumatorii din Marea Britanie să cumpere în avans stocuri de vinuri şi băuturi spirtoase franceze. În consecinţă, exporturile spre Marea Britanie au crescut cu 4,4% până la 1,4 miliarde de euro în 2019.

„Acest rezultat pozitiv pentru 2019 nu ar trebui să ne inducă în eroare: tensiunile comerciale şi politice internaţionale au afectat puternic exporturile de vinuri şi băuturi spirtoase franceze şi anunţă un an 2020 dificil”, a subliniat preşedintele FEVS, Antoine Leccia.

Federaţia subliniază că, după intrarea în vigoare a tarifelor vamale americane, la 18 octombrie 2019, exporturile franceze de vinuri în sticlă au scăzut cu 17,5% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a antrenat pierderi de 40 milioane euro sub forma unor vânzări ratate.

„Aceste sancţiuni arbitrare ne-au afectat sectorul după 18 octombrie şi ne ameninţă dezvoltarea pe principala noastră piaţă, ceea ce va avea un impact puternic asupra companiilor exportatoare şi, la nivel mai general, asupra celor 500.000 de jucători din sectorul vinul”, susţine FEVS.

În acest context, FEVS a cerut, încă odată Guvernului francez să înfiinţeze un fond de compensare cu o valoare de 300 de milioane de euro pentru a susţine sectorul vinului.

Spre deosebire de creşterea livrărilor spre SUA şi Marea Britanie, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase spre China au scăzut cu 4,7% anul trecut până la 953.000 de euro, iar cele spre Hong Kong au scăzut cu 9,4%, a subliniat FEVS.

‹ adv ›

FOTO: imagine simbol; Sursă: b1.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›