‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExtinderea liberalizării comerțului cu Turcia: O nouă rundă de discuții

Extinderea liberalizării comerțului cu Turcia: O nouă rundă de discuții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Runda de discuții s-a desfășurat în incinta Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, fiind prezidată de către secretara de stat, Cristina Ceban și de către directorul general-adjunct pentru Acorduri Internaționale și Afaceri UE din cadrul Ministerul Comerțului al Republicii Turcia, Atilla Bastirmaci.

Oficialii ambelor țări au menționat importanța implementării Acordului de comerț liber, subliniind contribuția acestuia la intensificarea relațiilor economice bilaterale, consolidarea schimburilor comerciale și investițiilor străine în regiune precum și intensificarea relațiilor bilaterale atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul comunității de afaceri.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova a solicitat părții turce renegocierea concesiilor tarifare (condiții favorabile) acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei, printre care: vinuri, miere de albine, nuci, fructe și legume proaspete, procesate și/sau conservate, sucuri și alte băuturi, uleiuri, cereale, înghețată, produse de patiserie, reiterând importanța acestora pentru producătorii autohtoni.

Mai mult, părțile și-au exprimat deschiderea privind continuarea dialogului, care va fi realizat conform calendarului de acțiuni stabilit.

În perioada ianuarie-martie 2024, Republica Turcia s-a clasat pe locul 4 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,9% din valoarea comerțului total.

Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a înregistrat în perioada de referință suma de 212,5 mln. USD.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›