‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 18 februarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFabricile de ulei își reduc activitatea. Industria - exclusă din ajutorul de stat pentru...

Fabricile de ulei își reduc activitatea. Industria – exclusă din ajutorul de stat pentru industriile prelucrătoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Analiza exporturilor industriei alimentare în primele 3 trimestre arată că acestea au scăzut până la 159,7 mii USD, cu 43% mai puțin comparativ cu rezultatele primelor 3 trimestre ale anului trecut, când valoarea exporturilor alimentare a înregistrat 279,3 mii USD.

Grăsimile și uleiurile vegetale – cea mai mare pondere în exporturile alimentare

Cea mai mare pondere în exporturile alimentare (în medie de circa 70%) o au exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale, fiind urmate de hrană destinată animalelor, cu o pondere de 15-20%.

Scăderea atât de pronunțată a valorii exporturilor de produse alimentare în 2024, este determinate de micșorarea cantității și valorii exporturilor acestor două mari grupe de produse, care provin din prelucrarea semințelor de floarea-soarelui și soia.

‹ adv ›

Dacă industria de prelucrare a produselor din soia are acces la materie primă, care nu este supusă licențierii la import, atunci industria de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui are de trecut printr-o perioadă mai dificilă, când prețurile la ulei rămân joase, materie primă disponibilă pe piață este greu de accesat, iar importurile la prețuri competitive sunt licentiate și imposibile.

Ca urmare, fabricile mari de ulei au redus drastic producția, iar morile de ulei din mediul rural și-au sistat activitatea. Această situație afectează nu doar exportatorii, ci și forța de muncă din industrie.

Mii de angajați din sector se confruntă fie cu șomaj tehnic, fie cu pierderea locurilor de muncă. Pe lângă impactul economic și social, această criză afectează și consumatorii, deoarece pe rafturile magazinelor începe să dispară uleiul de floarea-soarelui produs în Moldova.

‹ adv ›

În mediul rural, uleiul nerafinat tradițional, un produs alimentar de bază, devine din ce în ce mai rar.

Pentru a estima importanța oloinițelor pentru mediul rural al țării, să facem următorul calcul: din toată suprafața terenurilor agricole a R. Moldova (1 560 mii ha), circa 41% sunt terenurile arendate de la cotași, ce reprezintă 640 de mii de hectare.

Dacă e să luăm o suprafață medie la cotă de 1,6 hectare, atunci rezultă că în țară avem circa 400 de mii de cotași. La o cotă persoana primește în medie 750 de kg de grâu (echivalent 1875 lei), 120 de kg de floarea-soarelui (echivalent 840 de lei), 100 kg de porumb (echivalent 300 lei), 25 kg de zahăr (echivalent 425 lei) – în total 3440 de lei.

Industria de prelucrare a uleiului de floarea-soarelui a simțit un regres puternic, începând cu al doilea trimestru 2024, iar situația continuă până în prezent.

Astfel, dacă în 2022 exportul doar a uleiului de floarea-soarelui (fără șrot) a reprezentat 8% din total exporturi, în 2023- 6%, atunci în al doilea și al treilea trimestru 2024- doar 0,5% și 0,2% respectiv.

Declinul industriei prelucrătoare de floarea-soarelui

Declinul industriei prelucrătoare de floarea-soarelui, trage după sine un efect de domino – ponderea înaltă a acestui tip de activitate influențează negativ ramura alimentară, care la rândul său determină regresul industriei prelucrătoare la nivelul economiei naționale.

În contextul acestui declin alarmant, este evident că industria prelucrătoare a uleiurilor vegetale are nevoie urgentă de măsuri de sprijin pentru a evita o criză economică.

Deși impactul negativ este resimțit pe scară largă, răspunsul autorităților rămâne insuficient. Importul de semințe de floarea-soarelui la prețuri competitive este în continuare blocat prin mecanismul de licențiere, limitând accesul la materie primă pentru procesatori. 

Mai mult decât atât, industria prelucrătoare a uleiurilor vegetale a fost omisă din cadrul mecanismului de sprijin sub formă de ajutor de stat pentru industriile prelucrătoare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, precum și din ajutorul de stat privind compensarea facturilor la energia electrică.

Aceste măsuri pun în pericol, în primul rând existența gospodăriilor de fermieri din toată țara, antrenați în producerea uleiurilor și hrănurilor, prin imposibilitatea dezvoltării durabile de viitor, a implementării tehnologiilor noi și utilajului modern.

De asemenea, măsura în cauză, nu doar că va influența sectorul de producere a uleiurilor, dar și va influența stabilitatea întregii industrii alimentare și a sectoarelor conexe. 

Este imperativ ca factorii de decizie să reevalueze urgent politicile economice și să adopte măsuri care să permită relansarea industriei, asigurând accesul la materie primă și sprijinind financiar producătorii afectați.

În lipsa unor astfel de intervenții, impactul negativ se va adânci, afectând exporturile, locurile de muncă și disponibilitatea unor produse alimentare esențiale pe piața locală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›