Acum zece ani, soții Bratu au pornit o afacere gastronomică în satul Slobozia Mare, raionul Cahul.
Ei sunt producători de kavarma – un salam tradițional, preparat din carne de oi în suc propriu, cu boia de ardei roșu și iute.
Procesul de producere a mezelurilor durează șapte ore și presupune un proces complex de prelucrare.
Marcela Bratu a beneficiat de echipament în valoare de 4500 euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Echipamentele au fost acordate prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.
Înainte, salamul se prepara în condiții casnice, iar acum, procesul are loc într-o încăpere separată, dotată cu utilaje moderne.
Datorită sprijinului acordat, productivitatea afacerii a crescut, și, respectiv, cererea a devenit mai mare.
Soții Bratu prepară lunar zeci de kilograme de kavarma și reușesc să le vândă în mare parte la târgurile din țară.
Ferma soților Bratu numără peste 200 de oi, iar pe lângă kavarma, ei mai produc brânză de casă, caș și urdă.
Comentarii