‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Starea culturilor este bună. Sperăm să avem îngrășăminte și motorina pentru a le...

Fermieri: Starea culturilor este bună. Sperăm să avem îngrășăminte și motorina pentru a le crește

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Iarna curentă s-a dovedit a fi una favorabilă pentru semănăturile de toamnă, chiar dacă au fost mai puține precipitații, totuși culturile au iernat destul de bine.

Deși, seceta pedologică a creat mari dificultăți la pregătirea patului germinativ pentru semănatul culturilor de toamnă, la moment, producătorii susțin că semănăturile arată destul de bine.

Nicanor Buzovoi, producător din raionul Ungheni, în anul curent a însămânțat 640 de ha cu grâu de toamnă, o suprafață mai mică decât în anii precedenți, din cauza secetei care nu a permis prelucrarea pământului.

„Nu era cazul să semănăm grâul în bulgări, așa că am decis să micșorăm puțin suprafețele”. 

În toamna anului 2021 au fost condiții mai puțin prielnice pentru semănat, lipsa de precipitații și rezerva redusă de umiditatea din sol, astfel a semănat în uscat.

„Pe parcurs am avut parte de o anumită cantitate de precipitații, iarna s-a dovedit a fi blândă, astfel că la moment toate semănăturile au încolțit și răsărit. Analizând vizual câmpurile, putem constata că semănăturile arată bine. Dacă vom avea parte de o primăvară lungă, cred că și înfrățirea va fi bună, cu atât mai mult cu cât avem puțină rezervă de umiditate în sol. Totodată, dacă vom avea parte și de precipitații atunci avem speranțe mari că vom reuși să recoltăm o roadă bună”.

Cea mai mare provocare, a mai adăugat fermierul, este lipsa îngrășămintelor, care sunt foarte necesare la etapa dată de dezvoltare.

„Nu doar că sunt mai scumpe, dar lipsesc. Am reușit să cumpărăm KAS, îngrășăminte lichide, și am administrat acum câteva zile în urmă. Recunosc că nu am aplicat doza recomandată, deoarece nu am avut cantitatea suficientă, dar nici nu am de unde să procur la moment. Sper că măcar cât de puțin vom susține cultura acum la începutul perioadei de vegetație”.

‹ adv ›

Producătorii sunt optimiști, dar spune Nicanor Buzovoi, foarte mult va depinde dacă vor fi pe piață atât îngrășăminte, cât și motorină, pentru a începe campania de primăvară. 

„Fermierii trebuie să fie pregătiți că odată cu încălzirea timpului se vor dezvolta și bolile specifice culturii grâului, iar dacă au posibilitate, să achiziționeze din timp produsele necesare pentru combaterea acestora”. 

Alexei Chiriac, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni a comunicat că semănăturile arată bine, iar precipitațiile care cad în ultimile zile dau speranța că vom putea recolta 3-4 tone de grâu/ha. 

„Din ceea ce observăm la moment, grâul de toamnă a răsărit bine, densitatea este bună. Totuși, condițiile din această primăvară sunt diferite de ceea ce am avut în anul 2020. Sperăm și credem că vom avea un an cu recolte”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›