‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 22 mai, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii anunță proteste, dacă nu va fi interzis importul semințelor de floarea-soarelui: Vindem mult sub...

Fermierii anunță proteste, dacă nu va fi interzis importul semințelor de floarea-soarelui: Vindem mult sub costul de producere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii anunță organizarea a noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023.

Aceștia menționează că prețurile de comercializare au scăzut drastic din cauza importurilor pe care companiile le fac din Ucraina și le-ar valorifica la fabricile de producere.

Citiți mai multe despre Fermieri: Prețurile la cereale și oleaginoase scad continuu.

„Asociația „Forța Fermierilor” a avut ieri o ședință de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu mai mulți traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor a fost prețurile la floarea-soarelui, care în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.

În prezent, fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub costul de producție. Se repetă scenariul care a fost în cazul recoltelor de grâu și orz, agravat prin faptul că, la sudul țării, din cauza secetei de vară, recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată într-un comunicat de presă al asociației Forța Fermierilor.

La ședința de la MAIA, fermierii au acuzat exportatorii că profită de situația lor financiară și cumpără producția la prețuri derizorii, iar prețurile mici sunt și o consecință a importurilor din Ucraina.

Pe de altă parte, exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de 2-3 ori. Un alt factor, invocat ține de blocajul mare la transportarea pe cale maritimă cât și cea terestră, care majorează, drept consecință, costurile suportate de exportatori care, ulterior, se răsfrâng asupra fermierilor.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›