Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigiderele naturale din peşterile săpate sub un deal pentru a-şi depozita recolta într-un mediu controlat care menţine o temperatură constantă în toate anotimpurile, scrie agrobiznes.ro.
La trei sute de metri sub livezile de meri din Predaia, un mic oraş din regiunea Trentino, grupul Melinda a pus la punct 34 de spaţii de refrigerare în vaste peşteri unde poate păstra 12-13% din producţie şi în acelaşi timp să îşi reducă costurile cu energia electrică.
În aceste spaţii de depozitare din peşteri, merele sunt ţinute în cutii de plastic şi manipulate de muncitori cu motostivuitorul.
În prezent, în aceste peşteri sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, o cifră care ar urma să ajungă la 40.000 de tone în viitorul apropiat.
Erlicher a explicat că marile spaţii de depozitare la rece de la suprafaţă utilizează panouri de tip „sandwich” cu izolaţie şi mai multe straturi de metal pentru a păstra temperatura scăzută în interior. În cazul peşterilor subterane, roca acţionează ca un panou sandwich, „cât mai natural posibil”.
Înainte ca peşterile să fie utilizate, roca este răcită cu ajutorul gazelor până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că peştera poate menţine o temperatură constantă de un grad Celsius.
Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a spus că iniţial a fost sceptic când a auzit de ideea depozitării în peşteră dar a fost convins de rezultate.
Eczact ideia asta cu depozitarea fructelor și a legumelor mia venit cu vreo doi ani în urmă. Mă gîndeam că am putea face niște depozite uriașe subterane ce ar fi destul de econome fiecare raion sau localitate(eczemplu) dependență de sfatul specialiștilor în domeniu, nu numai vinării, dar și fructele și legumele ar putea mai mult în stare proaspătă să se găsească .Mă gîndeam că ar putea fi și ca o rezervă de stat, și permanent de alimentat marcheturile ca să fie mereu produse în cazuri ecstreme.