‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. 43 de vinuri autohtone de top, selectate pentru Cartea Vinurilor din România

FOTO. 43 de vinuri autohtone de top, selectate pentru Cartea Vinurilor din România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

43 de vinuri de top de la 16 producători autohtoni au fost selectate pentru a fi incluse în ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele viticole ale României și Republicii Moldova. Toate cele 16 companii vinicole moldovenești participante în concurs au primit calificative maxime din partea unui juriu format din 8 experți internaționali, întrunit la Cund, jud. Mureș, între 26-27 august 215.

În cadrul celei mai ample evaluări de vinuri din regiune au fost degustate și apreciate circa 250 de probe din cele două țări. Dintre cele 46 de vinuri produse de companiile din Moldova, preselectate pentru a participa la evaluare, juriul internațional a ales 43, care vor apărea în volumul „The Wine Book of Romania”, la începutul anului viitor. Alături de cele mai bune vinuri românești, cartea va prezenta vinuri moldovenești produse de „Sălcuța”, „Vinăria din Vale”, „F’autor”, „Vinăria Poiana”, „Minis Terrios”, „Suvorov Vin”, „Chateau Vartely”, „Molda”, „Chi”, „Asconi”, „Carpe Diem”, „Crescendo”, „Purcari”, „Gitana”, „Et Cetera” și „Cricova”.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Faptul că toate cele 16 companii de top din Moldova, care au participat la evaluare, vor intra în Cartea Vinurilor din România, demonstrează că strategia noastră, îndreptată spre sporirea calității vinurilor autohtone, dă rezultate remarcabile. Vinurile alese de către juriul internațional au un potențial enorm, iar volumul care le va populariza are capacitatea de a propulsa brandul național Vinul Moldovei spre noi piețe de desfacere.”

„The Wine Book of Romania” se află la prima ediție, proiectul fiind inițiat de Marinela Vasilica Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor, care în perioada aprilie-august 2015 a vizitat personal circa o sută de crame din România și Republica Moldova și a degustat aproape trei mii de vinuri, cu scopul de a selecta vinurile de top pentru evaluare.

Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea proiectului: „Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Acest ghid îi va incuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor.”

‹ adv ›

În concurs au intrat vinuri din soiuri tradiționale, unice în lume, cultivate în România și Republica Moldova, cum ar fi Fetească Regală, Fetească Neagră, Rara Neagră, Negru de Drăgășani, Zghihară și Tămâioasă Românească, dar și vinuri din soiuri clasice internaționale, cele mai apreciate fiind Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Juriul „The Wine Book of Romania” a fost format din 8 experți de talie mondială, 3 dintre care dețin înaltul titlu de Master of Wine: Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franța), Luiz Alberto (Master of Wine – Brazilia). Alături de cei trei se află importanți experți din domeniu precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd – România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri – România), Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri – Coreea).

Pentru a asigura obiectivitatea maximă a juriului internațional, experților le-au fost dezvăluite doar anul vinurilor și originea soiurilor (autohton sau internațional), iar accesul producătorilor la locul în care s-a desfășurat jurizarea a fost strict interzis. În rezultatul degustării și deliberării, din cele 250 de vinuri evaluate, peste 15% au primit calificativul maxim de 5 stele, 36% au fost notate cu 4 și peste 37% au obținut 3 stele. 11 procente dintre vinurile degustate de juriu au fost excluse.

Caroline Gilby, Master of Wine din Marea Britanie: „Faptul că am refuzat anumite vinuri nu înseamnă că ele nu sunt vinuri de top, ci că în regiune trebuie cultivată această exigență a vinului de calitate. Vom trimite recomandările noastre personale producătorilor ale căror vinuri au fost excluse. Noi nu suntem aici să criticăm, ci să le oferim consultanță celor care au încredere că vinurile lor merită un loc în topul internațional.”

‹ adv ›

Vinurile de calitate din România și Republica Moldova au reușit să impresioneze membrii juriului internațional. Paul Robert Blom, degustător internațional cu peste 50 de ani de experiență în domeniul vinurilor, a apreciat zona noastră ca fiind “the new old world of wine” (noua lume veche a vinurilor), în timp ce Luiz Alberto, expert din SUA, a fost cucerit de personalitatea vinurilor obținute din soiuri autohtone.

Volumul bilingv (român-englez) „The Wine Book of Romania” va fi lansat în martie 2016 și va reprezenta un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Cartea vinurilor din regiune este destinată institutelor culturale, ambasadelor României și ale Republicii Moldova, dar și va fi reprezenta vinurile noastre la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›