miercuri, 4 septembrie, 2024
19.4 C
Chișinău
Acasă Articole FOTO. Efectuarea corectă a analizei solului și apei pentru căpşun şi culturi bacifere prezentate de ACSA la Dobrogea Veche

FOTO. Efectuarea corectă a analizei solului și apei pentru căpşun şi culturi bacifere prezentate de ACSA la Dobrogea Veche

0
FOTO. Efectuarea corectă a analizei solului și apei pentru căpşun şi culturi bacifere prezentate de ACSA la Dobrogea Veche

50% din pierderile de recoltă înregistrate la cultura căpșunului și culturile bacifere sunt provocate de calitatea proastă a materialului săditor. Alți factori ce diminuează recolta țin de combaterea bolilor și dăunătorilor, administrarea îngrășămintelor – fără a realiza analiza solului și irigarea – fără a cunoaște calitatea apei.

Aceste probleme duc nu doar la o rentabilitate scăzută, ci și stagnează dezvoltarea ramurii arbuștilor fructiferi și căpșunului. Pentru a facilita accesul fermierilor la tehnologiile moderne de cultivare, dar și a le acorda ajutor în dezvoltarea afacerii, Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) au organizat 10 Şcoli de Câmp a Fermierilor (ŞCF), 5 loturi demonstrative și instruiri de care au beneficiat sute de producători pe parcursul acestui sezon. Rezultatele unuia dintre loturi au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat recent în raionul Sângerei.

„În satul Dobruja Veche, Sângerei, a fost înființat unul din cele 5 loturi demonstrative, în cadrul căruia au fost testate 3 soiuri de căpșun remontante (Albion, Selva, Annabelle), un soi de fragi – Elba, un soi de mur – Loch Ness, un soi de zmeur Tulameen și de coacăz roșu Jonker Vaker Tets. Am organizat în cadrul acestui seminar două ateliere de lucru, unde au fost puse în discuție principalele aspecte de cultivare, dar și problemele cu care se confruntă fermierii. Un rol decisiv în reușita afacerii îl are materialul săditor de calitate și respectarea tehnologiei de creștere. Totodată, pentru înființarea plantațiilor de căpșun și culturi bacifere producătorii trebuie să realizeze, mai întâi de toate, analiza solului și apei ce va fi utilizată pentru irigare. Recomand fermierilor, înainte de a planifica plantația, să realizeze proiectul pentru aceasta, astfel, nu doar vor diminua riscurile, dar și vor putea aplica pentru subvenții și acoperi o parte din cheltuieli. Acum, spre sfârșit de sezon, este foarte important de a pregăti corect plantele pentru perioada rece a anului. Astfel, realizarea corectă a tăierilor de toamnă și tratarea împotriva bolilor fungice la mur și zmeur au fost alte două subiecte discutate de către fermierii prezenți la eveniment, iar experții le-au explicat particularitățile efectuării acestora. Per total, au fost înființate 10 școli de câmp, iar fermierii-membri ai acestora au primit un set de Kit mobil de analiză expres a solului şi apei la irigare şi 80 de seturi de grădinărit care le va facilita esențial munca, deoarece includ uneltele de care ei se folosesc cel mai des, mai ales că, reușita lucrărilor de întreținere și productivitatea muncii depinde nemijlocit nu doar de modul în care sunt realizate, dar și uneltele utilizate”, a menționat Anatolie Fală, coordonatorul Proiectului.

Despre avantajele realizării analizei solului și apei a vorbit Andrei Rozanov, Expert internaţional în misiune FAO. Acesta a menționat, că principalele specii de pomușoare cultivate în Republica Moldova preferă solurile acide, cu un pH de 5,5-6,5, solurile însă din Republica Moldova au un pH între 6,8-8,1, deci sunt soluri preponderent bazice. Totodată, în urma analizelor efectuate au fost identificate carențe de azot și fosfor în plantațiile din țară, care influențează negativ asupra recoltei. Astfel, mai întâi de toate, expertul recomandă realizarea analizei solului și administrarea îngrășămintelor fiziologic acide, cum ar fi sulfatul de amoniu, nitratul de amoniu sau ureea.

„De cele mai multe ori, fermierii înființează plantații multianuale fără a realiza analiza solului și irigă cu apă ce nu corespunde calității. Analiza solului trebuie realizată primăvara înainte de plantare sau din toamna anului anterior. Producătorul poate efectua analiza în condiții de laborator sau de sine stătător achiziționând un dispozitiv special ce permite identificarea carențelor pentru azot, fosfor și potasiu, ce include 25 de probe. Cantitatea de elemente din sol se modifică esențial în dependență de culturile ce cresc pe acest teren, astfel, recomand să fie efectuată analiza solului în fiecare an. Unii fermieri folosesc drept îngrășăminte rumegușul sau paiele de cereale, care utilizează foarte mult azot la descompunere. Deci, este binevenit în acest caz să verificăm conținutul de azot pentru a nu crea carențe. În cazul în care sunt prezente carențe de microelemente, recomand fermierilor să opteze pentru îngrășămintele foliare, deoarece, deseori, îngrășămintele nu sunt asimilate de către plante din cauza pH-ului bazic sau altor elemente din sol. Un alt factor important este calitatea apei, care diferă foarte mult de la o regiune la alta. Cunoscând calitatea apei și conținutul de săruri în acestea, fermierii vor efectua udările diferențiat. În cazul în care calitatea apei este mai rea, recomand să fie mărită norma de udare”, a spun Andrei Rozanov.

Pe parcursul acestui an, soiurile importate au fost monitorizate pentru a aprecia cum se adaptează condițiilor climaterice din zonă. Totodată, a fost inițiată multiplicarea soiurilor de căpșun pentru a asigura pe viitor producătorii cu material săditor devirozat. Iurie Marinescu, Președintele cooperativei Marfidor care reunește 20 de membri, este unul din beneficiarii proiectului ce își dezvoltă cu succes afacerea.

„Am înființat cooperativa în anul 2012, concomitent înființând plantații cu soiuri noi de zmeur și căpșun. Datorită suportului ACSA, am organizat în acest an în cadrul cooperativei câmpul demonstrativ ce include 500 de plante de zmeur – soiul Tulameen, 500 de plante de coacăz – soiul Jonker Vaker Tets, 500 de plante de mur – soiul Loch Ness și 4 soiuri de căpșun a câte 960 de plante fiecare. Plantele de căpșun au fost plantate pe biloane, a fost instalat sistemul de irigare prin picurare și de umbrire, iar în plantațiile de zmeur și mur am instalat sistemul de susținere a plantelor pentru a forma corect tufele, a susţine şi a asigura creşterea uniformă a plantelor.  Colaborez cu ACSA de peste 10 ani, iar peste 25 de producători din acest sat au beneficiat de suport în cadrul Proiectului. Au fost susținuți și producătorii de legume, trandafiri, porumb zaharat, au fost acoperite în raport de 50% cheltuielile pentru procurarea bateriilor solare pentru sere, adică o mulțime de probleme au fost soluționate”.

Ion Bejenari, este unul din membrii cooperativei Marfidor. Acesta dispune de o plantație de trandafir, livezi, dar a înființat recent și un lot de culturi bacifere. A activat mai mulți ani în Ucraina în pomicultură, după care a decis să inițieze propria afacere în țară. Este al doilea an de când fermierul a devenit membru ACSA și susține că a avut doar de câștigat în această perioadă.

„Am decis să înființez lotul demonstrativ pentru culturile bacifere, deoarece experiența celorlalți producători din regiune demonstrează că acestea sunt de succes. Anul trecut a fost primul an în care am devenit membru ACSA și am beneficiat de suport. Mă bucur mult că am avut această ocazie, deoarece nu cunoșteam absolut nimic despre culturile bacifere și mi-ar fi fost foarte greu fără recomandările experților din cadrul proiectului. Pe lângă instruiri şi soiuri performante de căşun şi culturi bacifere, în câmpul demonstrativ au fost procurați stâlpi pentru a instala sistemul de umbrire la stoloniera de căpşun şi sistemul de susținere în plantațiile de zmeur și mur, s-a instalat sistemul de irigare prin picurare. Încă nu am reușit să comercializăm cantități mari din soiurile testate, deoarece este primul an în care am recoltat, dar cred că pomușoarele sunt culturi de perspectivă și neapărat voi majora suprafața în anul următor”.

Galina Vizitiu, dispune de o plantație de arbuști fructiferi și căpșun și se bucură de succes în rândurile consumatorilor. Iar în următorii ani, aceasta planifică să comercializeze și fragi, lucru posibil datorită noului soi italian importat pentru multiplicare în cadrul proiectului ACSA.

„Producem legume, zmeur, coacăză, căpșune, în special, axându-ne pe soiurile de căpșun, având atât remontante, cât și neremontante. Anul acesta, datorită suportului ACSA, am plantat și soiuri de căpșun și fragi de origine italiană în scopul multiplicării materialului săditor. Sper că, în următorii ani vom avea cantități suficiente de fructe pentru comercializare şi material săditor propriu. Vindem pomușoarele ușor și ne bucurăm de succes în rândul consumatorilor. Fiind din Ungheni, vin cumpărători și din România, care deja ne cunosc. Pentru noi, este deosebit de important să cunoaștem cum să producem calitativ pomușoarele, deoarece chiar dacă micile afaceri pe care le avem ne asigură cu profit, oricum comitem unele greșeli. Per total, avem aproape 50 de ari, iar copii noștri cultivă și ei pomușoare. Mă bucur mult că avem ocazia să participăm la instruiri, chiar ne sunt utile”.

Per total, la eveniment au participat peste 60 de producători de arbuști fructiferi și căpșun, membri ai Şcolilor de Câmp al Fermierilor din Dobruja Veche – Sângerei, Plop şi Pocrovca – Donduşeni, Grimăncăuţi – Briceni, Zaim – Căuşeni, Hristoforovca – Ungheni, Speia – Anenii Noi, Meleşeni – Călăraşi și Negureni – Telenești.