FOTO. Limagrain a prezentat potențialul hibrizilor de porumb și floare în cadrul platformei de la Brăviceni

756
Link sponsorizat

Una dintre cele mai mari preocupări a fermierilor spre sfârșit de sezon, este alegerea materialului semincer de calitate pentru următorul an agricol, mai ales pentru culturile de porumb și floarea soarelui – unele dintre cele mai cultivate la noi în țară.

În acest context, Compania Limagrain, lider european la capitolul semințe, a realizat recent o întrunire cu fermierii și partenerii săi, pentru a aborda cele mai importante probleme ale acestui sezon și a identifica, împreună cu aceștia, soluții viabile. Astfel, compania își propune să fie mai aproape de producători și să devină unul dintre promotorii agriculturii performante, nu doar la capitolul material semincer.

Link sponsorizat

„În fiecare an organizăm, în această perioadă, întruniri cu distribuitorii și fermierii din țară pentru a-i informa despre ultimele realizări ale companiei Limagrain. Fiind mereu printre primii la capitolul inovații, ne-am propus să venim în întâmpinarea producătorilor și cu alte soluții, astfel, acest seminar este diferit de celelalte. Fiecare zonă are specificul său, deci, unii solicită hibrizi cu o toleranță sporită la secetă, alții cu o rezistență sporită la boli, iar noi suntem cei ce putem propune nu doar hibrizii potriviți, ci și tehnologia optimă. Condițiile climaterice s-au schimbat, iar acest lucru influențează nemijlocit plantele. Discutând și colaborând împreună, vom reuși. Nu ne dorim doar să comercializăm semințe, ne dorim ca acestea să asigure profit maxim fermierilor. Am prezentat rezultatele cercetărilor realizate în țară și peste hotare. Totodată, în cadrul acestui seminar am relatat agricultorilor despre procedee simple sau unele recomandări care îi vor ajuta să economisească timp, carburanți și nemijlocit să obțină rezultate mai bune. Îi îndemnăm să adopte tehnologii moderne de producere și să opteze pentru semințe de calitate”, a menționat Vitalie Gorincioi, directorul general Limagrain Moldova.

Seminarul a fost organizat în satul Brăviceni, Orhei, unde producătorii au avut posibilitatea să aprecieze potențialul productiv al hibrizilor de porumb și floarea soarelui, dar și să beneficieze de unele recomandări expuse de Dumitru Brînzilă, directorul comercial al companiei.

„Dacă e să vorbim de ultimele realizări ale companiei, producătorii deja se bucură de tehnologia Sanneo la floarea soarelui – care este în top la capitolul rezistență la Orobanche Cumana, plantă parazită ce produce daune însemnate în cultură. Punem la dispoziția producătorilor hibrizi de înaltă calitate, cu rezistență sporită de până la 7 rase de lupoaie. Pentru hibrizii de porumb, compania noastră continua implementarea tehnologiilor digitale, prima din acestea este Hydraneo (tehnologia de management al secetei), ce permite alegerea exactă a hibridului de porumb, datei optime de semănat, fertilizarea și densitatea corectă per hectar, ce asigură diminuarea riscurilor de dezvoltare optimă a plantelor. Se obţine acest efect prin utilizarea unui soft LG, care deţine informaţii de condiţii climaterice şi precipitaţii pentru fiecare locaţie din ţară pe parcursul ultimilor 25 de ani, etc. În curând, compania LG va pune la dispoziţie şi tehnologia – Eeasy VR, ce va include fotografierea digitală (din satelit) a câmpului de semănat şi, fiind utilizată la semănătorile moderne, se va efectua semănatul variat al seminţelor pe diferite parcele ale câmpului în dependenţă de fertilitatea solului acestora. Rezultatul acestei inovaţii este optimizarea şi eficientizarea potențialului de roadă a fiecărui câmp. Avem soluții și pentru producătorii eco din țară, reprezentate de semințe de floare şi porumb cu o rezistență genetică sporită la boli. Însă, fermierii trebuie să înțeleagă că, fără a respecta tehnologia de creștere, inclusiv asolamentul, plantele nu vor putea oferi o recoltă înaltă. O noutate inedită o reprezintă hibrizii de porumb Starcover, ce includ tratarea semințelor cu stimulatori de creștere ce îmbunătăţesc germinarea şi stimulează dezvoltarea sistemului radicular. Este pentru prima dată când lansăm pe piață astfel de hibrizi și credem că acest lucru va creşte productivitatea muncii agricultorilor”, a explicat Dumitru Brînzilă.

Compania Limagrain dispune de hibrizi adaptați la diverse tehnologii, începând de la cea Convențională, Clearfield, Clearfield High Oleic, Clearfield Plus, Clearfield Plus High Oleic şi Express. Hibrizii de floarea soarelui LG se caracterizează prin:

  • Diferite grupe de maturitate;
  • Conținut înalt de ulei și stabilitatea raportului ulei – productivitate;
  • Plante bine dezvoltate, robuste, cu sistem foliar bogat;
  • Capitul cu port semi-aplecat, foarte bine polenizat;
  • Rezistență la Mană (rase noi);
  • Toleranță Sclerotinia, Phomopsis, Macrophomina;
  • Potențial foarte înalt de producție;

Pentru a facilita accesul fermierilor la semințe de calitate, Limagrain a stabilit parteneriate cu mai mulți distribuitori, printre care Compania Bioprotect. Vasile Gușan, agronomul companiei Bioprotect pentru zona de Centru susține că, fermierii sunt mulțumiți de calitatea materialului semincer, optând an de an pentru acesta.

„Am optat pentru parteneriatul cu Compania Limagrain pentru a asigura producătorii din țară cu semințe de calitate, cu un potențial genetic înalt, în special pentru culturile de floarea soarelui, porumb și mazăre. Avem o colaborare fructuoasă de mai mulți ani. De fapt, este destul de dificil de a alege hibridul potrivit pentru o anumită zonă sau chiar lot în parte, iar organizarea câmpurilor demonstrative de către Compania Limagrain ne asigură cu informații și recomandări viabile pentru fermieri. Nemijlocit, și aceștia participând la seminare pot vedea rezultatele. Aș recomanda producătorilor hibridul LG 56.33 CL pentru floarea soarelui, care nu cedează celor noi și pentru care în continuare optează mulți fermieri”, a menționat Vasile Gușan.

Noua abordare a companiei în organizarea întrunirilor a fost înalt apreciată de fermieri, care au relatat că sunt foarte importante atât schimbul de experiență cu alți producători, cât și recomandările pe care le-au exprimat reprezentanții companiei.

„Cultiv culturi agricole pe o suprafață de circa 350 de hectare. Deja de peste 7 ani procur semințe de la Compania Limagrain. Apreciez calitatea acestora, fiind mai rezistente la secetă și oferind recolte mai înalte per hectar. În fiecare an, testez hibrizii noi apăruți pentru a-l identifica pe cel mai potrivit. În acest an, spre exemplu, cea mai mare suprafață cultivată cu floarea soarelui a fost destinată hibridului LG 50.635 CLP. Acum, la acest hibrid pot fi combătute buruienile cu erbicid, ceea ce este un avantaj enorm. Totodată, am semănat și soiuri de grâu și mazăre de la această companie. Platforma demonstrativă organizată în cadrul gospodăriei pe care o gestionez este utilă și pentru alți producători, care pot compara rezultatele obținute în cadrul întreprinderilor lor cu cele de aici, dar și pot comunica pentru a omite greșelile comise la producere”, a spus Andrei Erhan, gazda evenimentului.

„Am acceptat cu plăcere să particip la seminarul organizat de compania Limagrain, mai ales că am procurat și material semincer de la această companie. În acest an, am optat pentru semințe de porumb și floarea soarelui. Totodată, colaborând cu reprezentanții Limagrain, am aflat despre un nou hibrid de floarea soarelui, cu caracteristici mai bune, care nu necesită erbicidare și este, cred eu, perfect pentru câmpurile ecologice pe care le cultiv an de an. Sunt în așteptarea unor recolte bune”, a adăugat Mihai Gașper, agricultor.

„Având 250 de hectare de teren agricol, încercăm să alegem material semincer de calitate. Deja de peste 5 ani colaborăm cu Compania Limagrain și cultivăm hibrizii propuși. Chiar dacă, în ultimii ani, o problemă pentru fermieri a fost seceta, recoltele obținute pe câmpurile unde am semănat semințe de la Limagrain sunt bune. Totodată, comparativ cu alți hibrizi, plantele arată mai bine. Mereu recomand altor producători din zonă acești hibrizi și cred că sunt unii dintre cei mai buni”, a conchis Nicolai Malic.

După ce, în teren deschis, au fost prezentați și apreciați unii dintre cei mai performanți hibrizi, producătorii au participat și la un seminar, unde au putut interacționa cu experți din domeniu, afla mai multe despre potențialul hibrizilor Limagrain și despre noutățile companiei.

Link sponsorizat

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here