FOTO: basarabia.md

Belgia, Germania, Franța și alte țări în magazinele cărora pe rafturi pot fi găsite nucile produse la noi în țară. Poze cu prețul acestora au invadat rețelele de socializare în ultimele săptămâni, producătorii din țară fiind vădit nemulțumiți de discrepanța mare de preț cu care a fost procurat miezul de la ei și vândut peste hotare.

Spre exemplu, potrivit unei poze postate anterior pe o rețea de socializare, în Franța prețul unui kilogram de nuci din Moldova este de aproape 21 de euro per kilogram.

FOTO: facebook/ Valentina Valsh

O altă confirmare a faptului că nucile autohtone sunt vândute cu prețuri de zeci de ori mai mari decât au fost cumpărate, este poza postată anterior de o moldoveancă stabilită în Belgia, unde un kilogram de nuci din Moldova, la începutul acestei luni era de aproape 24 de euro.

FOTO: facebook/ Mihaela Demerji

Prețuri mari au fost înregistrate și mai aproape de Moldova, chiar la Iași, România unde prețul unui kilogram de nuci autohtone în luna decembrie 2018 a fost de 103 roni (peste 400 de lei). Brandul „Fruit2Go” aparține companiei „Monicol” din Moldova, care are o cotă de piaţa din țară de peste 28 la sută.

FOTO: facebook/ Ilian Cașu

Potrivit datelor statistice, în ultimii ani, tot mai mulți producători din țară au plantat livezi de nuci, însă, unii din aceștia deja sunt deciși să le defrișeze, ținând cont de prețurile mizere propuse pentru miez.

Amintim că, prețul nucilor în acest an de comercializare în Republica Moldova a fost de 20-50 de lei/kilogram. La moment, pe unele platforme online de comercializare din Moldova, pentru un kilogram de miez de nucă este oferit chiar și prețul de 8 lei. Autoritățile argumentând că, asemenea prețuri mici sunt caracteristice nu doar țării noastre, fapt care, după cum se vede, nu este confirmat.

3 COMENTARII

  1. Acesta este pretul din retail peste hotare, dar care este pretul de achizitie en-gros, de la ai nostri, adica cu cat vand angrosistii nostri miezul peste hotare, aceasta e intrebarea. Ca sa intelegi de ce a cazut pretul, nu e de ajuns sa afisezi productia de pe rafturui, acel pret nu e unul relevant.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here