FOTO: irishhereford.com

La ora actuală în lume există peste o mie de rase de vite mari cornute. Atunci când cumpărați o vacă pentru gospodăria proprie asigurați-vă că rasa poate fi crescută în condițiile zonei locale. Dar nu înainte de a decide ce vreți să produceți: lapte, carne sau și una și alta.

Vă întrebați care rasă este cea mai bună? Nu există un răspuns corect la această întrebare, totul depinde de o serie de factori ca cerințele pieței sau posibilitățile fermierului. Prin urmare în acest material vom puncta doar avantajele celor mai răspândite rumegătoare.

Rasa Holstein

FOTO: narwaldairyfarm.com
FOTO: narwaldairyfarm.com

După ce a devenit populară în America și Canada, rasa Holstein a cucerit Germania. La moment, aceasta este cea mai cunoscută și reprezentativă rasă de lapte din lume. Ajunsă la maturitate cântărește 600 de kg și produce 6500-7000 kg de lapte anual, cu o concentrație de 3,7% grăsime. Încrucișată cu taurinele bălțate cu negru, vacile Holstein dau cu 200 litri de lapte mai mult. În ameliorarea bovinelor se pune cea mai mare presiune pe tauri.

Rasa bălțată cu negru

FOTO: selomoe.ru
FOTO: selomoe.ru

Animalele din această rasă și-au câștigat popularitatea datorită calității cărnii și potențialului ridicat de lapte (5500-6000 kg de lapte anual, cu un procent mic de grăsime de 3,5%). Trunchiul lor este lung și voluminos, toracele adânc și spatele lat. La naștere, vițeii au o greutate de 35 de kg. Este folosită la încrucișări pentru îmbunătățirea productivității altor rase. Nu uitați că fiind un animal de talie mare, bălțata neagră are nevoie de mai multă hrană.

Rasa Jersey

FOTO: inzerce-cz.cz
FOTO: inzerce-cz.cz

Originară din Anglia, Jersey este una din cele mai vechi rase de vaci din lume. Inițial autoritățile londoneze interziceau exportul ei pentru a menține puritatea rasei, astăzi însă, vaca Jersey poate fi găsită în diverse țări alte lumii, tolerând orice condiții climatice. Deși sunt cam agresive, îngrijite corect rumegătoarele  sunt docile și liniștite. Nu este o rasă foarte productivă (doar 3000-3500 kg de lapte pe an), dar dă cel mai gras lapte, fiind supranumită și rasă de unt. În medie procentul grăsimii laptelui este de 5-6%, dar poate ajunge și la 7%, smântâna dulce separându-se imediat. Pe lângă grăsime, laptele are un conținut ridicat de proteine și calciu.

Rasa Simmental

FOTO: vancats.ru
FOTO: vancats.ru

Despre vitele din rasa Simmental se știe că sunt originare din Elveția. Datorită faptului că valorifică eficient iarba, vaca se adaptează bine în diferite colțuri ale lumii. Este o bună producătoare de lapte și carne. În medie Simmentalul produce într-un an o cantitate de 5000 kg de lapte, însă un exemplar excelent ajunge chiar și la 9000 de kg. Poate fi crescută în curte pentru că nu are mari pretenții față de mâncare sau întreținere.

Rasa Ayrshire

FOTO: farmshop.co.ke
FOTO: farmshop.co.ke

Ayrshire s-a format în Scoția și este o rasă de lapte de dimensiunii medii. La maturitate junca adultă cântărește 520 de kg și asigură în jur de 4000-5000 kg de lapte, cu grăsimea de 4,0-4,3%, pe lactație. Fiind foarte rezistentă la frig, rasa este varianta perfectă pentru zonele montane sau nordice. Ayrshire este bălțată roșu cu alb, are părul scurt și coarne mari, răsucite. În plus este o rasă precoce, taurii ajungând la greutatea optimă pentru sacrificare în doar un an.

Rasa roșie de stepă

FOTO: agrorubo.ru
FOTO: agrorubo.ru

Provenită din stepele sudice ale Ucrainei, rasa roșie de stepă este apreciată pentru rezistența și adaptabilitatea sa remarcabilă. Prezintă o robă diversă, de la roșu deschis, până la roșu închis și uneori cu pete albe pe partea inferioară a capului, membrelor și trunchiului. La maturitate, roșia de stepă ajunge până la 520 kg și dă circa 5000 kg de lapte pe an. Astăzi, lucrările de ameliorare a rasei au ca scop îmbunătățirea constituției, grăsimii laptelui și forma ugerului. Taurii de prăsilă sunt selectați din rasa Angler.

Rasa Hereford

FOTO: irishhereford.com
FOTO: irishhereford.com

Hereford este cea mai valoroasă rasă de carne din lume, apreciată pentru carnea sa cu aspect marmorat. Se îngrașă ușor și are o putere mare de aclimatizare. Cornutele sunt renumite pentru temperamentul docil și durata de viață lungă (până la 18 ani). Rasa are un uger slab dezvoltat, laptele fiind consumat doar de viței. Greutatea optimă a unui taur Hereford este de 900-1350 kg, iar a unui vițel de 650-850 kg.

Rasa Iaroslavl

FOTO: atmagro.ru
FOTO: atmagro.ru

Iaroslavl este una din cele mai performante rase estice de bovine. Taurinele din această rasă sunt preponderent negre, capul alb și doar ochii încercuiți în negru. Forma corpului le este unghiulară și musculatura slab dezvoltată. O trăsătură distinctivă este amplasarea sfârcurilor, cele din față fiind mai depărtate ca cele din spate. Deși este o rasă de lapte, calitatea cărnii este satisfăcătoare. În plus tineretul se îngrașă ușor și produc carne de sacrificat devreme. Anual, o vacă dă 5000 kg de lapte, cu o grăsime de peste 4%. De asemenea, taurinele Iaroslavl au o capacitate remarcabilă de aclimatizare.

Rasa Kholmogor

FOTO: agrorubo.ru
FOTO: agrorubo.ru

Performanțe bune în condiții aspre de mediu o au bovinele din rasa Kholmogor, concepute în regiunea Arhanghelsk din nordul Rusiei. Animalele din această specie pot da rezultate bune chiar și în condițiile climaterice din Siberia pentru că sunt tolerante. Astfel, dacă sunt bine hrănite, vacile Kholmogor dau peste 6000 kg de lapte într-un an. Pe lângă lapte, și carnea acestor rumegătoare este calitativă. Exemplarele mature ajung la o greutate de peste 550 de kg.

Rasa olandeză

FOTO: agroinfo.com
FOTO: agroinfo.com

Rasa olandeză există de mult timp și are cea mai mare productivitate. Astăzi este prezentă în 33 de țări, standardul modern al rasei formându-se la începutul secolului XX prin ameliorarea continuă a speciilor locale olandeze. Bovinele au un aspect compact, spatele lat și musculatura dezvoltată. Producția anuală de lapte depășește 4000 de kg, cu un procent de grăsime de 4%. Rasa este precoce. La naștere vițeii cântăresc 35-40 kg,  vacile ajung la 550 kg, iar taurii la 900 kg.

Articol realizat în baza materialelor agroinfo.com

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here