‹ adv ›
vineri, 14 august, 2020
13 C
Chișinău

FOTO. VIDEO. Reportaj realizat de echipa Agrobiznes la cea de-a 10-a aniversare a Expoziției-Târg Agralim

Recomandate

VIDEO. Soluțiile ADAMA pentru protecția culturii de măr și particularitățile răririi chimice cu produsul BREVIS

Compania ADAMA Moldova a organizat vineri, 14 august, o transmisiune LIVE VIDEO din livada Fresh Time SRL, unde s-a discutat despre soluțiile...

Crescător de capre: Nu se mai găsesc furaje în sudul țării. Am fost nevoiți să aducem floarea-soarelui de la Edineț

Situația dramatică din sudul țării unde, recolta de grâu din acest an, în unele regiuni, a fost în jur de 250 de...

Agricultori din câteva raioane s-au pornit spre Capitală cu tehnica agricolă pentru a protesta

Potrivit informației furnizate de fermierii din Hâncești, Căușeni și Leova care au început protestul acum câteva zile, aceștia acum merg spre capitală...

Syngenta angajează Reprezentant vânzări cultura mare pentru Zona de Nord

Suntem o companie globală cu sediul central în Elveția și operațiuni pe tot globul. Cultura noastră este diversă și incluzivă, iar munca...

Deputat: Instituirea stării de urgență în agricultură practic nu rezolvă nimic

în cadrul unei conferințe de presă organizate la Parlament, deputatul Nicolae Ciubuc a explicat de ce nu este rațional de instituit stare...

El – bucătar, ea – profesoară de muzică. Familia Tricolici și afacerea lor mioritică

Familia Tricolici locuiește în satul Colibași, raionul Cahul și de mai bine de 12 ani investește în propria afacere – ferma de...

Echipa Agrobiznes a vizitat Expoziția-Târg Agralim, cel mai important eveniment agricol din Regiunea de Nord-Est a României, care a adunat și anul acesta peste 200 de companii de profil și mii de fermieri. Evenimentul se desfășoară în perioada 20-23 septembrie la Centrul Expozițional Transagropolis din Lețcani.

Am reușit să discutăm atât cu organizatorii expoziției cât și cu mai mulți participanți care ne-au povestit despre importanța participării la un asemenea eveniment, dar și despre principalele provocări din sectorul agricol.

Florin Mindirigiu, organizator, a relatat pentru Agrobiznes, că expoziția devenită deja una tradițională, reprezintă o platformă de comunicare care pune față-n față oameni din diverse structuri.

„Târgul pentru fermieri Agralim este un eveniment anual care se organizează pentru Regiunea de Nord-Est a României, dar la care participă și invitați din Republica Moldova. Este o expoziție ce reunește circa 200 de participanți, care vin și expun tehnică agricolă, echipamente pentru agricultură și produse, elemente de zootehnie și micii producători care prezintă produse alimentare și non alimentare. Târgul este vizitat de fermierii din regiunea noastră și nu doar. Pe lângă expoziții sunt organizate o serie de seminare forumuri, evenimente. În prima zi se desfășoară, tradițional, un forum destinat culturilor de câmp. A doua zi este destinată zootehniei. Penultima zi este dedicată micilor fermieri, pentru ca aceștia să poată intra în contact cu autoritățile, să afle care va fi viitorul lor și ce îi așteaptă. Așteptăm fermierii să discute cu specialiștii de aici, companiile participante să semneze cât mai multe contracte, iar micii producători să fie mai vizibili și să-și poată vinde mai ușor produsele”, a spus Florin Mindirigiu.

Ajuns la a 10-a ediţie, Târgul Agralim este o bună oportunitate pentru fermieri de a afla direct de la specialiștii în domeniu ultimele noutăți cu privire la fondurile și mecanismele de finanțare, legislație și creșterea randamentelor fermelor.

Printre participanți l-am întâlnit și pe Valeriu Cosarciuc, președintele S.A.„ Moldagrotehnica”, care ne-a relatat că, nu este pentru prima dată când participă la acest târg. Potrivit lui, este o experiență deosebită, mai mult ca atât sunt cumpărători care cunosc despre produsele companiei și le vizitează standul pentru a vedea noutățile prezentate.

„Suntem la această expoziție pentru a prezenta fermierilor din România tehnică agricolă. Am participat și anii precedenți. În anul curent, venim cu mai multe noutăți cum ar fi semănători inteligente, grape performante, pluguri și altele. Este important să avem întâlniri cu potențialii cumpărători, la fel, sperăm să identificăm firme ce ar dori să distribuie tehnica noastră în România. Fermierii mici și mijlocii apreciază produsele noastre, deoarece acestea sunt de calitate și mai puțin costisitoare. În aceste zile, deja am reușit să găsim potențiali clienți și cumpărători. Prezentăm semănătoarea inteligentă care poate fi condusă apăsând pe un singur buton. Operatorul poate seta distanța între rânduri, numărul de semințe la metru liniar, cantitatea de îngrășăminte ce sunt administrate. Acest lucru ușurează foarte mult munca tractoristului. La fel, se înregistrează unde este fiecare sămânță, pentru ca mai apoi să administrăm direct la ea îngrășământul necesar. Această semănătoare oferă o economie bună, deoarece sunt îngrășăminte și stimulatori de creștere scumpi care trebuie administrați direct la semințe, ceea ce nu este mereu posibil. Piața din România este deschisă pentru Republica Moldova, unica problemă este taxa TVA”, a adăugat Valeriu Cosarciuc.

În cadrul evenimentului, se desfășura Expoziția de Animale de Rasă „Excelență în Zootehnie” care reunea cele mai reușite exemplare de animale de rasă – bovine de carne, bovine de lapte, ovine și caprine.

Augustin Ciută, din Iași prezenta cârlani din rasa Țurcana și ne-a mărturisit că, nu este o meserie ușoară, se reușește doar dacă pui mult suflet și multă dragoste în ceea ce faci.

„Sunt cioban de 42 de ani și am circa 800 de oi. Am adus la expoziție doar cârlani și sper că voi găsi și potențiali cumpărători. De obicei, vindem mei, lapte, lână. Lâna, în acest an, am vândut-o cu un leu per kilogram, iar un leu mi l-a oferit statul. Am făcut certificate de origine pentru rasa respectivă. Sper să avem o piață de desfacere mai mare, acum vindem doar în România, Iași și orașele din jur. Această rasă este ușoară la întreținere și bună de lapte, oferă circa 400 ml lapte pe zi. Prima dată particip cu animale la expoziție, am așteptări mari”, ne-a comunicat ciobanul.

Elena Doroftei, din Suceava a menționat că nu este pentru prima dată la expoziție, iar cei care deja cunosc despre calitatea produselor lor vin întotdeauna să procure câte ceva de la ei.

„Reprezint cooperativa Timineanca, suntem asociați 2 producători și ne ocupăm cu producerea produselor lactate. Am venit cu diverse brânzeturi de oaie, vacă și capră. Avem această afacere de peste 5 ani și ne străduim să participăm la cât mai multe expoziții. Mereu am fost bine primiți. Produsele noastre sunt apreciate în toată țara. Avem 10 capre, 40 de oi și 10 vaci și o secție mică de producere, mai târziu sperăm să ne extindem. Lucrăm două familii și ne rânduim, când noi mergem la expoziții ei rămân să îngrijească de animale. Suntem în proces de discuții și dacă reușim să identificăm niște surse financiare atunci vom procura utilaje suplimentare”, ne-a mai spus producătoarea.

Adrian Șincă, unul dintre cei mai deosebiți participanți a expus găini din rasa Brahma, care erau admirate de toți vizitatorii impresionați de penajul, dar și de mărimea acestora.

„Veneam dintr-un concediu și am văzut pe drum asemenea găini, astfel, a doua zi deja le căutam să le cumpăr. Import varietăți din Olanda, Belgia. Este o singură rasă, Brahma, de la care am circa 13 varietăți. O găină frumoasă poate costa și 200 de euro. Le țin doar pe talaș și le asigur o alimentație specială. Le dau vitamine pentru penaj. Realizez găinile pe internet, am conturi pe rețele de socializare. La fel, oamenii mă caută după expoziții. De obicei sunt întrebate ouăle, puii sau chiar familii întregi, depinde de bugetul pe care îl are fiecare cumpărător. Nu e o afacere, e o pasiune. Investesc anual circa 4000 de euro. Vin la expoziții pentru a bucura copiii, să vadă ceva frumos și deosebit”.

La târg, fermierii, producătorii, antreprenorii, cercetătorii și specialiștii au șansa de a se familiariza cu cele mai noi tehnici și utilaje din domeniul agricol. Obiectivele majore ale evenimentului sunt stimularea dezvoltării practicilor agricole, încurajarea investițiilor în domeniul agricol și facilitarea întâlnirii și dialogului dintre fermieri, specialiști, antreprenori și consultanții agricoli.

Organizat în aer liber, pe o suprafață de 10 hectare, Agralim permite organizarea unui adevărat spectacol de tehnică agricolă, cu zone de demonstrații live cu utilaje agricole de lucrare a solului, precum și un poligon special amenajat pentru testarea abilităților fermierilor în manevrarea tractoarelor.

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Evenimente

VIDEO. Soluțiile ADAMA pentru protecția culturii de măr și particularitățile răririi chimice cu produsul BREVIS

Compania ADAMA Moldova a organizat vineri, 14 august, o transmisiune LIVE VIDEO din livada Fresh Time SRL, unde s-a discutat despre soluțiile...

Târgul producătorilor de miere 2020. Vezi unde va avea loc

Mai mulți apicultori din țară vor veni pe 18-23 august 2020 la Târgul Apicultorului, eveniment care tinde să devină o tradiție pentru...

Întâlnire Digitală Syngenta: Bune practici pentru tratarea eficientă și în siguranță a semințelor în fermă

Syngenta are plăcerea de a vă invita să participați la Întâlnirea Digitală pentru Bune practici pentru tratarea eficientă și în siguranță a...

Webinar: Cum înființăm corect o livadă modernă?

Livada Moldovei organizează miercuri, 8 iulie, ora 19.30, webinarul cu tematica: Cum înființăm corect o livadă modernă?Speakerii...

Webinar: Uscarea prunelor – oportunități investiționale

Livada Moldovei organizează webinarul cu tematica: Uscarea prunelor – oportunități investiționaleSpeakerii webinarului: Dr., conferențiar universitar Andrei Cumpanici și reprezentantul...