29 C
Chișinău
luni, 6 iulie, 2020
29 C
Chișinău
‹ adv ›

FOTO. VIDEO. Reportaj realizat de echipa Agrobiznes la cea de-a 10-a aniversare a Expoziției-Târg Agralim

‹ sponsorizat ›

Recomandate

C.Î. Agrostoc angajează Manager direcția Nutriţia Plantelor

Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc lansează concurs de angajare a unui Manager direcția Nutriţia Plantelor.CerințeStudii...

După reforma din 2017, MADRM a rămas fără suficiente cadre

Insuficiența personalului în cadrul subdiviziunii financiar administrative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), constituie o carență esențială, se arată într-un...

Importator de afine: Recolta din acest an este mai mare decât ne-am așteptat

Pline de vitamine și bogate în antioxidanți, afinele sunt fructele care nu ar trebui să lipsească din meniul verii. În ciuda faptului...

Cum influențează temperaturile înalte și seceta cultura porumbului?

În regiunile de Centru și Sud a țării, din cauza deficitului de precipitații, fermierii recoltează cantități mult mai mici de grâu, comparativ...
‹ adv ›
‹ adv ›

Echipa Agrobiznes a vizitat Expoziția-Târg Agralim, cel mai important eveniment agricol din Regiunea de Nord-Est a României, care a adunat și anul acesta peste 200 de companii de profil și mii de fermieri. Evenimentul se desfășoară în perioada 20-23 septembrie la Centrul Expozițional Transagropolis din Lețcani.

Am reușit să discutăm atât cu organizatorii expoziției cât și cu mai mulți participanți care ne-au povestit despre importanța participării la un asemenea eveniment, dar și despre principalele provocări din sectorul agricol.

Florin Mindirigiu, organizator, a relatat pentru Agrobiznes, că expoziția devenită deja una tradițională, reprezintă o platformă de comunicare care pune față-n față oameni din diverse structuri.

„Târgul pentru fermieri Agralim este un eveniment anual care se organizează pentru Regiunea de Nord-Est a României, dar la care participă și invitați din Republica Moldova. Este o expoziție ce reunește circa 200 de participanți, care vin și expun tehnică agricolă, echipamente pentru agricultură și produse, elemente de zootehnie și micii producători care prezintă produse alimentare și non alimentare. Târgul este vizitat de fermierii din regiunea noastră și nu doar. Pe lângă expoziții sunt organizate o serie de seminare forumuri, evenimente. În prima zi se desfășoară, tradițional, un forum destinat culturilor de câmp. A doua zi este destinată zootehniei. Penultima zi este dedicată micilor fermieri, pentru ca aceștia să poată intra în contact cu autoritățile, să afle care va fi viitorul lor și ce îi așteaptă. Așteptăm fermierii să discute cu specialiștii de aici, companiile participante să semneze cât mai multe contracte, iar micii producători să fie mai vizibili și să-și poată vinde mai ușor produsele”, a spus Florin Mindirigiu.

‹ adv ›

Ajuns la a 10-a ediţie, Târgul Agralim este o bună oportunitate pentru fermieri de a afla direct de la specialiștii în domeniu ultimele noutăți cu privire la fondurile și mecanismele de finanțare, legislație și creșterea randamentelor fermelor.

Printre participanți l-am întâlnit și pe Valeriu Cosarciuc, președintele S.A.„ Moldagrotehnica”, care ne-a relatat că, nu este pentru prima dată când participă la acest târg. Potrivit lui, este o experiență deosebită, mai mult ca atât sunt cumpărători care cunosc despre produsele companiei și le vizitează standul pentru a vedea noutățile prezentate.

„Suntem la această expoziție pentru a prezenta fermierilor din România tehnică agricolă. Am participat și anii precedenți. În anul curent, venim cu mai multe noutăți cum ar fi semănători inteligente, grape performante, pluguri și altele. Este important să avem întâlniri cu potențialii cumpărători, la fel, sperăm să identificăm firme ce ar dori să distribuie tehnica noastră în România. Fermierii mici și mijlocii apreciază produsele noastre, deoarece acestea sunt de calitate și mai puțin costisitoare. În aceste zile, deja am reușit să găsim potențiali clienți și cumpărători. Prezentăm semănătoarea inteligentă care poate fi condusă apăsând pe un singur buton. Operatorul poate seta distanța între rânduri, numărul de semințe la metru liniar, cantitatea de îngrășăminte ce sunt administrate. Acest lucru ușurează foarte mult munca tractoristului. La fel, se înregistrează unde este fiecare sămânță, pentru ca mai apoi să administrăm direct la ea îngrășământul necesar. Această semănătoare oferă o economie bună, deoarece sunt îngrășăminte și stimulatori de creștere scumpi care trebuie administrați direct la semințe, ceea ce nu este mereu posibil. Piața din România este deschisă pentru Republica Moldova, unica problemă este taxa TVA”, a adăugat Valeriu Cosarciuc.

‹ adv ›

În cadrul evenimentului, se desfășura Expoziția de Animale de Rasă „Excelență în Zootehnie” care reunea cele mai reușite exemplare de animale de rasă – bovine de carne, bovine de lapte, ovine și caprine.

Augustin Ciută, din Iași prezenta cârlani din rasa Țurcana și ne-a mărturisit că, nu este o meserie ușoară, se reușește doar dacă pui mult suflet și multă dragoste în ceea ce faci.

„Sunt cioban de 42 de ani și am circa 800 de oi. Am adus la expoziție doar cârlani și sper că voi găsi și potențiali cumpărători. De obicei, vindem mei, lapte, lână. Lâna, în acest an, am vândut-o cu un leu per kilogram, iar un leu mi l-a oferit statul. Am făcut certificate de origine pentru rasa respectivă. Sper să avem o piață de desfacere mai mare, acum vindem doar în România, Iași și orașele din jur. Această rasă este ușoară la întreținere și bună de lapte, oferă circa 400 ml lapte pe zi. Prima dată particip cu animale la expoziție, am așteptări mari”, ne-a comunicat ciobanul.

‹ adv ›

Elena Doroftei, din Suceava a menționat că nu este pentru prima dată la expoziție, iar cei care deja cunosc despre calitatea produselor lor vin întotdeauna să procure câte ceva de la ei.

„Reprezint cooperativa Timineanca, suntem asociați 2 producători și ne ocupăm cu producerea produselor lactate. Am venit cu diverse brânzeturi de oaie, vacă și capră. Avem această afacere de peste 5 ani și ne străduim să participăm la cât mai multe expoziții. Mereu am fost bine primiți. Produsele noastre sunt apreciate în toată țara. Avem 10 capre, 40 de oi și 10 vaci și o secție mică de producere, mai târziu sperăm să ne extindem. Lucrăm două familii și ne rânduim, când noi mergem la expoziții ei rămân să îngrijească de animale. Suntem în proces de discuții și dacă reușim să identificăm niște surse financiare atunci vom procura utilaje suplimentare”, ne-a mai spus producătoarea.

Adrian Șincă, unul dintre cei mai deosebiți participanți a expus găini din rasa Brahma, care erau admirate de toți vizitatorii impresionați de penajul, dar și de mărimea acestora.

„Veneam dintr-un concediu și am văzut pe drum asemenea găini, astfel, a doua zi deja le căutam să le cumpăr. Import varietăți din Olanda, Belgia. Este o singură rasă, Brahma, de la care am circa 13 varietăți. O găină frumoasă poate costa și 200 de euro. Le țin doar pe talaș și le asigur o alimentație specială. Le dau vitamine pentru penaj. Realizez găinile pe internet, am conturi pe rețele de socializare. La fel, oamenii mă caută după expoziții. De obicei sunt întrebate ouăle, puii sau chiar familii întregi, depinde de bugetul pe care îl are fiecare cumpărător. Nu e o afacere, e o pasiune. Investesc anual circa 4000 de euro. Vin la expoziții pentru a bucura copiii, să vadă ceva frumos și deosebit”.

La târg, fermierii, producătorii, antreprenorii, cercetătorii și specialiștii au șansa de a se familiariza cu cele mai noi tehnici și utilaje din domeniul agricol. Obiectivele majore ale evenimentului sunt stimularea dezvoltării practicilor agricole, încurajarea investițiilor în domeniul agricol și facilitarea întâlnirii și dialogului dintre fermieri, specialiști, antreprenori și consultanții agricoli.

Organizat în aer liber, pe o suprafață de 10 hectare, Agralim permite organizarea unui adevărat spectacol de tehnică agricolă, cu zone de demonstrații live cu utilaje agricole de lucrare a solului, precum și un poligon special amenajat pentru testarea abilităților fermierilor în manevrarea tractoarelor.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Agrobiznes merge la AGRALIM – cel mai mare târg de agricultură din zona Moldovei

Agrobiznes participă în calitate de Partener Media la Târgul pentru fermieri AGRALIM 2018. Evenimentul se desfășoară în perioada 20 – 23 septembrie la Centrul Transagropolis...

VIDEO. Moldagrotehnica a prezentat la TehAgroFest prima semănătoare inteligentă produsă în Moldova

Inginerii companiei Moldagrotehnica au prezentat în cadrul expoziției TehAgroFest 2018 un produs unic pentru Republica Moldova - semănătoarea inteligentă SKDF-6, pentru culturile prășitoare.Fiecare secție...
‹ adv ›

Advertoriale

Avertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

În acest an, specialiștii Agarista Agricola au depistat dezvoltarea în masă în livezile de prun a dăunătorului Asphondylia pruniperda. În special, țânțarul galicol...

Rolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Rolul calciului în dezvoltarea culturilor pomicoleDespre efectul pozitiv al calciului ușor asimilabil asupra culturilor pomicole producătorii cunosc de...
‹ adv ›

Recente

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.

C.Î. Agrostoc angajează Reprezentant Regional pentru zona de Sud a țării

Dacă crezi că lucrul de oficiu nu este pentru tine, ești în căutarea unui serviciu care să îți ofere libertatea de mișcare,...

Fondatoarea „Grădina Moldovei”: Am creat un centru de instruire în agroecologie unde fiecare doritor își poate găsi locul

Mariana Șeremet este președinta Asociației Obștești „Grădina Moldovei”. Centrul de agroecologie, fondat acum 5 ani, oferă instruire tuturor cetățenilor – de la...
‹ adv ›